Подтепето

арт

03 Сеп, 2016

Иън Андерсън: За толкова години се промениха само талията и косата ми

Технологиите на записване се промениха, но есенцията на музиката си остава същата

Факт е, че рокът вълнува вече 2 поколения, но нека не се лъжем, той няма чак такова културно звучене. Рокът е бедният, слаб братовчед на балета, например, нека не прекаляваме с него, заяви музикантът

Остава само няколко часа до големия концерт на Иън Андерсън, който ще представи най-доброто от Jethro Tull на сцената на Античния театър. По-рано днес, великият музикант даде официална пресконференция в залата на Община Пловдив, за да разкаже малко повече за концерта и какво предстои от тук нататък.

Срещата на Андерсът с медиите бе осеяна с добро настроение и шеговит тон, а какво самият флейтист заяви: „По-добре е сам да се шегуваш със себе си, отколкото другите да го правят”. Освен, че сподели, че през ноември започва нова поредица концерти, а през февруари стартират новите студийни записи, музикантът шеговито вметна, че следващата седмица се връща до Англия, за да си направи изследвания, за да бъде сигурен, че може да планира следващата си една година.

Към въпроси бяха отправени към световната звезда. Един от тях бе, дали съжалява за нещо, което е записал. Понякога имам съжаления относно някои записи, но те са малки. А и когато влизаш в студиото да записваш, мислиш, че правиш най-доброто в момента, макар след години да не си на това мнение. Но няма смисъл да съжаляваме за неща, които не можем да променим, заяви Иън Андерсън. Той сподели още, че се е опитвал да бъде комерсиален само до толкова, доколкото е записвал песни, които да пускат по радиото, но със сигурност не следва актуалните музикални течения. Освен това, според него есенцията на музиката не се е променила особено. Да, променени са технологиите на заспите, но същността и си остава същата, сподели флейтистът. За пример даде съвместната си работа със Стивън Уилсън, с който работят заедно и правят ремикси на различни песни. Макар, че е по-млад от мен, той прави музика с истински хъс и сърце, което не се е променило през годините.

Относно своята кариера от 69-та година до сега, шеговито каза, че са се променили само талията и косата му. Нещата не са толкова различни, колкото си мислех. Новите песни, които правя, почти винаги имат препратки към стари песни. Все пак всеки човек има задължението да се развива, а не да се обляга на стари лаври, заяви Андерсън. Наш дълг, не само към нас самите, но и към децата ни, е всеки ден да научаваме по нещо ново, което по една или друга причина не сме научили до този момент, допълни още той.

Отново с духа на хумора, отправи съвет към младите банди, които са решили да се занимават с музика, да имат и друга професия. За пример даде своят зет, който освен, че участва в нашумелия филмов сериал „Ходещите мъртви”, все пак играе пиеси на Шекспир в Лондон и има с какво да се заеме, след като някой ден снимките на сериала приключат. А съвсем сериозно, посъветва младите музиканти да се образоват. За да бъдеш добър, трябва да имаш музикално образование. При мен се получи на шега, но ако някога шансът да успееш в този бизнес бе 1 на 1000, то сега е 1 на 1 милион, заяви флейтистът. Категоричен бе, че няма да ги посъветва за секс и наркотици, тъй като всички такива звезди, визирайки Леми и Кърт Кобейн, вече са мъртви.

Друга тема, която се засега, бе мястото на рока в културата. Факт е, че рокът вълнува вече 2 поколения, но нека не се лъжем, той няма чак такова културно звучене. Рокът е бедният, слаб братовчед на балета, например, нека не прекаляваме с него, заяви Андерсън.

Срещата приключи с предизвикателство, което бе отправено към флейтистът, а именно да замени класическата флейта с кавал. Той категорично с усмивка отказа. Искам да се осъвършенствам в класическата флейта, макар че мога да свиря и на други инструменти. Малкият ми пръст, например, понякога трепти и заради това никога няма да бъда велик музикант, защото не знам в кой момент ще ме изненада и ще възпроизведа фалшив тон, но това не ме спира да работя, категоричен бе той.

Ако искате да се убедите с очите и ушите си в рок звученето на флейтата, то заповядайте довечера от 20:00 часа на сцената на Античен театър Пловдив, за да се насладим заедно на великолепното преживяване, което ще ни поднесе Иън Андерсън.

  • 03 Сеп, 2016 | Културен деец
    Кавал? А защо не гайда? Който го е казал, да беше чул нещичко от Джетро Тал преди това.
Още от рубриката "арт"

Подобни новини