АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (15-21.11)

Тази седмица ще пием младо вино, ще посветим нощта на театрите, ще гледаме късо кино

 

15 ноември

Фестивал „Дефиле на младото вино“ 2019

ХI-ото издание на „Дефиле на младото вино“ ще се състои през третия уикенд на ноември – 15, 16 и 17 ноември. За поредна година организаторите от „Съвет по туризъм – Пловдив“ подготвят богата съпътстваща програма през цялата седмица. „Дни на младото вино“ ви очакват от 11 до 17 ноември.

И тази година началото на фестивала ще се постави с колоритното Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия” на 15 ноември /петък/ от 13:00 ч., с което посетителите ще бъдат поведени на незабравима винено-кулинарна обиколка сред историческите ценности на Стария град. Богът на виното Дионис ще отвари първата бъчва младо вино на избран участник – златен медалист от предходното издание, с което ще се даде официалния старт на дегустациите, които ще се проведат в трите дни както следва:

• ПЕТЪК, 15 НОЕМВРИ – 14-18 ч.
• СЪБОТА, 16 НОЕМВРИ – 11-18 ч.
• НЕДЕЛЯ, 17 НОЕМВРИ – 11-17 ч.

Посетителите могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. Един жетон дава право на една дегустация. Пакетите, от които може да избирате съдържат жетони, брандирани чаши, държачи за чаши, брандирани торбички с разделение за 2 бутилки вино и тирбушони.

За събитието организаторите заедно с Plovdiv CityCard подготвят специално туристическо предложение: Plovdiv City Card – „Дефиле на младото вино“. Това е лимитирана серия City Card, която важи само за дните на събитието и включва пълен пакет дегустации, посещение на културни и исторически забележителности, както и отстъпки в определени обекти.

Съветът по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019“, професионалните гимназии и висшите учебни заведения, всички участници във винения бизнес. „Дефиле на младото вино” заема важно място в събитийния календар на Пловдив и е част от Националния туристически календар.

Phillie P (Belgrade, SRB)

Filip Petkovic или Phillie P, известен още като “Един от най-добрете селектори на Белград“ е оригинален бийт-мейкър, запален колекционер на редки грамофонни плочи, диджей и oсновател на лейблъла Ice City Records, както и част от култовите Mystic Stylez, с които редовно пуска на места като Drugstore Beograd и Klub 20/44. Стилът на Phillie P прекарва аудиторията през различни музикални лабиринти, като обикновено обича еклектични сетове – от фрий джаз, соул и фънк през осемдесетарски синт находки, мътно диско, ранен хаус и електро до ъндърграунд електронна музика и чикагски звук.
Phillie P e резидент диджей на престижния Southern Soul Festival Montenegro в Черна Гора от самото му създаване преди 7 години. Редовно участва във всички фестивали в Сърбия като Lovefest и Apgrade Festival, където за последно подгрява легендата oт Детройт Moodymann.

Клуб „Фарго“
21 часа

Lynn at the Post

С внимателно селектирани черни хитачки, Lynn ще застане зад пулта, така че обувайте танцувалните обувки и се пригответе за горещо парти. Барманите ще ви очакват със свеж карибски пунш или пък някоя по-сгряваща напитка, за да може градуса и настроението да са в унисон.

Пощата
21 часа

Winter Is Coming / DJ Goliath

Зимата хлопа на вратата и за да я посрещнем подобаващо и по приятелски спретваме едно Winter Is Coming Party – нито студ, нито мраз ни плаши, щом сме с пълни чаши, тежка музика и добра компания в любимия си бар в петък вечер. White Walkers или Johnny Walkers – няма значение, живи или умрели неколцина ще успеят да си тръгнат цели!

Rock Bar Download
22 часа
Вход свободен

16 ноември

Кинофорум „Срещу забравата“ 2019

Първото издание на филмовия фестивал е посветено на 30 години от падането на Берлинската стена и края на тоталитарния режим в България.

Събитието предлага на зрителите на Пловдив някои спрени от цензурата преди 10-ти ноември 1989 г. документални филми, редом с алтернативни български игрални филми, тематично обвързани с промените отпреди 30 години, както и дискусионна кръгла маса с участието на авторите на филмите, български кинокритици, социолози, журналисти и преки участници в тези събития.

Повече информация: http://bit.ly/2WVO8Cj

Total Sport Fitness & Squash
16 – 25 ноември
11:30 часа

Концерт „На 8 рояла“

Концерт без прецедент ще зарадва почитателите на класическата музика у нас тази есен. „Концерт на 8 рояла“ е едно от закриващите събития в програмата на „Пловдив 2019“, което ще обедини четирите български града, кандидати за европейска столица на културата. За първи път ще бъде реализиран проект с подобен мащаб в България.

8 рояла, 16 пианисти, 32 ръце ще изнесат 4 концерта в Пловдив, София, Велико Търново и Варна. Пианистите идват от осем различни държави: Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, разбира се България и дори Филипините! С реверанс към почитателите на класиката, диригентът и музикантите са подготвили вълнуващо емоционално пътуване с композициите на Карл Орф, Джоакино Росини, Карл Черни, Рихард Вагнер, Дариу̀с Мийо̀, Джордж Гершуин и други.

Създател на проекта „Концерт на 8 Рояла“ е българският пианист и педагог проф. Томислав Байнов, който заедно с още шестима свои колеги основава Клавирен ансамбъл „Байнов” през 1989 г. Център за изявите на състава е Южна Германия, но много скоро популярността му става и международна. Особено атрактивни са телевизионните им изяви. Репертоарът им обхваща както специално написани творби за четири и повече ръце, така и аранжименти на някои от най-популярните класически пиеси.

