АктуалноМненияНовиниПод ножа

Решението на казуса с бойните кучета в Пловдив ще е прецедент на национално ниво

Питбулите – гладиатори чакат съдбата си в приюта

Съдът: Бойците да бъдат предадени на БАБХ към МЗХ

Таня Грозданова

Кучетата са добре, грижим се за тях. Това каза директорът на Зооветеринарния комплекс в Пловдив инж. Георги Божев в коментар пред Под тепето, относно съдбата на питбулите – гладиатори, който се отглеждат в общинското предприятие вече близо 3 години.

Репортерът ни потърси инж. Божев, във връзка с излязлото решение по делото срещу Иван Иванов, на 51 г., и Константин Иванов, на 26 г., за отглеждане и трениране на животни /кучета – питбули/ за боеве.

Припомняме, че те бяха осъдени за това, че за периода от началото на 2012 г. до 29 октомври 2016 г., в гр. Пловдив – престъпление по чл. 325а, ал. 1 във връзка с чл. 20 ал. 2 във вр. ал. 1 във вр. чл. 54 ал. 1 от Наказателния кодекс. На Иван е наложено наказание от две години „лишаване от свобода“ условно с четири години изпитателен срок и  глоба от 4 000 лева. На Константин е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ условно с три години изпитателен срок и глоба от 2 000 лева.

Кучетата бяха оставени за отглеждане и надзор в Общинско предприятие „Зооветеринарен комплекс“ преди близо три години. Според решение на Общински съвет-Пловдив храноденът на едно куче в приюта е 6 лева. Простата аритметика показва, че само до края на 2018-а годината сумата по отглеждането им за сметка на пловдивските данъкоплатци е половин милион. А с настоящата присъда на последна инстанция се постановява конфискуваните животни да бъдат предадени на БАБХ.

Трагедията в случая е, че Агенцията няма дейност „отглеждане на конфискувани животни“, нито бюджет за това. Пред медията ни инж. Божев разказа за проведени срещи с директорите на БАБХ и ОДБХ, на които е коментиран казуса.

Решението на проблема се оказва прецедент на национално ниво. Ще трябва тепърва да се създава процедура за такива случай, коментира шефът на  кучкарника под тепетата.

За сега питбулите остават на издръжка на общинската хазна до намиране на вариант за изпълнение на решението на съда. Това ще се забави за неопределено време, тъй като БАБХ има „спешна работа“ с АЧС – африканската чума по свинете и въобще не й е до 40 питбула.

Питбулите от незаконната арена оствата на държавата

Кастрационната програма на Община Пловдив е блокирана заради конфикуваните питбули

Питбулите от арената в Пловдив ще бъдат предадени на БАБХ

180 000 лева изядоха конфискуваните питбули до момента

Съдът не даде питбулите Джипси и Чибурашка на собствениците на арената за кучешки боеве

Кучетата са веществени доказателства, които по закон се пазят до завършване на наказателното производство

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Не знам кой им прави сметките, но 40 кучета по 6 лева са 240 лева на ден, по 365 дни са 87600 лв. Т. е за 3 години 262800. ПОЛОВИНИЯ МИЛИОН за две години е някъде другаде, не и по разход за кучетата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина