Подтепето

темида

03 Апр, 2018

Питбулите от арената в Пловдив ще бъдат предадени на БАБХ

Съдът произнесе присъда над собствениците, държавата отнема кучетата

Иван Иванов и брат му Константин имат условни присъди и наложени глоби за хиляди левове, но могат да обжалват  

снимка: Ат. Кънев/ Марица

Районен съд – Пловдив призна подсъдимия Иван Иванов за виновен в това, че в периода от началото на 2012 г. до 29.10.2016 г. в гр. Пловдив – в парцел с двор и производствена четириетажна сграда, в съучастие като извършител с Константин Иваов, е отглеждал и тренирал животни за боеве, а именно петдесет броя кучета от породата „Питбул“, поради което и на основание чл. 325а, ал.1, вр. с чл. 20, ал.2, вр. с ал.1, вр. с чл. 54, ал.1 от НК го осъжда на   две години лишаване от свобода, както и глоба в размер на 4000 /четири хиляди/ лева. На основание чл. 66, ал.1 от НК отлага за изпълнение наказанието, наложено на подсъдимия Иван лишаване от свобода в размер на две години с изпитателен срок от четири години.

Районен съд – Пловдив призна подсъдимия Константин Иванов за виновен в това, че в периода от началото на 2012 г. до 29.10.2016 г. в гр. Пловдив – в парцел с двор и производствена четириетажна сграда, в съучастие като извършител с Иван  И., е отглеждал и тренирал животни за боеве, а именно петдесет броя кучета от породата „Питбул“, поради което и на основание чл. 325а, ал.1, вр. с чл. 20, ал.2, вр. с ал.1, вр. с чл. 54, ал.1 от НК го осъжда на   една  година лишаване от свобода, както и глоба в размер на 2000 /две  хиляди/ лева. На основание чл. 66, ал.1 от НК отлага  за изпълнение наказанието, наложено на подсъдимия Константин лишаване от свобода в размер на една година с изпитателен срок от три години.

Веществените доказателства: 44 броя кучета /от които 3 броя трупове на кучета/, на съхранение в ОП „Зооветеринарен комплекс“ – гр. Пловдив, на основание чл. 53, ал.1, б. „А“ от НК да се отнемат в полза на държавата, като 41 броя от тях се предадат на оторизираните органи на БАБХ, а три броя трупове на кучета да се предадат на унищожаване на Екарисажно предприятие, след влизане на присъдата в законна сила.

Районен съд – Пловдив осъжда на основание чл. 189, ал.3 от НПК: подсъдимия Иван да заплати направените по делото разноски – общо в размер на 68 502,37 лева, както и подсъдимия Константин да заплати направените по делото разноски – общо в размер на 68 502,37 лева.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен  съд – Пловдив.

  • 23 Сеп, 2018 | Един Българин
    ПЕТ месеца след делото ВСЕ още съдийката НЯМА мотиви по присъдата. Защо ли ? И чудно защо, защо доказаният престъпник НЯМА да лежи, и дори ще заплати САМО половината от разходите?
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

04 Апр, 2018

100 000 лева струват на общинския бюджет изетите бойни питбули

Съдбата на гладиаторите от пловдивската арена още не е ясна

От Зооветеринарния комплекс ще се борят за тях, тъй като за всички е ясно каква е „процедурата“ на БАБХ  

Нека не се злоупотребява с информацията и да не се правят прибързани тълкувания, за това призова управителят на Зооветеринарeн комплекс - Пловдив Георги Божев в коментар за Под тепето. Потърсихме го във връзка с решението на Районен съд – Пловдив за съдбата на повече от 40 кучета от породата питбул, които повече от година и половина се отглеждат в общинския кучкарник.  

Припомняме, че според съда те „веществени доказателства“, иззети при акцията в края на октомври 2016 година от бивши производствени помещения Северна индустриална зона. Тогава полицията конфискува общо 49 кучета, голям част от ...

» повече
08 Мар, 2017

Двама обвинени за арената за кучешки боеве

Иван Иванов и брат му Константин „произвеждали” питбули- гладиатори и ги пускали в битки в продължение на четири години

Районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт спрямо Иван Иванов и брат му Константин за незаконната арена за боеве с кучета, разбита при акция на полицията в индустриалната зона в Северен. Те са обвинени за това, че в съучастие като съизвършители, са отглеждали и тренирали животни  за боеве, което е престъпление според Наказателния кодекс. По делото е установено, че за периода от началото на 2012 г. до 29 октомври 2016 г. в парцел с двор и производствена сграда, Иванови отглеждали и тренирали 50 питбула за боеве, като животните били на различна възраст и с различен пол.

Събраните доказателства сочат, че двамата ...

» повече
06 Дек, 2016

Съдът не даде питбулите Джипси и Чибурашка на собствениците на арената за кучешки боеве

Животните и потомството им са веществени доказателства, отряза Темида желанието на бившия полицай Иван Иванов да си прибере гладиаторите

Пловдивският районен съд отказа да върне питбулите Джипси и Чибурашка, както и техните 12 новородени палета, на сочените от полиция и прокуратура за организатори на кучешките боеве в район Северен Иван Иванов и брат му Константин. Веднага щом излязоха на свобода под гаранция, бившият полицай и сродникът му, си поискаха обратно гладиаторите, прибрани в пловдивския приют след разбиването на арената за незаконни битки между питбули. Темида категорично отряза Иван и Константин. И потвърди постановление на Районна прокуратура като дебело подчерта, че животните са  веществени доказателства по досъдебно производство. Те са обект на изследване на две експертизи – съдебно-ветеринарна и комплексна съдебно-ветеринарна. Допълнително ...

» повече
31 Окт, 2016

49 питбула от незаконната гладиаторска арена са настанени в общинския приют

25 от тях са малки кученца, ще им търсят осиновители

Общо 49 са питбулите, които МВР е прибрало от незаконната гладиаторска арена за кучешки боеве в индустриалната зона в Северен. Те са настанени в общинския приют, който е отеснял с неочакваните четириноги гости. Днес общината ще води разговори с органите на полицията, за да бъдат начертани следващите съвместни действия по казуса. Питбулите обаче ще се окажат сериозен проблем за зоо- ветеринарния комплекс, тъй като бойните кучета могат да навредят на другите питомци там.

Притеснително е за останалите четириноги в приюта. Темата за нас е важна, защото кучетата там са ни важни. Приютът сега е тотално пренаселен, отбеляза днес кметът Иван Тотев. 25 от прибраните питбули са малки палета. Ще им ...

» повече
29 Окт, 2016

Разбиха арена за незаконни боеве с кучета

Полицията спаси близо 40 питбула, двама „бизнесмени” са в ареста

Криминална полиция разби арена за незаконни боеве с кучета в Пловдив. Кървавия стадион за питбулски гладиаторски битки се намира в северната индустриална зона, в старо хале, използвано за тази цел. С полицейска заповед са задържани двама мъже, образувано е досъдебно производство. Акцията на полицията е стартирала тази сутрин след сигнал, след като в района са открити тела на обезобразени питбули. Боевете са се организирали на територията на фирмена база на ул. „Георги Бенев”, стопанисвана от пазарджиклията Иван Иванов, който по непотвърдена информация е бивш полицай. Той е един от задържаните. В ареста е и синът му.

В двора и прилежащо производствено хале криминалистите са открили близо 40 мъжки и женски ...

» повече