Клавирен ансамбъл „Байнов” е записал няколко силно запомнящи се програми: „Шест ръце на едно пиано”, „Повече от 8 пиана”, „Пиана и перкусия”, „На живо в Люцерн”, „Карл Черни: Концертни квартети”. Специалитет на ансамбъла са изпълнения на творби на шест ръце, но на един роял, или 11 или 12 ръце на две пиана, пиеси за повече от 8 пиана, дори до невероятния оркестър от 25 пиана.

Диригентът на концертите е Григор Паликаров – изтъкнат диригент в Софийската Опера и Classic FM symphony Orchestra, композитор, пианист, преподавател и член на MENSA. Носител е на множество национални и международни награди, дирижирал е по целия свят.

Зала С.И.Л.А
19 часа

Нощ на театрите

Драматичен театър Пловдив отново отваря врати за дългоочакваните разходки зад кулисите, като тази година посетителите в Нощта ще бъдат първите, които ще се докоснат до декора и изумителните костюми на премиерния спектакъл „Събитие“, дело на сценографа Яна Костадинова. Премиерата ще се състои на 25 ноември, а на посетителите на Нощта ще има специални цени на билетите за представлението.

Разходките са с продължителност до 30 мин. и са с начални часове 16:30, 17:00, 17:30, 18:00 и 18:30. Местата са силно ограничени. Входът е свободен – необходимо е предварително да вземете своя пропуск от билетната каса на театъра. Един човек може да получи до три пропуска. Ваши гидове ще бъдат актьорите!

От 19:30 часа в Камерна зала театърът ще представи „Слава“ от Питър Куилтър – най-новото заглавие в репертоара. Специалните цени, които важат само за представлението в Нощта, са 10 лв. Не се прилагат други отстъпки. След края на спектакъла ще имате възможност да се срещнете с режисьора Стайко Мурджев и актьорите Ивана Папазова, Димитър Банчев, Атанас Атанасов, Мариана Йотова, Боряна Братоева и Елена Кабасакалова.

Чудесен завършек на вечерта е приятната атмосфера на thEATre в двора на театъра, където можете да се насладите на хубава музика, добра кухня и отлични коктейли. Тел. за резервации 087 610 2068.

17 ноември

Неделна видеотека #9: Светата троица

След честно проведено гласуване, преминало без купуване на гласове и манипулиране на вота, за деветото издание на Неделна видеотека бе избрана уестърн комедията „Светата Троица“ (They Call me Trinity) – един от най-популярните филми на легендарното дуо Бъд Спенсър и Терънс Хил! Това ще бъде последната прожекция за тази година.

Клуб „Фарго“
21 часа
Вход свободен

19 ноември

Playback театър „Тук и сега“ в @Bee Bop Cafe

Сцена в Jazz-a и Playback театър „Тук и сега“ представят:

Театърът на твоята история

„Тук и сега” отново в Пловдив, но този път в „Сцена в Jazz-a”! Театърът на твоята история. Интерактивно представление, базирано на вашите истории, чувства и преживявания. Темите, които ще изследваме този път са свързани с идентичността на пловдивчанина и неговите социално-обществени позиции. Каква е нашата роля в града и какво значи реално той за нас? Ще имате шанса да се видите отстрани, да се огледате в креативността и спонтанността на екипа, да се замислите и да се изненадате! Чрез езика на театъра, музиката, танца, спонтанността и свързването ще се срещнете с личните си истории представени от Playback театър “Тук и сега”.

След представлението ще имате възможността да участвате в мини-мастър клас (среща разговор) воден от Цвета Балийска и Борис Зафиров. Ще разберете повече за методите и принципите на Playbаck театъра.

Bee Bop Cafe
19:30 часа
Вход: 10 лв.

20 ноември

Късо кино във Фарго

Какво ти остава да направиш, когато всичките ти идоли са мъртви и най-скъпите ти приятели са в чужбина, когато ти и едно цяло поколение не знаете къде да се денете? Остава ти само да правиш изкуство, за да се излекуваш.

„Никой не мога да бъда“ е документален филм за група ТДК, за песента „Мебели“, за нашите приятели, които по една или друга причина не са около нас, но пазим в съзнанието си. Неловкото състояние, в което просто не можеш да запазиш баланс, изправен пред мисълта за живота в следващите 50 години. Какво ще станеш, като пораснеш?

Това е режисьорският дебют на Денис Българанов, както и на аниматорката Саня Лоховска, едно трескаво търчане…

Клуб „Фарго“
20:30 часа

Торлака представя книгата „Херакъл от Диви дол“

Стоян Николов-Торлака отново е в стихията си! Този път писателят изпраща Данчо мининката Муфтечка да повтаря подвизите на Херакъл през 21-ви век на сцената на Северозапада. А колко комични и конфузни ситуации могат да последват от това, бихте могли да предположите, само ако сте чели някоя от предишните части на поредицата „Северозападен романь“. „Херакъл от Диви дол“ е четвъртото предизвикателство от нея.

Торлака отново разказва история, за която се чудиш, наистина ли е описана в книга… Комично абсурдна и северозападно брутална. Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците на новия му роман. Данчо мининката Муфтечка ни води от Стимифлавово до Пасау и от село Острòв до Крит. Книга за порастването, за изправянето срещу авторитетите, за любовта, за търсенето на собствените граници. Авторът кани читателите си на поредното пътешествие, което трудно може да бъде вкарано в познатите литературни рамки.

Петното на Роршах
19 часа

21 ноември

Суинг в Пощата

Събираме пловдивските суинг ентусиасти на дансинга в бар „Пощата“ за още една зареждаща танцувална вечер. Вдъхновяваща музика ще раздвижва настроението ни, а барманите ще ни съблазняват с качествени напитки.

Пощата
21 часа

Източник: Lost in Plovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина