ИзбориНовини

1000 униформени полицаи ще следят за нормалното протичане на изборния ден

В ОДМВР – Пловдив продължават да се осъществяват дейностите за гарантиране на  политическите права на гражданите и обезпечаване на обществения ред и сигурност преди, по време и след приключване на изборите за Президент и Вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември, съобщиха от полицията. Над 1000 служители от структурните подразделения на МВР са ангажирани за осигуряване на нормалното протичане на изборния ден в Пловдив и областта. Бюлетините и изборните книжа са поставени под постоянно полицейско наблюдение и охрана. Физическа охрана е осигурена за всички 1025 избирателни секции в 414 изборни места.

На 13 ноември, събота, под полицейски съпровод ще бъдат транспортирани машините за гласуване до съответните секции.

От МВР припомнят, че в неделя полицейските служители ще бъдат разположени извън изборните помещения, като в тях няма да допускат въоръжени лица или носещи опасни предмети. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за заснемане начина на гласуване. По решение на председателя на съответната СИК униформените ще се намесват при необходимост от възстановяване на реда.

От временен оперативен щаб в дирекцията своевременно ще се проверяват сигнали за нарушения и злоупотреби с избирателните права, като по етапен ред ще се уведомява ръководството на МВР и прокуратурата. Организирано е и взаимодействието с Районните избирателни комисии за бърз обмен на информация и реакция.

След приключване на изборния ден е създадена организация за охрана на изборните материали и документация и членовете на секционните избирателни комисии при придвижването им от изборните места до РИК 16 и 17, които се помещават в Международен панаир – Пловдив.

Служителите от сектор „Български документи за самоличност“ и от паспортните служби в районните управления ще оказват съдействие на  българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Сигнали, свързани с нарушения на Изборния кодекс могат да се подават и в Министерството на вътрешните работи на денонощно откритата линия – телефон 02/9822232 и e-mail: [email protected].

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина