Подсъдим за „Цитрусовата афера” поиска да е защитен свидетел, прокуратурата му отказа

Темида

Отново отложиха делото срещу Сотир Янков, адвокатката му не се яви на второ поред заседание

Делото за „Цитрусовата афера” отново не успя да стартира. Процесът срещу бизнесмена Сотир Янков, съпругата му Елена, дъщеря му Мария и още 11 души бе отложен за пореден път, заради неявяване на един от подсъдимите. Срещу всички 14 души са повдигнати обвинения за престъпления, касаещи източване на ДДС за над 5,5 милиона лева, извършени в различно съучастие или самостоятелно извършени през периода декември 2008 г. до септември 2012 г.

Подсъдимият Иво Илиев за втори път не дойде на предварително обявено съдебно заседание, тъй като работодателят му в Германия не го пуска в дълга отпуска. Адвокатът му Стефан Левашки представи трудовия договор на клиента си и подчерта, че той е на изпитателен срок и няма как да отсъства от работното си място в Майнц за по-продължителен период от време. Освен, че е трудово ангажиран зад граница, Иво Илиев не е получил по надлежен път цялата документация по делото, в това число и обвинителния акт.

Второ поредно заседание по делото пропусна и адвокатката на Сотир Янков- Ина Лулчева. На Янков е назначен резервен защитник, от който той пожела да се откаже днес, но съдът не прие молбата му, тъй като титулярният му защитник не е уведомил Темида, че ще отсъства от заседанието. Окръжният съдия бе категоричен, че адв. Лулчева трябва да се съобрази с датите, за които бе отложено делото- 4,5 и 6 юни.

В съдебната зала днес стана ясно, че един от подсъдимите по така наречената „Цитрусова афера”- Стоян Минчев, е поискал от главния прокурор да стане защитен свидетел. От държавното обвинение обаче му отказали, тъй като няма основателни причини да се смята, че са застрашени здравето и живота му.

Процесът срещу станалия известен след ареста си като „Дон Портокал“ бизнесмен и близките му стартира през октомври 2015-та година, но бе връщан от съда на два пъти, заради процесуални нарушения. 

За министъра на финансите в залата отново се яви юрисконсулт Манолева. Владислав Горанов е депозирал молба да бъде присъединен по делото като граждански ищец.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.