Подтепето

темида

29 Ян, 2018

Платеното паркомясто до блока може да се окаже „спестовен влог“

адвокат Атанас Петров

Има вероятност Община Пловдив да връща пари, след произнасянето на ВАС, смята адвокат Атанас Петров

Пловдивчани, които вече ползват услугата и се питат дали да спрат да плащат, след като Административния съд отмени Наредбата, трябва да решат сами

Според Патриотите много повече са ощетените граждани от наредбата, отколкото тези, които ползват услугата

Отменената от Административен съд – Пловдив „Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на Община Пловдив, приет с Решение № 329 по протокол № 17 от 28.09.2017 г. на ОбС-Пловдив“  увеличава проблемите с паркирането в Пловдив, вместо да ги решава. Това заяви в коментар по повод спечеленото на първа инстанция дело срещу платеното паркиране до блока за 20 лева, председателят на НФСБ -Пловдив и национален координатор Костадин Гаров.

Припомняме, че на 25 януари Административен съд – Пловдив излезе с  решение, че въпросната Наредба е в съществено нарушение на административнопроизводствените правила. Делото бе заведено по жалба от бившия кмет на града Славчо Атанасов, сега депутат, а негов адвокат е Атанас Петров. Решението на първа инстанция се обжалва от отсрещната страна – Община Пловдив.  

Има вероятност Общината да връща пари, след произнасянето на ВАС, смята адвокатът. Вижте как отговори той на въпрос на Под тепето „Какво препоръчвате на хората, които вече имат договори и в момента плащат ?“

„Това положение е много интересно, защото и за момента не е окончателното решението. Четох коментара на общинската администрация, която се позовава на това, че решението не е влязло в сила. От друга страна за всички юристи е ясно, че един ден ще има окончателно решение по това дело.

В случай, че това решение бъде потвърдено, дали ще е след 1-1,5 година във ВАС, то тогава за органа – за кмета на общината, ще има задължение в рамките на едни три месеца да си уреди всички правни последствия, които са възникнали от отмяната на това решение.

И в този смисъл с желанието на администрацията да продължи да прилага наредбата ще доведе до натрупване на повече задължения.“  

Адвокат Атанас Петров изтъкна, че приетите от съда процедурни нарушения са само малка част от направените от администрацията по време на предвижването на нормативния документ до приемането му на сесия.

Юристът смята, че жалби за неустойки ще могат да предявяват не само гражданите, които вече имат сключени договори за ползване на паркомясто, а и тези които не са могли да сключат.

Според Патриотите оспорваната наредба ще доведе до междусъседски войни и в крайна сметка няма да свърши услуга на никого.

Те сигнализираха и за още един обезпокоителен факт по темата с паркирането. В бюджета на Пловдив за 2018-а година са предвидени едва 557 000 лева за изграждане на паркинги. Това е под 1 % от капиталовата програма на Общината, което е меко казано незначително, заяви още Гаров.  

  • 30 Ян, 2018 | Арх
    Платеното паркиране пред блока е незаконно. По закон паркирането трябва да е осигурено в границите на имота. Фактът, че имотите са общински не променя това. Подръжката им се псигурява от общинските данъци. За разлика от частните паркинги, паркирането пред блока не е услуга, която трябва да се заплаща. Различна е ситуацията с т.н. Синя зона. Там заплащането по замисъл трябва да съкрати времето за престой и осигури достъпа и на други коли.
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

02 Авг, 2018

По-скъпо паркомясто в центъра на Пловдив наесен

Скокът е близо 70 на 100

Новите цени бяха приети преди ваканцията на местния парламент

От 200 на 360 лева за един месец скача цената на платения абонамент за служебно паркиране в централната градска част на Пловдив. Новите цени бяха приети преди ваканцията на местния парламент на редовно заседание днес с промяна в Наредбата за администриране на цените на услугите на територията на Община Пловдив и ще влязат в сила от 1 октомври 2018-а година.  

За така наречените „служебни абонаменти“ има постоянно търсене, заяви кметът Иван Тотев и подчерта, че това увеличение няма да повлияе върху търсенето, тъй като конкуренцията за тях е голяма.  

Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" настоя увеличението извън супер центъра на града да бъде само ...

» повече
26 Ян, 2018

Наредбата за платеното паркиране е незаконосъобразна

Административен съд – Пловдив я отмени

Общината трябва да плати разноските по делото, заведено от бившия кмет Славчо Атанасов

От общинската администрация съобщиха, че ще обжалват пред ВАС

Платеното паркиране до блока срещу 20 лева месечен абонамент по „Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на Община Пловдив, приет с Решение № 329 по протокол № 17 от 28.09.2017 г. на ОбС-Пловдив“ е отменена като незаконосъобразна. Това става ясно от Решение на Адмнистративен съд – Пловдив № 159 от 25 януари 2018-а година.

Делото е заведено по жалба от бившия кмет на града Славчо Атанасов сега депутат.  В жаблата са изложени  подробни оплаквания по смисъла на чл ...

» повече