ВКС: Окончателната присъда на Асен Гюргенчев е 2 години и 8 месеца затвор

Темида

Младежът причини смъртта на жена в навечерието на Великден на зебра в Пловдив

Ученикът няма право да управлява кола за срок от 5 години

Върховният касационен съд остави  в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, потвърждаващо присъдата на Окръжен съд – Пловдив, с която  Асен Гюргенчев е осъден на лишаване от свобода за срок от две години и осем месеца при общ режим.

С присъда от 3.07.2017 г. Окръжен съд – Пловдив  призна Асен за виновен в това, че на 13.04.2017 г. в гр. Пловдив на бул. „Шести септември“ при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Тойота“ модел „РАВ4“, е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно:

чл. 20 ал.2 изр. 1 от ЗДвП / Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с конкретните условия за видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие/ и

чл. 119 ал.1 от ЗДвП / При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре/,

като е причинил по непредпазливост смъртта на Б. К., като деецът е избягал от местопроизшествието и деянието е извършено на пешеходна пътека, поради което на основание чл. 343 ал.3 б. „б“ пр.1, вр. ал.1 б. „в“ вр. чл. 342 ал.1 от НК, вр. с чл. 373 ал.2 от НПК, вр. с чл. 58а, ал.1 вр. с чл. 54 от НК го осъжда на лишаване от свобода за срок от две години и осем месеца при първоначален общ режим.

На основание чл. 343 г от НК Окръжен съд – Пловдив наложи на подсъдимия и наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от пет години.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие – глава XXVII, чл. 371, т.2 от НПК, след като подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти.

Присъдата е окончателна.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.