Шефът на полицията в Раковски остава в ареста

Темида

Можело да повлияе на разследването

Защитата: Буди недоумение фактът, че сигналът за престъплението е подаден във „Вътрешна сигурност“ веднага след като е било извършено, а операцията е реализирана след 1 година и 2 месеца

Искам по-лека мярка. Това бяха единствените думи на началникът на Районното управление на полицията в град Раковски Георги Илиев пред Пловдивския окръжен съд днес, по време на заседанието за определяне на постоянната му мярка за неотклонение. Прокуратурата поиска той да остане в ареста, а съдът уважи това.

Наблюдаващият прокурор по делото Анна Викова подчерта, че се касае за тежко умишлено престъпление-подкуп от 20 хиляди лева, за което има показания от двамата му подчинени полицаи Желязко Колев и Валентин Гоцев. Те са направили самопризнания пред съдия, че са рекетирали контрабандист на цигари, за да унищожат доказателства срещу него.

Съдия Светлана Станева отчете факта, че родителите на Георги Илиев са тежко болни и той се грижи за тях, но въпреки това прецени, че Илиев може да извърши друго престъпление, като да повлияе на разследването. По думите ѝ, деянието, в което е обвинен полицейския шеф, се характеризира с висока степен на укоримост заради неговата длъжност. „Той е призван да разкрива престъпления и да участва в тяхната превенция, а не да извършва такива" аргументира се съдията. 

Съдът счете, че съществува обосновано предположение Георги Илиев да е извършил престъпленията, за които са му повдигнати обвинения, именно по чл. 302 т.1 и т.2 б. „А“ във връзка с чл. 301ал.2 вр. ал.1, вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК. Според съда липсва реална опасност обвиняемият да се укрие, но е налице опасност  да извърши друго престъпление при определяне на по-лека мярка за неотклонение.

Защитата на Илиев, напротив, изрази теза, че няма доказателства срещу него, тъй като „търговецът“ Метин Мустафа сам бил предложил подкуп от 20 000 лева на разпитвалите го полицаи, което личи от неговите показания. По това време шефът на РУП бил влязъл само за половин минута в стаята и  не е разговарял с него. Според юриста ситуацията прилича на вица, в който попитали Иванчо дали е ял баничка, а той отвърнал „Аз – не, но батко познава един, който е ял“.   

По-късно в коментар пред медиите адвокат Стоян Донков изложи теза, че зад ареста на Илиев стоят сериозни икономически интереси. Той изрази недоумение от факта, че сигнал за престъплението е подаден в дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР веднага след като то е било извършено, а операцията е реализирана след 1,2 години. Донков подчерта, че на пръв поглед районното в Раковски изглежда маргинално, но под неговата юрисдикция е една от най- големите икономически зони в Пловдивска област и явно сега е дошъл момента. 

Определението на Окръжен съд не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 3.05.2018 г. от 10.00 часа.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.