Къде е иронията в търсенето на себе си?

Арт

Гонсало Тавареш почна обиколката си в България от пловдивския Капан

Една от най-забележителните фигури на съвременната португалска литература пристигна миналата вечер в Пловдив, за да представи книгата си „Пътуване до Индия“. Така нареченият португалски Кафка събра почитателите си в галерия Arsenal of Art в Капана, за да разкаже повече за самата книга.

Още в самото начало на срещата, представителите на Португалския институт споделиха впечатленията си. Те акцентираха на иронията, с която Тавареш разказва за пътуването до Индия и разочарованието на неговия главен персонаж Блум при самото му пристигане. Франциско Назарет, директор на института, заяви пред публиката, че Тавареш е с изключително богато въображение и вкарва много цвят в литературата. 

Самата книга „Пътуване до Индия“ представя движението на героя, което не е в правна линия. Сюжетът говори за отделните точки, през които преминава Блум и за това, че няма да открием себе си, достигайки до крайната цел, а можем да се открием по време на самото ни пътуване. Самата Индия се оказва разочарование за главния герой поради редица причини. Неговите очаквания за страната се оказват далеч от реалността, която в екзотичната страна е точно толкова материална, колкото навсякъде другаде. 

Самата книга, която е написана под формата на епопея, състояща се от 10 песни, засяга и много по-сериозни теми от проблемите на обикновения човек. Между редовете ще откриете темата за религията, на която хората се отдават не защото са духовно извисени и търсят Бога, а защото искат да спасят децата си от мизерия и глад. Именно поради тази причина, стотици хора отиват в храмовете, само защото там има къде да спят и с какво да се нахранят.

„Пътуване до Индия“ прави и препратка към най-известния португалец Вашко да Гама, който започва своето пътуване от Лисабон до Индия. В крайна сметка, душевните мир и покой не се намират на едно определено място. Можем да ги намерим навсякъде по света, важното е до какви места ще ни отведе нашето физическо и ментално пътуване.

Останалите снимки може да видите на КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.