АктуалноГрадътНовиниСъдТемида

Прокуратурата атакува Наредбата за местните данъци и такси на Общински съвет – Пловдив

Иска от Административния съд да обяви четири члена за нищожни, заради противоречие със ЗМДТ  

Окръжна прокуратура – Пловдив атакува 4 разпоредби от Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси в Община Пловдив. Протестът е публикуван на страницата на Общината. Причината е, че те са в противоречие със Закона за местните данъци и такси.  Цитираните членове са: 32 ал. 4; чл. 37 ал. 2; чл. 52 ал.1, точка 2 и чл. 64 ал. 2. Искът е да бъдат  обявени за нищожни от Административния съд.

Единият член засяга данък „Придобиване“, в частта за придобиване на моторни превозни средства. Според въпросната алинея обект на облагане с данъци са имущества, придобити по дарение, както и недвижими имоти, ограничени вещни права върху тях и моторни превозни средства, придобити по възмезден начин. Тази норма от Наредбата, обаче, противоречи на актуалния текст от ЗМДТ, който изключва от обхвата си МПС-та, които не са регистрирани за движение в страната.

Има разминаване с по-висшия закон в наредбата по частта за подаването на имуществени данъчни декларации в двумесечен срок от придобиване на имуществото; въпросната разпоредба вече е отменена със ЗМЗТ. В актуализацията е премахнато задължението да се подава декларация за имоти или ограничени вещни права, това е излишно натоварването на гражданите и бизнеса, тъй като те дължат еднократен местен данък.

Атакувани са още заплащането на патентния данък с алинея, чието описание влиза в противоречие със Закона; както и член, касаещ т.н. данък „taxi“ и формулата за заплащането му при ситуация, че водачът е заплатил данъка си, а в течение на годината разрешението му за извършване на таксиметров превоз бъде прекратено.

Новите данъци биха донесли в повече 3 354 000 лева на Пловдив

Предложението за новите данъци на пловдивчани – прочит между редовете

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина