Подтепето

вашите снимки

18 Юни, 2018

Панорамните гледки от върха на Дановия хълм спират дъха

Макар и разположено най–близо до Главната улица на град Пловдив, Сахат тепе или Хълма с часовниковата кула често остава извън туристическия поток и от ежедневното полезрение на местните. За това днес ви споделяме "Фоторазходка по Сахат тепе" с единствения дигитален гид за Града на тепетата Lost in Plovdiv.

То е едно от днешните шест тепета на Пловдив. Името му е турско и в превод означава Хълма на часовника. Не случайно е наречен така, тъй като в една от най-високите си точки има построена часовника кула от XVI век, която продължава да отмерва времето. Тя е сред най-старите запазени подобни съоръжения на територията на Европа.

От намерени артефакти, археолозите смятат че на този хълм по римско време е имало храм на богинята Венера. Официалното име на тепето е Данов хълм, кръстено на възрожденеца Христо Г. Данов. Освен Часовниковата кула на Сахат тепе се намира и телевизионна кула, която е там още от януари 1956 година, на надморска височина 210 метра. Тя също е работеща.

Сахат тепе е единственото възвишение, от върха на което може да видите всички открити сцени в града. На изток се извисява Трихълмието и древната сцена на Античният театър, на запад – Летния театър на Бунарджика и в самото подножие на Дановия хълм е разположено лятното кино „Орфей”. В далечината планината и равнината се сливат в едно, а ние оставаме за пореден път безмълвни пред красотата на родния град:

Няма направени коментари
Още от рубриката "вашите снимки"

Подобни новини

27 Юли, 2018

Христо Г. Данов показал на българите първите географски карти на Балканския полуостров (ГАЛЕРИЯ)

Къщата-музей в Пловдив посреща 190 години от рождението на основателя на съвременното книгоиздаване в България с обновена експозиция и специална класна стая

Може да се снимате до фигурата на големия възрожденец в естествен размер

Таня Грозданова

Как е изглеждала една класна стая във времето, когато освободените българи са копнеели за просвещение? Отговорът на този въпрос се намира в Стария Пловдив.

Автентично сметало, мастилница, копия на упражнения по родна реч – това са само част от най-новите попълнения в Музея на книгоиздаването в България. За тези, които не знаят, в този уникален музей е превърнат домът на Христо Груев Данов на върха на тепето срещу Катедралния храм „Св. Богородица“.

Христо Ге Данов, както го наричаме всички, е роден на 27 юли, а ...

» повече
25 Юни, 2018

Пълно видеонаблюдение на Сахат тепе

Поставят камери навсякъде по хълма

Сахат тепе ще е под 100-процентова видеозащита. Такива са намеренията на Община Пловдив и район Централен. Камери ще бъдат разположени по целия хълм, за да бъдат прекратени безкрайните вандалски акции и за да се чувстват посетителите на природната забележителност в сърцето на града в пълна безопасност. Местните власти са категорични, че поразиите на Дановия хълм трябва да спрат веднъж и завинаги и са решени да вземат всички мерки за това.

Камерите ще са много. Минаваме на процедура по Закона за обществените поръчки, потвърди днес кметът Иван Тотев.

Освен на тепето, от администрацията предвиждат и нова инвестиция във видеонаблюдение. Камери ще бъдат монтирани по всички спирки в отсечката от „Св. Петка” до „Скобелева майка”, отново заради ...

» повече