Подтепето

темида

03 Апр, 2018

Питбулите от арената в Пловдив ще бъдат предадени на БАБХ

Съдът произнесе присъда над собствениците, държавата отнема кучетата

Иван Иванов и брат му Константин имат условни присъди и наложени глоби за хиляди левове, но могат да обжалват  

снимка: Ат. Кънев/ Марица

Районен съд – Пловдив призна подсъдимия Иван Иванов за виновен в това, че в периода от началото на 2012 г. до 29.10.2016 г. в гр. Пловдив – в парцел с двор и производствена четириетажна сграда, в съучастие като извършител с Константин Иваов, е отглеждал и тренирал животни за боеве, а именно петдесет броя кучета от породата „Питбул“, поради което и на основание чл. 325а, ал.1, вр. с чл. 20, ал.2, вр. с ал.1, вр. с чл. 54, ал.1 от НК го осъжда на   две години лишаване от свобода, както и глоба в размер на 4000 /четири хиляди/ лева. На основание чл. 66, ал.1 от НК отлага за изпълнение наказанието, наложено на подсъдимия Иван лишаване от свобода в размер на две години с изпитателен срок от четири години.

Районен съд – Пловдив призна подсъдимия Константин Иванов за виновен в това, че в периода от началото на 2012 г. до 29.10.2016 г. в гр. Пловдив – в парцел с двор и производствена четириетажна сграда, в съучастие като извършител с Иван  И., е отглеждал и тренирал животни за боеве, а именно петдесет броя кучета от породата „Питбул“, поради което и на основание чл. 325а, ал.1, вр. с чл. 20, ал.2, вр. с ал.1, вр. с чл. 54, ал.1 от НК го осъжда на   една  година лишаване от свобода, както и глоба в размер на 2000 /две  хиляди/ лева. На основание чл. 66, ал.1 от НК отлага  за изпълнение наказанието, наложено на подсъдимия Константин лишаване от свобода в размер на една година с изпитателен срок от три години.

Веществените доказателства: 44 броя кучета /от които 3 броя трупове на кучета/, на съхранение в ОП „Зооветеринарен комплекс“ – гр. Пловдив, на основание чл. 53, ал.1, б. „А“ от НК да се отнемат в полза на държавата, като 41 броя от тях се предадат на оторизираните органи на БАБХ, а три броя трупове на кучета да се предадат на унищожаване на Екарисажно предприятие, след влизане на присъдата в законна сила.

Районен съд – Пловдив осъжда на основание чл. 189, ал.3 от НПК: подсъдимия Иван да заплати направените по делото разноски – общо в размер на 68 502,37 лева, както и подсъдимия Константин да заплати направените по делото разноски – общо в размер на 68 502,37 лева.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен  съд – Пловдив.

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

04 Апр, 2018

100 000 лева струват на общинския бюджет изетите бойни питбули

Съдбата на гладиаторите от пловдивската арена още не е ясна

От Зооветеринарния комплекс ще се борят за тях, тъй като за всички е ясно каква е „процедурата“ на БАБХ  

Нека не се злоупотребява с информацията и да не се правят прибързани тълкувания, за това призова управителят на Зооветеринарeн комплекс - Пловдив Георги Божев в коментар за Под тепето. Потърсихме го във връзка с решението на Районен съд – Пловдив за съдбата на повече от 40 кучета от породата питбул, които повече от година и половина се отглеждат в общинския кучкарник.  

Припомняме, че според съда те „веществени доказателства“, иззети при акцията в края на октомври 2016 година от бивши производствени помещения Северна индустриална зона. Тогава полицията конфискува общо 49 кучета, голям част от ...

» повече
08 Мар, 2017

Двама обвинени за арената за кучешки боеве

Иван Иванов и брат му Константин „произвеждали” питбули- гладиатори и ги пускали в битки в продължение на четири години

Районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт спрямо Иван Иванов и брат му Константин за незаконната арена за боеве с кучета, разбита при акция на полицията в индустриалната зона в Северен. Те са обвинени за това, че в съучастие като съизвършители, са отглеждали и тренирали животни  за боеве, което е престъпление според Наказателния кодекс. По делото е установено, че за периода от началото на 2012 г. до 29 октомври 2016 г. в парцел с двор и производствена сграда, Иванови отглеждали и тренирали 50 питбула за боеве, като животните били на различна възраст и с различен пол.

Събраните доказателства сочат, че двамата ...

» повече
06 Дек, 2016

Съдът не даде питбулите Джипси и Чибурашка на собствениците на арената за кучешки боеве

Животните и потомството им са веществени доказателства, отряза Темида желанието на бившия полицай Иван Иванов да си прибере гладиаторите

Пловдивският районен съд отказа да върне питбулите Джипси и Чибурашка, както и техните 12 новородени палета, на сочените от полиция и прокуратура за организатори на кучешките боеве в район Северен Иван Иванов и брат му Константин. Веднага щом излязоха на свобода под гаранция, бившият полицай и сродникът му, си поискаха обратно гладиаторите, прибрани в пловдивския приют след разбиването на арената за незаконни битки между питбули. Темида категорично отряза Иван и Константин. И потвърди постановление на Районна прокуратура като дебело подчерта, че животните са  веществени доказателства по досъдебно производство. Те са обект на изследване на две експертизи – съдебно-ветеринарна и комплексна съдебно-ветеринарна. Допълнително ...

» повече
31 Окт, 2016

49 питбула от незаконната гладиаторска арена са настанени в общинския приют

25 от тях са малки кученца, ще им търсят осиновители

Общо 49 са питбулите, които МВР е прибрало от незаконната гладиаторска арена за кучешки боеве в индустриалната зона в Северен. Те са настанени в общинския приют, който е отеснял с неочакваните четириноги гости. Днес общината ще води разговори с органите на полицията, за да бъдат начертани следващите съвместни действия по казуса. Питбулите обаче ще се окажат сериозен проблем за зоо- ветеринарния комплекс, тъй като бойните кучета могат да навредят на другите питомци там.

Притеснително е за останалите четириноги в приюта. Темата за нас е важна, защото кучетата там са ни важни. Приютът сега е тотално пренаселен, отбеляза днес кметът Иван Тотев. 25 от прибраните питбули са малки палета. Ще им ...

» повече
29 Окт, 2016

Разбиха арена за незаконни боеве с кучета

Полицията спаси близо 40 питбула, двама „бизнесмени” са в ареста

Криминална полиция разби арена за незаконни боеве с кучета в Пловдив. Кървавия стадион за питбулски гладиаторски битки се намира в северната индустриална зона, в старо хале, използвано за тази цел. С полицейска заповед са задържани двама мъже, образувано е досъдебно производство. Акцията на полицията е стартирала тази сутрин след сигнал, след като в района са открити тела на обезобразени питбули. Боевете са се организирали на територията на фирмена база на ул. „Георги Бенев”, стопанисвана от пазарджиклията Иван Иванов, който по непотвърдена информация е бивш полицай. Той е един от задържаните. В ареста е и синът му.

В двора и прилежащо производствено хале криминалистите са открили близо 40 мъжки и женски ...

» повече