АктуалноГрадътЗабравеният градИзпод тепетоКултураМненияНовини

Разпадащият се витраж на Йоан Левиев изникна след ремонта на площад Централен

Състоянието на стъклописа е плачевно, не е ясно дали изобщо може да се спасят

Чисто новият площад „Централен“ разкри част от неугледното наследство на Централна поща. Сградата е изключително интересна с множеството декоративни творби, част от интериорните и естериорни пространства. Част от тях обаче са в незавиден вид.

Повече за интересните дърворезби, мозайката на Георги Божилов – Слона и други – прочетете в материала „Тайните на Пощата“

След ремонта на площад „Централен“ и освобождаването на пространството от югозападния ъгъл – към Военния клуб – обаче се яви и вида на интересния стъклопис, чиито автор, според статия в списание „Архутектура“ от 1979 година, е Йоан Левиев.

Състоянието му се влошава от години, но на фона на новия площад, облагороденото пространство и премахнатите дървета към тази фасада на Пощата, витражът още повече се набива на очи.

В съседство е и релефната фигура на женска фигура на Виктор Тодоров. Тя също не е в отлично състояние, но сравнено с витража на Йоан Левиев, ситуацията на тази творба е направо завидно.

За момента стъклописът е с изпопадали стъкла, а съединяващите елементи са почти изцяло разпаднали се. Някои части от витража изглеждат изцяло загубени, а цялостна реставрация – ако изобщо се прояви желание за това – вероятно ще е много трудна, тъй като не е ясно дали изобщо такава е възможна и дали има достатъчно запазена документация за оригиналната творба на прочутия пловдивски монументалист.

В съседство на площада е друга творба на Йоан Левиев – мозайката на партерния етаж на входа на Партийния дом. Тя е в доста по-добро състояние. Преди години обаче изцяло бе загубена друга работа на Левиев в Градския дом на културата „Борис Христов“.

„Под тепето“ ще следи темата със стъклописа на Централна поща

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина