АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Високите блокове в най-голямата етническа махала на Балканите може и да бъдат съборени

Създават експертна група „Столипиново“ по разпореждане на кмета

Ако водата в избите е направила жилищата на ул. Сокол и Батак негодни, то Общината ще строи нови  

Кметът Здравко Димитров е разпоредил да се създаде  експертна група за наводнените блокове в  „Столипиново“. Първата задача на новото формирование ще е да бъде направено обследване на наводнените от години жилищни сгради на улиците Сокол и Батак. В зависимост от резултатие, ще се търси трайно решаване на проблема. Това стана ясно след среща на кмета на Пловдив Здравко Димитров с районния кмет на „Източен“ Иван Стоянов.

„Хората живеят в изключително лоши условия, което е недопустимо през 21 век. Като кмет предприемам конкретни мерки, които да сложат край на тази десетилетна сага с наводненията в района на улиците „Сокол“ и „Батак“, коментира още той.

За шеф на спецгрупата е посочен райкмета на Източен. В нея ще влязат експерти от районната администрация и ОП „Жилфонд“, които ще извършат обследване на засегнатите жилищни блокове и на състоянието на ВиК мрежата. Те трябва  да установят наличието на общи и индивидуални водомери и дали има нерегламентирано използване на вода.

Никой не знае колко вода изчезва в Столипиново?!

По думите на  кмета краткосрочните мерки ще бъдат насочени към изготвяне на експертна оценка, а дългосрочните предвиждат цялостно саниране и обезопасяване на сградите. Ако те са напълно компрометирани и създават опасност за живота на хората, ще се търсят варианти за изграждането на нови жилищни блокове. Общината ще отреди терени, на които да бъдат реализирани строителните проекти. Ще се работи активно и за осигуряването на средства, тъй като натоварването ще бъде непосилно за бюджета на Пловдив. Експертна група ще търси най-целесъобразният начин за финансиране – привличане на европейски средства, държавния бюджет или чрез кредитната линия от Европейската инвестиционна банка.

Дани Каназирева: Спешни мерки срещу изтичане на питейна вода в „Столипиново“

Димитров още веднъж посочи, че институциите дълго време са си прехвърляли топката, но дългосрочни решения не са намирани.

Снимката е илюстративна: архив Под тепето

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Странно как НЕ се набляга над това да се спрат течовете чрез ремонт на ВиК, което струва в пъти по-малко и би премахнало проблема, който инак пак ще се появи и в новопостроен блок при същия начин на използване. Чист популизъм за нечий гласове?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина