Маските на открито стават задължителни в четвъртък (ВИДЕО)

Власт Новини ПУЛС

На улицата имаме маски, в заведенията и във фитнесите – строг контрол за спазване на дистанция 

Карантината пада от 14 на 10 дни за хората, които са безсимптомни

Президентът Румен Радев е под карантина, бил е контактен

Личните предпазни маски стават задължителни на открито, това обяви министърът на здравеопазването на брифинг преди минути.

Професор Костадин Ангелов обяви, че това ще стане факт от четвъртък и ще важи първоначално до края на месец ноември. Заповедта се изготвя и ще е факт утре по думите му.

На уточняващ въпрос какво да очакваме в заповедта министърът отговори: На улицата имаме маски, в заведенията и във фитнесите имаме строг контрол за спазване на дистанция.

“Целта е да намалим броя на заразените, по-малко пациенти да постъпват в болница и по-малко да умират. С тази мярка пазим и българските медици, защото виждате какво се случва в лечебните заведения”, каза още той.

Решението е взето след обсъждане с Националния оперативен щаб и експерти. По думите на министъра това е най-леката възможна мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Костадин Ангелов допълни, че от четвъртък карантината ще бъде намалена от 14 на 10 дни, но само за хората, които са безсимптомни.

Президентът Румен Радев ще бъде под карантина, обяви още проф. Ангелов. Държавният глава е бил е контактен на заразен с коронавиурс, поясни професорът. Данните станали ясни днес и Румен Радев бил известен незабавно.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че президентът е прекратил визитата си в Естония, но не се обяви точна информация за конкретните причини. В социалните мрежи обаче държавният глава на Естония Керсти Калюлайд съобщи, че Радев е бил контактен със заразен с коронавирус преди пристигането му в Талин вчера, където той участва в среща на върха по инициативата “Три морета”. От пресслужбата на българското президентство отрекоха тази информация.

На брифинга на министъра на здравеопазването бе обявено, че се прави денонощен Национален логистичен център за координиране, за който в четвъртък ще се изнесат подробности.

“Национален логистичен център  ще бъде ситуиран в София, най-вероятно в МЗ. Той ще работи като кол център 24/7. Държавата ще бъде разделена на 6 административни района, като във всяка зона има няколко области. За всяка област ще бъде обявен единен телефонен номер. Задачата е да осъществява ефективна логистика на всички процеси между всички институции денонощно, за да няма един пациент каран от един в друг град, а да бъде настанен веднага. Да няма в някое лечебно заведение нужда от ЛПС и да се чака. Идеята е да намалим максимално времето по процеса на вземане на решение и бързо да задоволим съответните нужди.”

По думите му, няма място за притеснение, ако ние спазваме адекватно мерките. Те не са сложни – да си сложим маските, да не се ръкуваме там, където е възможно.

„Залогът е животът и здравето на всички ни, не само физическото, а и психическото здраве,“ заключи министърът.

По рано днес министърът на образованието Кирил Вълчев обяви, че ще забранят екскурзиите с нощуване в приспиване в областите с червени зони. Еднодневните посещения и образователните извеждания остават и там, уточни той.

„Нормално е да има страхове, аз се надявам да има здравословната доза страх, защото носенето на маски помага, а не е толкова трудно. Трудно е педагогическото взаимодействие в час.“

По думите му, заболеваемостта в училищата не е висока, макар и да има тенденция към повишаване.

„8 на 1000 са карантинираните ученици. 99,2 % от системата учи в присъствено. Миналата седмица бяха около 4 на 1000. Ситуацията е непредвидима, следим я. Надяваме се тенденцията, която е от последните дни да бъде пресечна, това може да стане, ако ефективно се спазват мерките.“

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.