Подтепето

темида

11 Апр, 2018

Отново отложиха старта на делото срещу Сотир Янков за източване на хазната

Плеяда от известни пловдивски и столични адвокати защитава част от обвиняемите, други са със служебни такива

Двама от 14-те обвиняеми не се явиха в съдебната зала, не дойде и адвокатът на Янков

Делото, станало известно като „Цитрусовата афера“, отново не можа да стартирана днес в Окръжен съд-Пловдив, където бе насрочено разпоредително заседание

Двама от 14-те обвиняеми по делото за измама в особено големи размери не се явиха на разпоредителното заседание днес. Срещу тях са повдигнати обвинения за престъпления, касаещи източване на ДДС за над 5,5 милиона лева, извършени в различно съучастие или самостоятелно извършени през периода декември 2008 г. до септември 2012 г. Схемата, свързана с внос на цитруси от Гърция, е действала в продължение на четири години като в нея са изполвани фирми – бушони. Янкови и съучастниците им бяха арестувани през 2012-та година, но по- късно бяха освободени под парична гаранция. 

Основните обвиняеми пловдивския бизнесмен Сотир Янков, съпругата му Елена, дъщеря му Мария се явиха в залата. Не се яви обаче адв. Ина Лулчева, защитник на Сотир Янков, която според него била възпрепятствана. Съдът не уважи изтъкнатата причина, тъй като не е постъпило официално заявление от юриста. Това обаче не се оказа пречка за заседанието, в залата бе служебният защитник на Янков, който заяви, че се отказва от услугите му.

Двама от останалите 11 обвиняеми също не се явиха на разпоредителното заседание днес.

Единият от тях - Милко Велков, е депозирал известие, че в същия ден ще присъства на дело в Специализирания наказателен съд. В залата стана ясно, че е там в качеството си на обвиняем.

Вторият отсъстващ - Иво Илиев, се оказа в чужбина. Неговият защитник адв. Стефан Левашки каза, че Илиев се намира в Германия, където работи и работодателят му не го е освободил, за да присъства.  

Процесът срещу известния с прозвището „Дон Портокал“ и близките му стартира през октомври 2015-та година, но бе връщан от съда на два пъти, заради процесуални нарушения. 

За министъра на финансите в залата се яви юристконсулт Манолева. Владислав Горанов е депозирал молба да бъде присъединен по делото като граждански ищец.

Дни преди днешното заседание в Окръжен съд – Пловдив са постъпили молби от подсъдимите Сотир, Мария и Елена Янкови, с които не дават съгласие да бъдат снимани в съдебната зала и изобщо в сградата на съда, както и не дават съгласие фотографски материали, на които са заснети, да бъдат използвани от печатни и електронни издания не само за насроченото за утре заседание, а изобщо.

Съдът не даде ход на делото заради отсъствието на двамата обвиняеми и обяви нови дати на 9,10 и 11 май, както и резервни в началото на юни.

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

12 Окт, 2015

Процесът за Цитрусовата афера отново тръгва от А и Б

Прекратиха делото и го върнаха на прокуратурата за съществени процесуални нарушения

Елена Янкова определи случващото се като „цирк” заради проблем с адвокатите си

Нямаме защита. Нарушено е правото ни на защита, разплака се на заседанието собственичката на Арлет заради действията на служебните адвокати

Делото срещу Янкови отново бе върнато в прокуратурата заради процесуални нарушенияСъдебният процес по Цитрусовата афера отново тръгва от А и Б. Темида прекрати делото срещу Сотир Янков, съпругата му Елена и дъщеря им Мария, и другите 11 подсъдими. То пак бе върнато на прокуратурата за съществени процесуални нарушения. Така решаването на казуса по съдебен път се отлага за неопределен период от време. Адвокат Мария Гърбатилова посочи големи противоречия в обвинителния акт. Става въпрос за 11 издадени фактури между фирмите в така наречената Цитрусова афера, които обаче според ...

» повече
18 Юни, 2015

Янкови без адвокат в съда, отложиха делото

Защитникът им Мирослав Каварджиков бил на почивка

Дирят двама от подсъдимите по цитрусовата афера

Обвинените в данъчни престъпления Сотир, Елена и Мария Янкови се явиха в съда днес без адвокат. Това бе и една от причините старта на делото за цитрусовата афера да бъде отложен от Темида за средата на септември. Защитникът на тримата Мирослав Каварджиков представи бележка, че е на планирана почивка извън граница и няма как да присъства на днешното съдебно заседание. Държим да бъдем представлявани от адвоката си, подчертаха Янкови. Другите причини за провала на началото на процеса бяха неявяването на трима от подсъдимите за данъчни престъпления- оперираният наскоро Томислав Томов, безследно изчезналият Сергей Цанков и трудно откриваемият Борислав Борисов. Съдът реши Сергей да бъде открит и ...

» повече
17 Юни, 2015

Стартира делото срещу Сотир Янков

Цитрусовият бос и семейството му пред Темида с обвинения за данъчни престъпления

Делото срещу цитрусовия бос Сотир Янков, половинката му Елена, дъщеря му Мария и още 11 души, обвинени в данъчни престъпления, стартира утре в Окръжния съд. Подсъдимите излизат пред Темида след бурното разследване срещу тях преди близо три години. Сотир Янков бе пуснат от следствения арест след куп обжалвания на мярката си за неотклонение на 18 април 2013-та и от тогава не се е появявал на публично събитие. Той и съпругата му са обвинени в това, че в периода декември 2008 г. - 14.10.2011 г. в съучастие с дъщеря си и още куп лица са избегнали плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 5 410 032 лв ...

» повече
15 Апр, 2014

Мария Янкова стана майка

Баща на детето е Тони Димитров, Сотир и Елена върнаха усмивките си

Паолина Грозева

Родителите Мария и Тони крият бебето си дори на снимките в личните си Фейсбук профилиСлед близо две години, изпълнени с перипетии, съдебни неволи и арести,фамилия Янкови вече не крият усмивките си. Причината за тях е възможно най-приятната-  Мария дари с внуче Сотир и Елена. Бебето е проплакало съвсем наскоро, а най-доволен от новия член на рода е дядото Сотир Янков, който излезе на свобода точно преди 1 година. На 18 април миналата година цитрусовият бос напусна килията в следствения арест, а до днес не е ясно какво се случва с делото срещу него за източване на 5 милиона ДДС.

Татко на бебето е Тони Димитров- син на бившия шеф на бокса Марин Димитров. Историята им с Мария е дълга ...

» повече
18 Апр, 2013

Пуснаха Сотир Янков на свобода

Цитрусовият бос излезе от ареста след седем месеца срещу 20 хиляди лева гаранция

Прегръдката на свободата
Прегръдката на свободата
Сотир Янков излезе на свобода днес. След седем месеца в следствения арест цитрусовият бос бе пуснат от апелативните съдии срещу парична гаранция от 20 хиляди лева. Взимането на най-тежка мярка за неотклонение "Задържане под стража" е незаконосъобразно, подчерта Темида. Сълзи от радост имаше след новината за освобождаването. Пред съдебната зала го посрещнаха съпругата му Елена и дъщерята Мария, които го прегърнаха след дълго чакане.

Очаквайте подробности!
 
» повече