Райна Петрова е невинна по всички обвинения

Темида

Съдът оправда бившата кметица на Централен, прокуратурата ще обжалва решението

Невинна е и Надежда Минчева

Два пъти „невинна” чу обвинената в престъпления по служба и получаване на подкуп Райна Петрова днес. Състав на Окръжен съд с председател Силвия Цанкова оправда бившата кметица на район „Централен” и по двете обвинения, тъй като не са събрани достатъчно доказателства за това. Оправдателна е и присъдата на собственичката на „Надежда 2000” Надежда Минчева. Съдия Цанкова бе категорична, че няма категорични данни за извършено престъпление нито от едната, нито от другата подсъдима. Окръжният прокурор Румен Попов чу решението на съда, но напусна съдебната зала преди председателят на състава Силвия Цанкова да изложи мотивите за него. Представителят на държавното обвинение подчерта, че ще обжалва решението на горна инстанция.

В мотивите си съдия Цанкова каза, че Райна Петрова и Надежда Минчева са били изключително близки приятелки и ваучерът за екскурзия на остров Пукет, който бизнесдамата дала на кметицата, е бил подарък за рождения ден на втората. Според прокуратурата този дар е бил направен с цел Петрова да повлияе на заместника си Борислав Стаматов да подпише договор с „Надежда 2000” за доставка на храни на стойност над 370 хиляди лева.  

Бяха събрани многобройни нови доказателства в рамките на съдебното следствие, които не са били събрани в хода на досъдебното производство, подчерта съдия Цанкова след като прокурор Попов напусна залата.

Тя подчерта, че е имало еднократно подмятане в разговор между свидетели по делото поръчките за доставка на храна за детските градини да бъдат насочвани към „Надежда 2000”. Но не станало ясно защо и чие е това мнение по същество. Този разговор не е бил детайлно проверяван в хода на досъдебното производство, като свидетелите са били разпитани едва в съда.

Не се събраха доказателства за връзка между ваучера и осъществена от Петрова съставомерна деятелност, категорична е съдия Цанкова.

Очаквайте подробности!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.