Медиатор в Столипиново: Ромите не разбират защо е нужно образованието

Изпод тепето

Зинаида Карагьозова убеждава родители да пращат децата си на градина и училище

Те не виждат в средата си хора, успели чрез учение, казва единствения образователен медиатор в най-големия ромски квартал

Децата на кварталите с преобладаващ ромски етнос растат в среда, в която виждат от най-малки как сватбите и ражданията са най-значимите събития в човешкия живот, как не е нужно да работиш редовно, нито имат примери на успели хора чрез учене. Ситуацията в пловдивския Столипиново не е никак по-розова.

Представяме ви Зинаида Карагьозова – единственият образователен медиатор в Столипиново. Тя работи на терен от два месеца. В момента е на 26 години и посредничи за ДГ „Лилия“ и двете начални училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ в квартала. Репортерът ни я срещна в деня, когато след работен форум, на който присъстваше и тя, министърът на образованието обяви, че ще настоява професията ѝ да бъде включена в Националния класификатор. Тя превеждаше на Красимир Вълчев по време на обиколката по адреси в квартала за издирване на деца, отпаднали от системата на образованието.

Разкажете с какво точно се занимавате?

Медиаторът основно се занимавам пряко с родители и учители. Посещавам домовете и поддържам пряка връзка с родители. Мотивирам ги да пращат децата си на училище и да го посещават редовно. Обяснявам, че това е много важно за тях и тяхното бъдеще.

От кога работите и колко семейства успяхте да убедите?

Аз започнах преди 2 месеца и съм посетила към 30 адреса. Всеки има различен проблем. Говоря основно с майките да разберат колко е важно образованието за техните деца, защото те едва говорят български. Първо е важно да научават езика, за да продължат нататък

Какви са проблемите, които ви изтъкват: липса на пари, незнание на езика или неразбиране защо трябва да учат?

Не разбират защо трябва да учат. За тях образованието – дали го имаш или го нямаш – няма значение.

Вие какво образование имате?

Средно, завършила съм 12 клас в СОУ „Найден Геров“.

Омъжена ли сте, имате ли деца?

Имам едно прекрасно детенце на 5 години, посещава детска градина, а догодина ще е в първи клас. С него в къщи постоянно разговаряме на български. Това го разказвам и на другите майки – аз как практикувам с моето дете. Много е важно да имат комуникация на български език в  семейството с децата си.

От къде ви е тениската?

Фондация „Пловдив 2019“ е партньор на проекта, който изпълняваме по Българо-швейцарската програма, ние представяме и част от фондацията.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Медиатор в Столипиново: Ромите не разбират защо е нужно образованието

  1. Как да не разбират? За ромите образованието е бележка от училището, с която вземат детски! За тях образованието е важно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.