Подтепето

темида

19 Май, 2017

Студенти от Пловдив осъдиха убиец

Бъдещите юристи практикуваха по възстановка на съдебен процес за убийство след пиянски скандал по реален случай

Петима магистрати и 12 съдебни служители помагаха в работата им

Йоана Иванова, стажант

Двама мъже, приятели по чашка, се превръщат в жертва и убиец след скарване за поредна чаша ракия. Единият скача и наръгва другия, който бил трудноподвижен. В ролята на убиеца пред Апелативен съд – Пловдив днес се изправи студентът по право от I-ви курс Васил Енджов. Като негов адвокат в процеса се яви Яна Недева, която е в 3 курс в Пловдивския университет. "Обвиняемият" Васил изигра много добре ролята си. Той бе доведен в залата с белезници от истински униформени служители на "Съдебна охрана". Пред съдебния състав Васил заяви, че ще говори, след като приключи разпита на свидетелите.

Възстановка на съдебен процес по реален случай представиха студенти от Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” и Европейската асоциация на студентите по право съвместно с Апелативен и Окръжен съд – Пловдив. Целта на инициативата, която се провежда за четвърта поредна година, е като бъдещи юристи студентите да се запознаят отблизо с работата на съдиите, прокурора и адвокатите и в реална обстановка да проследят протичането на наказателен процес по обвинение за убийство.

Във въстановката участваха общо 16 студенти по право, като част от тях се изявиха като съдии, съдебни заседатели, подсъдим, прокурор и адвокати, а други бяха „призовани” и „разпитани” като свидетели и вещи лица. Бъдещите юристи за първи път се изправят пред реален казус в съдебната зала. Подготовката за възстановката е продължила около месец и половина, а на студентите са помогнали петима съдии и 12 съдебни служители. Съдия Силвия Цанкова и съдия Веселина Кочинова са подпомагали съдебния състав с председател Мирела Станкова от 4 курс, а на помощта на съдия Екатерина Робинкова са разчитали прокурорът Адреана Кавранова от 4 курс и довереникът на гражданския ищец Десислава Василева от 3 курс. Със съдействието на съдия Елина Кузманова е изградена защитната позиция на подсъдимия.

Въпреки че са променени имената на страните, участниците в процеса и до известна степен тяхното процесуално поведение, фактологията по казуса е напълно автентична. За максимален академичен ефект на мултимедийният екран всички присъстващи в залата можеха да следят съответните текстове от наказателно процесуалния кодекс, които се прилагаха  от съда във всеки един от стадиите на делото.

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини