Съдът не върна обвинителния акт срещу д-р Вальов

Темида

Делото продължава по общия ред

Потвърдиха мярката „подписка“ на бившия шеф на КОЦ-Пловдив

Тричленен съдебен състав на Окръжен съд – Пловдив с председател съдия Станислава Бозева отхвърли искането на адвоката на бившия управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ д-р Красимир Вальов за връщане на обвинителния акт с мотив за допуснати процесуални нарушения. Това стана ясно днес по време на  разпоредително заседание, на което д-р Вальов се яви със защитник от столицата – адв. Пламен Вълканов.

Припомняме, че ексшефът на Онкодиспансера стигна до подсъдимата скамейка с  обвинение, че „на 31 август 2016 г., като управител на медицинското заведение, не е положил достатъчно грижи за възложената му работа, като без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара за цените на томографите, е открил обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ – Пловдив ЕООД“ с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС. Поръчката завършила със сключването на договор, въз основа на който бил доставен томографа, струващ 898 000 лева без ДДС.“

Според прокуратурата, на "КОЦ-Пловдив" ЕООД са нанесени значителни щети в размер на 405 190.92 лв., като тази сума се явява разликата между стойността на томографа по договора и реалната пазарна стойност на доставената апаратура.  Престъплението е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, за който се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години. 

Защитникът на д-р Красимир Вальов изтъкна, че в обвинителният акт съществуват противоречия и неточности, което нарушава правото на защита на клиента му. Според  адв. Пламен Вълканов посочената сума като щета, нанесана на Онкото е неясно определна, липсва икономическа екстертиза от специалст по оценяване на медицинска техника, от което следва, че обвинението няма как да определи да определи точната пазарна цена на закупения 32-срезов компютърен томограф. Той и клиентът му поискаха към делото да бъде приложен и анекс към договора с фирмата – доствачик „Меркурий Комерс“ ЕООД, касаещ закупуването на допълнителна глава към томографа. Има и искане за справки колко пациенти по какви клинични пътеки са преминали за една година назад прегледи през машината.

Според прокурор Росен Каменов обвинението е изчислило щетата въз основа на разликата в цените при купуване от дружеството на томографа от фирма Siemenes и препродаването му на КОЦ-Пловдив с надценка от близо 75%. Обвинението отрече допуснати процесуални нарушения, които са неотстраними, както и че са нарушени правата на защита на доктора.

Съдът също не зачете последните две твърдения. Магистратите постановиха Комплексния онкологичен център да предостави исканите от защитата документи – анекс към договора и справки за извършените прегледи и техните стойности. Уважено бе и искането на защитата за изготвяне на икономическа екстертиза от вещо лице специалст по оценяване на медицинска техника за пазарната цена на закупения 32-срезов компютърен томограф и съотносими с него апарати от същия клас.  Потвърдена бе и а мярка за неотклонение на доктор Красимир Вальов – подписка. Делото ще започне своя ход по общия ред на 8 август 2018-а година.

Решенето от днешното разпоредително заседание може  да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативен съд.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.