АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниПод небето

Разходка до Сопотския водопад

Лесен маршрут за уикенда с Lost in Plovdiv

След като преди време ви представихме обагрения в есенни краски Сопот, днес отново ще ви заведем виртуално дотам, за да отидем заедно до Сопотския водопад. Разходката по пътеката е много приятна и проходима дори за по-малки деца.  Лесно се стига до самото ѝ начало, където има обособен паркинг, на който може да оставите авотомобила си. Намира се в непосредствена близост до лифт Сопот и поляната, на която кацат парашутистите. Околността е много просторна и през уикенда често може да видите големи компании и семейства, които отмарят сред природата и си правят пикник.

От дясната страна се намира манастирът Свети Спас, още известен като мъжки манастир Възнесение Господне. В него на 7 декември 1858 г се е замонашил Васил Левски, а в църквата към него се пази и одеждата му оттогава. Сопотският манастир Св. Спас е място, на което се развиват няколко случки и от романа „Под игото“ на Иван Вазов.След като запалите свещичка и се полюбувате на майсторски изографисаните стени и тавани на сграда, поемете нагоре покрай лявата ограда, за да стигнете до пътечката.

Целият маршрут минава покрай река Манастирска и продължава около 30-ина минути в нормално темпо. Няма особени препятствия, с изключения на преминаването на две въжени мостчета над реката. Самата тя не е много пълноводна и покрай брега ѝ също има огнища, където може да си направите пикник. Вървейки по пътеката, първо ще достигнете малък каменен параклис с икони. На това място преминете през мостчето и продължете вляво нагоре в планината. Следва още едно мостче и пред вас ще се разкрие магията на водата. Сопотският водопад е висок около 15 м, като водата се спуска на 2 скока. През цялото време покрай брега може да се видят още няколко малки каскади. Обикновено водопадът е пълноводен до началото на лятото. Тогава е възможно в района на параклиса реката да е пресъхнала, но въпреки това нагоре към самия водопад ще има вода.

Препоръчваме ви да си вземете удобни обувки, да нарамите раница с малко вода и нещо малко за похапване и да покорите още днес един от най-близките водопади до Пловдив.

Още снимки вижте в Lost in Plovdiv.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина