Подтепето

темида

10 Юли, 2018

Съдът не върна обвинителния акт срещу д-р Вальов

Делото продължава по общия ред

Потвърдиха мярката „подписка“ на бившия шеф на КОЦ-Пловдив

Тричленен съдебен състав на Окръжен съд – Пловдив с председател съдия Станислава Бозева отхвърли искането на адвоката на бившия управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ д-р Красимир Вальов за връщане на обвинителния акт с мотив за допуснати процесуални нарушения. Това стана ясно днес по време на  разпоредително заседание, на което д-р Вальов се яви със защитник от столицата – адв. Пламен Вълканов.

Припомняме, че ексшефът на Онкодиспансера стигна до подсъдимата скамейка с  обвинение, че „на 31 август 2016 г., като управител на медицинското заведение, не е положил достатъчно грижи за възложената му работа, като без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара за цените на томографите, е открил обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ – Пловдив ЕООД“ с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС. Поръчката завършила със сключването на договор, въз основа на който бил доставен томографа, струващ 898 000 лева без ДДС.“

Според прокуратурата, на "КОЦ-Пловдив" ЕООД са нанесени значителни щети в размер на 405 190.92 лв., като тази сума се явява разликата между стойността на томографа по договора и реалната пазарна стойност на доставената апаратура.  Престъплението е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, за който се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години. 

Защитникът на д-р Красимир Вальов изтъкна, че в обвинителният акт съществуват противоречия и неточности, което нарушава правото на защита на клиента му. Според  адв. Пламен Вълканов посочената сума като щета, нанесана на Онкото е неясно определна, липсва икономическа екстертиза от специалст по оценяване на медицинска техника, от което следва, че обвинението няма как да определи да определи точната пазарна цена на закупения 32-срезов компютърен томограф. Той и клиентът му поискаха към делото да бъде приложен и анекс към договора с фирмата – доствачик „Меркурий Комерс“ ЕООД, касаещ закупуването на допълнителна глава към томографа. Има и искане за справки колко пациенти по какви клинични пътеки са преминали за една година назад прегледи през машината.

Според прокурор Росен Каменов обвинението е изчислило щетата въз основа на разликата в цените при купуване от дружеството на томографа от фирма Siemenes и препродаването му на КОЦ-Пловдив с надценка от близо 75%. Обвинението отрече допуснати процесуални нарушения, които са неотстраними, както и че са нарушени правата на защита на доктора.

Съдът също не зачете последните две твърдения. Магистратите постановиха Комплексния онкологичен център да предостави исканите от защитата документи – анекс към договора и справки за извършените прегледи и техните стойности. Уважено бе и искането на защитата за изготвяне на икономическа екстертиза от вещо лице специалст по оценяване на медицинска техника за пазарната цена на закупения 32-срезов компютърен томограф и съотносими с него апарати от същия клас.  Потвърдена бе и а мярка за неотклонение на доктор Красимир Вальов - подписка. Делото ще започне своя ход по общия ред на 8 август 2018-а година.

Решенето от днешното разпоредително заседание може  да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативен съд.

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

10 Юли, 2018

Бившият шеф на КОЦ-Пловдив д-р Красимир Вальов се яви в съда

Според адвоката на Вальов липсва икономическа експертиза от страна на обвинението

Започна разпоредителното заседание по обвинението срещу.бившият шеф на КОЦ - Пловдив д-р Костадин Вальов за безстопанственост и причинени вреди на Онкодиспансера. Защитата на доктора - адв. Пламен Вълканов заяви, че правото на Вальов на защита в досъдебното производство е било нарушено и обвиненията не са обосновани защото липсва икономическа експертиза.  Д-р Вальов, за когото преди време кметът Иван Тотев проля сълзи в Общинския съвет, е обвинен за неконтролирано разходване на средства при обществени поръчки.

Не се яви представител на медицинското заведение. 

Очаквайте подробности!

» повече
07 Юли, 2018

Доктор Вальов влиза в съда

Бившият директор на Онкодиспансера е обвинен за неконтролирано разходване на средства

Ексдиректорът на Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД, заради когото кметът Иван Тотев проля сълза по време на сесия на Общински съвет, ще се изправи пред Окръжен съд – Пловдив идната седмица.

Срещу подсъдимия д-р Красимир Вальов е повдигнато обвинение в това, че на 31.08.2016 г. в гр. Пловдив като управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД в качеството си на длъжностно лице по смисъла на чл. 93 т.1 б. „Б“ от НК – възложител по Закона за обществените поръчки, не положил достатъчно грижи за възложената му работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството, като без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети ...

» повече
22 Ноев, 2016

Ген. Атанасов – Вальов трябва да понесе отговорност за нарушенията в Онкото

Д-р Карауланова не трябва да се премахва от длъжност, твърдят от ДСБ

На пресконференция, състояла се тази сутрин заместник-председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов и Йордан Иванов, член на партията и председател на пловдивската организация, дадоха своята категорична позиция, че директора на КОЦ Пловдив – д-р. Вальов, трябва да бъде освободен от длъжност.

Въпреки че ако подобно решение бъде взето окончателно, лекарите, работещи в медицинския център, ще въстанат и излезнат на протести, за да защитят директора си, той трябва да понесе отговорност за нарушенията, засечени в институцията.

Това твърдят ген. Атанасов и Йордан Иванов, като допълват, че медиците трябва задължително да бъдат подкрепени и атаките срещу тях прекратени.

Тяхното мнение се различава от това на бившия вече член на партията – Петър ...

» повече
04 Юни, 2015

Д-р Красимир Вальов: Труд, труд и пак труд! Доброта, доброта и пак доброта!

Не съм сигурен, че не ме искат, те не ме познават, каза новият управител на КОЦ- Пловдив

Встъпвам в тази длъжност с голяма отговорност. Очаквам от екипа на КОЦ труд, труд и пак труд, каза пред журналисти новият шеф на Комплексния онкологичен център д-р Красимир Вальов след скандалния му избор в местния парламент. Той подчерта, че няма да има никакви трусове в структурата на диспансера и всеки, който професионално и съзнателно гледа работата си може да се чувства спокоен. В същото време бъдещите му подчинени отвън вече крещяха Оставка по негов адрес и се кълняха, че няма да го пуснат на работното му място. Не съм сигурен, че не ме искат, те не ме познават. Ще дам кредит на доверие ...

» повече