Дани Каназирева: Казусът с водата с Брестовица се политизира, процедурата не трябва да бъде спирана

Актуално Гласове Избори 2021 Новини

„ Манипулациите по казуса с водата в Брестовица не само преминават границата, а застрашават обществения интерес”. Това заяви на извънреден съвместен брифинг с Николай Нанков днес бившият областен управител и кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ в областта Дани Каназирева. Тя подчерта, че познава проблема в най-дребен детайл и в момента той се политизира.

„ Това ще доведе до спиране на процедурата, а след това ще отнеме години, за да стартира всичко отново”, заяви Каназирева.

Тя подчерта, че според нея най-важното е да бъде установен източникът на замърсяване на питейната вода в Брестовица с манган и това вече е факт. Разбра се, че той е мини ВЕЦ в Кадиево, а експертизата със заключението за това е предадена на всички институции- РИОСВ, Басейнова дирекция и прокуратура. Не стана обаче ясно дали до този момент собственикът на ВЕЦ-а е санкциониран и дали продължава да функционира. „Ако не се отстрани причината за замърсяването, това може да се случи и с новите водоизточници. Освен това има риск и за водата в Кадиево”, допълни Каназирева.

Тя се спря и на начина, по който е преминала процедурата. След като кмета на община Родопи обяви бедствено положение е стартирала съкратена процедура, в непрекъсната връзка с тогавашният зам.-министър Нанков и ръководството на ВиК Холдинга.

„При бедствено положение законът позволява съкратена процедура. Това бе нашето настояване. На 17 март обявихме поръчката, за която Управителният съвет на ВиК Холдинга отпусна средствата за ВиК Пловдив. На 16 април, малко след изборите, Надзорния съвет спира решението като спорен момент в целия проект е асфалтирането на улиците след подмяната на водопровода като неспецифична дейност за ВиК дружество. Само така обаче ще се защити обществения интерес. Ако има нов водопровод, а няма асфалт, проблемът няма да бъде решен и отново ще има протести. Община Родопи няма такъв бюджет, че да асфалтира пътната мрежа”, обясни Каназирева. Тя не успя да посочи коя е фирмата изпълнител, избрана от ВиК Пловдив. Стана ясно, че проектът е на обща стойност близо 25 милиона лева, а срокът на изпълнение е 36 месеца.

„ Това решение сега е чисто политически акт. Разделяне на поръчката и тръгване по общия ред ще доведе до забавяне поне година за жителите на Брестовица, които нямат питейна вода. Рискува се процедурите да бъдат удължени. При този хаос в държавата всеки го е страх да поеме отговорност и да сложи подписа си. А в случая има дори одобрен линеен график. Всичко е свършено. Но след 4 април администрацията се блокира. Сега, това, което виждам, е че проектът се спира по политически причини.”, каза още Каназирева.

И добави, че ако в момента е областен управител не би позволила да се прекратява процедурата, защото отлага решаването на казуса години наред. Би настоявала за нов водовземен участък.

Тя допълни, че от Надзорния съвет на ВиК холдинга не са излезли с отказ, а с три забележки, най-съществената от които е именно несвойствената за ВиК дружество дейност по асфалтиране на улици. Разбра се, че документът за обявеното бедствено положение не е предоставено на холдинга, като това бе определено като пропуск.

„Хубаво е, че се извършва проверка от Върховна административна прокуратура, защото манганът не се е появил случайно. Трябва да се търси генезисът на проблема, за да бъде отстранен. Хората в Брестовица чакат разрешение на проблема, но сега всичко е блокирано”, заяви бившият зам.-министър от Николай Нанков. Той също уточни, че препъни камъкът е именно това, че по правилата на холдинга трудно се доказва разходването на ресурс за асфалтови дейности. И призова институциите да действат максимално бързо за решаването на проблема.

Кметът на Брестовица Любен Радев също взе думата пред медиите и заяви, че е бил извървян дълъг път и се надява, че 3500-те жители на селото скоро ще могат да пият чиста вода. Допълни, че в последните няколко дни хората там са били без вода и напрежението е ескалирало. Причината- помпите са аварирали. Проблемът към днешна дата обаче отстранен. Но чиста питейна вода така или иначе Брестовица няма.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.