АктуалноЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

Започна унищожаването на красивата къща на улица „Май” (ГАЛЕРИЯ)

Роми без каски събарят постройката, запрашават квартала

Строената през 1906г. сграда няма защитен статут. Същото се отнася за всичките прекрасни стари къщи по малката улица

Иво Дернев

Унищожаването на красивата стара къща на улица „Май” стартира днес. Ромска бригада събаря парче по парче построената в сърцето на града през 1906г. сграда, пред погледа на хората от квартала и минувачите. При това го прави напълно законно. Проверка на Под тепето установи, че разчупената постройка с красиви декоративни елементи и прекрасен двор не попада под защита. Тя няма статут на паметник на културата. За жалост, същото се отнася за всички красиви стари къщи по идиличната уличка в самия център, която започва от дома на Калпакчиеви при Цар- Симеоновата и стига до „Преслав”. Защо това е така, не можем да отговорим.

Работниците на обекта днес запрашаваха цялата улица с дейностите си. Освен това не спазваха никакви мерки за безопасност. На въпрос на Под тепето „Къде са ви каските?”, един от бачкьорите заяви „ Не слагаме каски”. Момчето, което ни отговори, едва ли е навършило 18г.

Съсед разказа пред Под тепето историята на къщата и обитателите й. Тя е построена преди 113 години от българин с множество имоти в Гърция. Синът му Димо Араджиев наследява имота.  По време на социализма той е работил като домакин на стола на завод „Рекорд”. Прочут в квартала е с това, че е подкарал първото БМВ в Пловдив. В последствие загива с него, при автомобилна катастрофа.

Къщата се наследява от съпругата му и двете му деца- Георги и Кети.  Майка им до последно живее в красивата стара сграда на улица „Май”. Почива преди около месец, като малко след това парцелът започва да се подготвя за застрояване. В миналото семейство Араджиеви продава долния етаж на къщата на други хора, с които, според съседите, са имали спорове през годините.

За жалост, съдбата на къщата е ясна. До дни няма да я има. Там ще се появи поредната нова, лъскава и невписваща се в тази историческа градска среда нова кооперация, като тази с абсурдните цветове в съседния имот. А ние за пореден път пишем: „Сбогом, красавице!”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

15 коментари

  1. Майна, не е проблем, че се бута тази сграда, а в това което ще се появи после. Ако знаеш къде се намира трябва да си забелязал новата съседна сграда, ето това не трябва да се случва в Пловдив. Хубави примери има във всички европейски страни – запазени фасади, подходящи цветове и т„н.

    1. Ами, когато парите, т.е. властта се даде в ръцете на примитивите, това са последствията. А когато искаш да унищожиш една държава и един народ, даваш парите в ръцете на примитивите!!!!

  2. Преекспонира се темата…. Онези долу Петров и Петков, що не ревахте, когато бутнаха ПРОИЗВЕДЕНИЕТО НА ИЗКУСТВОТО на мястото на аптека Марица, Куршум хан или като заливаха с бетон антични разкопки на мястото на пощата… Ревете сега за къща без кой знае каква визия, история и харатктер…. Дай да остане този коптор, само защото е 1906 година… нека опазим ценното…

  3. Градът ни губи не бавно , но славно битието, идентичността и красотата си. Продължавам да твърдя, че Пловдив беше в пъти по – хубав преди 20-25години. В момента всичко което се прави е една лустросана стиропорена бутафория.
    Да ни е честита европейско-джендърската столица на липсващата култура !

  4. За съжаление тук в Пловдив никой не мисли за бъдещето! Ако се приеме новия устройствен план в стария си вид в тази махала всичко ще изчезне. Остават само Дома на Техниката, Худ. Галерия / която вече я няма де факто / и Дом на Културата, всичко останало ще е в стил “ нови кооперации “ около вече двулентов Гладстон………индустрия в стария – нов квартал в бившия прекрасен град.

  5. мил, роден бантустан…сбогом стар Пловдив, на новите помаци – пловдивчани история не им е нужна, те си имат черни лимузини, яхти по морето и две чанти с пари…останалите – дерзайте.

  6. Къщи с душа, с човешки мащаб, на тяхно място се застроява плътно, високо, без оглед на ослънчаване, капацитет на квартала, на улиците. И най-често грозно. Българинът продължава да се тъпче в центъра. Улица Май е толкова тясна, че не е в състояние да поеме придошлите автомобили и сега.

  7. Абе стига с вашите красиви къщички дайте да запазим всеки коптор и да не се развива градът прекалява те и търсите под вола теле

    1. Прекалява-те? Майна ли си или Муайна, както казват половината нови „пловдивчани“. Къщичката беше красива, както и тази на чието място е това шудовище което се вижда в съседство. За съжаление при това гигантско соц-строителство няма как да си запазиш къщичката, колкото и да я харесваш, понеже е удушена в прегръдката на бетонния гигант.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина