Райна Петрова рисува в съда в очакване решението на Темида

Темида

Окръжният прокурор Румен Попов поиска условни присъди за Петрова и Надежда Минчева

Разчитам на съдебната система, каза в последните си думи бившата кметица на „Централен”

Попов отказа да пледира по обвинението за длъжностни престъпления срещу Петрова

Надявам се съдът да подходи принципно и да вземе правилното решение. Разчитам на съдебната система. Това каза в последните си думи пред Темида бившата кметица на район „Централен” Райна Петрова. Днес следобед тя ще чуе решението на Окръжния съд в делото по обвиненията за подкуп и длъжностни престъпления. Искам справедливост, каза другата подсъдима по делото- собственичката на фирмата „Надежда 2000” Надежда Минчева, обвинена в даване на подкуп на Петрова- ваучер за екскурзия на остров Пукет на стойност близо 10 хиляди лева, заради подписване на договор по ЗОП за доставка на храна за детските градини в района на стойност над 370 хиляди лева.  

Окръжният прокурор Румен Попов поиска условни присъди и за двете- 3 години за Петрова и 2 години за Минчева. Адвокатите на подсъдимите пък- Красимир Елдъров и Георги Кутрянски поискаха оправдателни присъди за подзащитните.

Съдебен прецедент се случи по време на финалните пледоарии на двете страни по делото. Окръжният прокурор Румен Попов отказа да пледира по основното обвинение срещу Петрова- за длъжностни престъпления. Реакцията му дойде след като съдия Силвия Цанкова отказа да уважи исканията му за нови разпити на свидетели в рамките на съдебното следствие.

За първи път в 18-годишната си кариера на магистрат не мога да взема становище по дадено обвинение, каза прокурор Попов и поясни, че отказва да пледира само на база предположения и без да е установено А-то и Б-то в процеса, а именно съдебното следствие. Очевидно вие имате изградено мнение. Съдът трябваше да установи фактите в рамките на съдебното следствие, а такива не бяха установени. Не се надявайте да боравя с предположения. Към настоящия момент би било цинично да твърдя, че Петрова е виновна по едното обвинение и дали следва да й бъде наложено наказание, каза още Румен Попов.

Докато вървяха пледоариите на прокурора и адвокатите, Райна Петрова в нервността си изрисува цял тефтер. По време на цялото заседание тя играеше върху листа с лъскава химикалка, но сякаш не виждаше какво рисува, а просто го правеше механично.

Очаквайте подробности!

Споделете ни във:

3 коментара

  1. Окръжния прокурор ‘отказал’ да пледира….
    Боже правосъдие боже…..
    Тя пък си наела мастит адвокат.
    Мислите ли, че ще излезе с присъда…..?????

  2. До „един българин“… ти не четеш ли – Окръжния прокурор е искал разпити на свидетели (б.а. 18 на брой), но му е било отказано… това е ПРЕЦЕДЕНТ и съдята трябва да отговори ЗАЩО??? Това е причината за отказа му…

  3. Ама разбира се че не е злоупотребила с общински пари и всичко е законно … нали така казва и Титюков при всеки скандал около него, както винаги всичко е долна клевета 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.