От малките крачки до голямата цел

Градът Живот Новини

Детството често се свързва с най-ранните години в развитието на всеки човек – от раждането му, до момента, в който престъпва училищния праг, готов да опознае нови хоризонти и да придобие нов, непознат досега опит. Ранното детско развитие не са просто „първите седем години“, а цял един процес, който играе важна роля за развитието и превръщането в пълноценна личност. Както всеки друг, така и този е зависим от различни фактори.

Когато говорим за детство, от ключова роля са средата за развитие, отношенията между хората, които заобикалят един малчуган, насърчаването на способностите му, оказването на подкрепа. Грижите в ранната детска възраст са особено необходими на децата в неравностойно положение, които срещат трудности в хода на своето развитие – както психологически, така и физически. Към тази група се причисляват и онези, които произхождат от семейства с ниски доходи и от малцинствени общности, мигранти, семейства с един родител.

Редица проучвания доказват, че негативните преживявания в ранно детство са пряко обвързани с бъдещото развитие на способности за израстване, и още, че съществуват осезаеми разлики в когнитивното, социалното и емоционалното развитие на тригодишните деца, получавали любов и внимание всеки ден, и такива, израснали в бедни семейства, лишени от най-необходимата родителска грижа. И тъй като не винаги подкрепата, от която едно дете се нуждае, може да се гарантира от семейството или средата, в която един малчуган расте, е хубаво, че има и външни източници, чиято навременна намеса често се оказва от ключово значение за бъдещето развитие.

Фондация „За нашите деца“ е една от тези организации, приела за своя основна цел да защитава интересите на децата тъкмо в онзи период, в който те са най-плахи и беззащитни. И тя може заслужено да се похвали с десетки „щастливи истории“ на променени детски и семейни съдби. Екипите от специалисти, които работят за организацията, са сертифицирани в осигуряването на най-подходящата среда за развитие на детето.

Най-новата амбициозна задача, която Фондацията си поставя, е в краткосрочен план да изгради цялостни Комплекси за ранно детско развитие, които да разгърнат потенциала ѝ да помагат на дори повече деца в нужда всеки ден. За екипът на организацията е от значение всяка детска съдба, която бива променена към по-добро, тъй като в дългосрочен план това означава повече на брой пълноценни млади хора, които от своя страна са предпоставка за едно по-добро общество в утрешния ден.

В серия от материали ще ви разкажем повече за каузите на Фондацията в град Пловдив, ще ви срещнем със специалисти, които работят с най-малките и най-нуждаещите се от подкрепа, и за най-новата инициатива, която обещава щастливо ранно детско развитие и бъдеще на стотици деца в нашия град и региона. Първото сиропиталище в страната – „Рада Киркович“ ще се превърне в модерен комплекс, подпомагащ ранното детско развитие.

Споделете ни във:

1 коментар за “От малките крачки до голямата цел

  1. Да, имах прекрасно детство, спокойни години,чиста храна, по времето на АНТОН ЮГОВ- ТОНИ КИТАРАТА. Не го познавам лично, но си спомням вкусната храна, образователната система,здравеопазването.
    Да, но алчни другари разграбиха и унищожиха – посъроиха си капитализъм за децата и внуците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.