ГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Пре-създай Пловдив: място за срещи и развитие на предприемачески идеи

Къде да отида, ако имам предприемаческа идея за града си и искам да я развия?

Къде да срещна съмишленици, с които мога да работя по вълнуващи въпроси?

Как да придобия повече увереност да захвана проекта, за който си мечтая?

На тези въпроси търси отговор проектът “Пре-създай Пловдив”, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 през последните две години. С вярването, че обликът на един град се определя от активността и ангажираността на неговите жители, инициаторите на проекта Анна Димитрова и Антон Вълков от колектив Отворено пространство, започват серия от събития – първо в София, а в последствие и в Пловдив, за да събират на едно място разнообразни хора, които да работят и да се подкрепят за реализирането на своите идеи.

“Разглеждаме предприемачеството в по-широк от обичайния смисъл – за нас това може да означава да имаш собствен бизнес, но и да ангажираш съседите и да оправите градинката пред блока. Има нужда и от двете!”, казва Антон, който живее и работи в Пловдив и се вълнува истински от развитието на града.

“Търсихме решения от хората за хората. Новите идеи и добрите решения не се раждат в изолация, когато мислим сами. Те са там, където има взаимодействие на разнообразни гледни точки и умения.” – споделя Анна, която допринася в проекта с богат опит в сферата на социалното предприемачество от Лондон, Кайро и Париж.

Веган кетъринг бизнес, споделена градска зеленчукова градина, пространство за творчество за деца, облагородяване на няколко обществени места, споделено работно пространство за тийнейджъри – това са само някои от проектите, по които работиха граждани през изминалите творчески уикенди в началото на 2019 г. Проектът започна през септември 2018 г. като събра над 50 участника от 10 държави на международно обучение за практиките на Art of Hosting – световна мрежа за развитие на диалога и социалната промяна.

На 14 септември, събота, от 12:30 ч. в център Лимакон ще се проведе финалното събитие по проекта, в което ще се представят резултатите и участниците отново ще имат възможност да работят по собствена идея за града или да се включат в екипа на някой друг.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина