ВластГрадътИзбориНовини

Дани Каназирева: Социална помощ трябва да е за хората, а не за приятелите на властта

Злоупотреби има и при доставката на храни, конкурсите за организиране на социални кухни и помощи на социално слаби граждани, смята кандидатът за кмет от Съюз за Пловдив

Социална помощ трябва да е за хората, а не за приятелите на властта, заявява кандидатът за кмет от Съюз за Пловдив Дани Каназирева. Тя подчерта, че социалните политики най-често защитават бизнес интереси, а не хората в нужда. И дава пример с доставката за храни и конкурсите за социални кухни, за които Под тепето направи разследване миналата година.

„ Общината и държавата обичат да се правят на загрижени за най-уязвимите хора сред нас. Но на практика не решават проблемите, а помагат на близки до себе си фирми. Злоупотреби има и при доставката на храни, конкурсите за организиране на социални кухни и помощи на социално слаби граждани. Зад „солидарността“ се крият едни от най-доходоносните бизнеси на гърба на най-неоправданите хора, което е просто недопустимо. През 2019 г. все още е абсолютно невъзможно човек с инвалидна количка да се придвижи от един район на Пловдив в друг. Повечето от тротоарите са разбити и по тях е опасно да се минава”, коментира Дани Каназирева.

Ето и конкретните мерки в сектора, набелязани от партията:

1. Различната политика на „Съюз за Пловдив“ започва с пълен анализ на средствата, които Общината харчи с етикет „социални услуги“. Проверка на цени, фирми, търгове и качество.

2. Без отлагане привеждане на инфраструктурата в съответствие с изискванията за свободно придвижване на хора в неравностойно положение.

3. Отделяне на средства за ползване на лични асистенти след приключване на проекта „По добър живот”, по който и сега има много чакащи хора.

4. Задължително е осигуряването на двойно повече микробуси за придвижване на хора с увреждания. Те трябва да работят в делнични, почивни и празнични дни от 6.00-23.00ч.

5. При подписването на договори и сделки от общината, ще гарантираме осигуряване на трудова заетост на определен брой хора с увреждания.

Дани Каназирева подчертава още, че е нужна нова жилищна политика.

„ Започваме с пълна ревизия на съществуващия жилищен фонд. Ще отделим средства за поддръжка на съществуващите жилища. На първо място трябва да осигурим предимство за жилища за млади семейства. Ще премахнем привилегията за отдаване и продажба на общински жилища на настанените в тях властимащи и управляващи партийци. За да бъде дългосрочна тази политика, Община Пловдив трябва да започне да придобива имоти, а не само да разпродава. Задължително искам да създам специален общински жилищен фонд за настаняване на пострадали от домашно насилиежени и деца. Общината трябва да осигури екип от юристи и психолози за работа с пострадалите. За това е необходима съвместна работа на Община, Съд, Прокуратура и органите на МВР, както е в цивилизованите страни. Време е да спрем да се крием от този проблем и да предприемем конкретни действия в помощ на пострадалите, което не изисква пари, а просто съпричастност и загриженост“, каза още по темата Дани Каназирева.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина