АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (13-19.09)

Този уикенд ще обиколим пловдивските галерии и музеи, а през седмицата празнуваме Стария град

Снимка: Теодор Караколев13 септември

НОЩ Пловдив 2019

След едногодишна пауза, НОЩ Пловдив се завръща между 13 и 15 септември 2019 г. под мотото “Общо място”.

Основна част на НОЩта по традиция ще бъдат пловдивските музеи, галерии и ателиета. Те ще представят изложби и артисти по специални проекти към НОЩ Пловдив и като част от годишната им програма. За своята “бяла нощ” живият град ще отвори и много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове.

В Клуб и Музика културата ще се пренесе в неформална, но не по-малко вълнуваща атмосфера, а детската програма, т.нар. Малка НОЩ, ще включва специални събития и много приключения за най-малките посетители на 3-дневния фестивал.

Между 13 и 15 септември споделените пространства на Пловдив – улици, площади и градини – също ще бъдат артистично трансформирани и ще се превърнат в истински медии, благодарение на дигиталните събития от Creative Media Lab в Античния театър, които изследват взаимодействието между изкуство и нови технологии, развивайки средата с интерактивана лабораторна атмосфера. Куратор на Creative Media Lab е визуалният артист, сценограф, художник и видео дизайнер Петко Танчев.

FLUCA presents: Gossip Column by Markus Krottendorfer

Проектът в Пловдив е създаден специално за пространството на FLUCA. След пътуванията си в Португалия, Франция и Испания Кротендорфер създава серия от фотографии, базирани на проучването на постмодерните практики в архитектурата. Той заснема сгради на Рикардо Бофил (Ricardo Bofill) и Клод-Никола Ледо (Claude-Nicolas Ledoux), които имат твърде специфични колони – сякаш извън архитектурните традиции на времето, в което са създавани. Артистът разглежда значението на колоната като архитектурен/смислов елемент в различните исторически отрязъци и директно добавя ефекти върху фотографиите като буквален постмодерен жест, преобръщащ и преформулиращ традицията.

Освен фотографиите с колоните, в пространството на FLUCA е поставена и масивна реплика на колона от Ледо (Ledoux), върху която Кротендорфер поставя допълнителен елемент, като пространствено продължение на намесите във фотографиите.

Тази забележителна инсталация е създадена неслучайно именно в Пловдив, където римската античност съжителства с архитектурата на много други периоди, за да премине към наследството на социалистическото планиране на града или съвременността.

Маркус Кротендорфер е един от най-изявените австрийски артисти, занимаващи се със съвременна фотография. Той работи в международен контекст и има участия в проекти на музея mumok, Виена, МАК Център, Лос Анджелис, Kunsthalle, Виена, Националната галерия, София, Музея за модерно и съвременно изкуство, Риека, Camera Austria, Грац и много други.

FLUCA
13 септември – 2 октомври
Откриване: 13 септември, 19 часа

ИVAN at BALLY CLUB

В петък зад пулта в клуб „Бали“ ще застане младият диджей и продуцент – ИVAN! Той ще ви предложи поредната порция модерна музикална селекция, поднесена с много настроение и динамика.

Клуб „Бали“
22 часа

14 септември

Градска лаборатория „Пре-създай Пловдив“

Имаш идея за начинание за по-добро качество на живот в Пловдив? Искаш да бъдеш част от активна група, която се вълнува от подобряването на средата в града ни?

Градската лаборатория “Пре-създай Пловдив” е точното място за теб!

Един следобяд, изпълнен с конкретни идеи, действие, обмяна на знания и умения, нови контакти… Независимо дали имаш собствена идея, която искаш да доразвиеш или имаш желание да се включиш в проекта на друг, дали идваш от бизнеса, НПО или си гражданин – си добре дошъл!

Ще създадем пространство на изследване, създаване на връзки и прототипиране между разнообразни предприемачески проекти, бизнеса, неправителствения сектор и местните институции.

ПРОГРАМА
12:30-13:30 Регистрация и лек обяд

13:30-16:30 Работа в екипи по разнообразни предприемачески идеи, зададени от участници

16:30-17:00 Презентации и закриване

17:00-18:00 Неформална част на чаша вино

Вход свободен, с предварителна регистрация: https://forms.gle/6pm9iTLaXJRKBPjE6

Черното пиле

В „Черното пиле“ Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. Ето какво споделя актьорът за постановката: „Хора, които живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов. В разказите на Хайтов душата на българина е чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“.

Дом на културата „Борис Христов“
20:15 часа
Билети на билетна каса „МаскАрт“

16 септември

Празници на Стария град 2019

Старият град е винаги жив, винаги искрящ, винаги вдъхновяващ! Древните му светлини блестят в самата душа на любимия ни Пловдив, а прелестта му, като огън, поглъща всеки, който се докосне до нея.

От 16 до 22 септември най-изящното бижу в короната на Европейската столица на културата отново отваря сърцето си за всички почитатели на стойностното изкуство и вълнуващите събития!

Ще има виртуозна музика, грандиозни спектакли, омайни вкусове и аромати, артистични шедьоври и безброй възможности и този път да преоткрием ЗАЕДНО хиляди вековни причини да се гордеем с живописните къщи и древните калдъръми на Старинен Пловдив!

Очакват Ви вдъхновяващи срещи с изкуството и културата на още по-вдъхновяващи места, като: Античен театър; Римски стадион; Малка базилика; Балабанова къща; Къща Хиндлиян; Къща Стамболян; Данчова къща; Къщата на д-р Стоян Чомаков и много други!

17 септември

Човешкото плашило – изложба на Стела Драйс

Всеки от нас носи в себе си и доброто, и лошото. В определени ситуации едно от двете може да се прояви и от нас зависи кое ще надделее.

Такива размисли за дуалистичната природа на човека са обект на най-новата книжка на илюстраторката Стела Драйс с текст на Михаел Ставарич „Човешкото плашило“. В тази изложба ще видим както илюстрациите от тази книжка, така и някои от предишните ѝ проекти.

Галерия „Лабиринт“
17 – 29 септември

Премиера на филма „Вино от глухарчета“

Ще се пренесем в света на Рей Бредбъри, видян през очите на сценариста и режисьор Петя Ангелова – първата българка, получила награда на престижния фестивал North Beach American FilmFestival в Мериленд, САЩ.

Римски стадион
20:30 часа
Вход свободен

19 септември

Седмица на японското куклено изкуство – Принцът на морето и принцът на земята

Специално създаден спектакъл за ЕСК Плодвив 2019 по идея, текст и режисура на Елена Панайотова в сътрудничество с двама от най-изявените японски кукломайстори Арата Кавагучи и Кен Нишихаши. Вдъхновен от уникалният куклен театър за възрастни „Бунраку“, който е сред най-старите запазени на планетата. Световна премиера на една от най-древните японски легенди!

Куклен театър Пловдив
19 часа

Източник: Lost in Plovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина