Подтепето

арт

23 Мар, 2016

Тед Кочев: Ще държа личната си карта до сърцето

Оказва се, че фамилията му е Цочев, но тя е подменена в Канада

Съпругата му е първата чуждестранна студентка на Нешка Робева

В изключително сантиментален дух премина срещата на големият режисьор Тед Кочев с кмета на Пловдив Иван Тотев. Тя се състоя по-рано днес, а на беседата лентата на времето се превъртя назад в годините, за да се достигне до корените на Кочев в античния град.

Градоначалникът благодари на Кочев за гостуването му у нас и затова, че е прославил не само страната ни, но и Пловдив по целия свят. Режисьорът получи подаръци, а с такива се сдоби и неговата жена, която също присъстваше на събитието. Гост на открития разговор бе и шефът на полицията, старши комисар Христо Разсолков, който връчи лично новата лична карта на Кочев, която той определи като най-ценния подарък, който ще отнесе със себе си обратно в Канада, където живее. Режисьорът сърдечно благодари на институциите, че така бързо са се отзовали на желание му да стане български гражданин, тъй като макар и с нашенски корени, той е роден и израснал в Канада и поради тази причина официално стана пълноправен гражданин на Република България днес.

Изключително любопитен факт разкри режисьорът за своята фамилия. Оказва се, че фамилията на баща му е Цочев. Как обаче се сменя тя? След като бащата емигрира в Канада, отива да се регистрира като тамошен жител. Макар и да упорства за старата си фамилия, канадците не могли да произнесат „ц“ и регистрирали вместо Цочев – Кочев

Той сподели, че баща му често му е разказвал за Пловдив и винаги с топли чувства. През 1962 година Пловдив е бил село, а сега… Голям и красив!, разказва с усмивка Кочев. В душата и сърцето си съм българин и вкъщи винаги сме говорили на български, а майка ни приготвяше традиционна храна като леща, фасул, кебапчета и сърми, допълва той.

Оказва се, че съпругата на режисьора също е имала предишна връзка със страната ни. Тя е била първата чуждестранна студентка на Нешка Робева и дори е живяла у тях известно време. След това се връща в Канада, където завоюва световна титла, а по-късно заминава за Китай, за да може самата тя да преподава художествена гимнастика. Там се среща и с бъдеща си съпруг, докато той работи по снимките на един от филмите си.

Кочев разказа още за историята на майка си, която е с македонски произход, а Евгений Тодоров, който също присъстваше, допълни с история за рода на велики режисьор в Пловдив. Тед Кочев е успял да се срещне вчера със свои роднини, а днес преди представянето на австралийския му филм в Лъки Дом на киното, му предстои тур из Пловдив, за да разгледа как се е променил градът през последните десетилетия.

Няма направени коментари
Още от рубриката "арт"

Подобни новини