Отново отложиха старта на делото срещу Сотир Янков за източване на хазната

Темида

Плеяда от известни пловдивски и столични адвокати защитава част от обвиняемите, други са със служебни такива

Двама от 14-те обвиняеми не се явиха в съдебната зала, не дойде и адвокатът на Янков

Делото, станало известно като „Цитрусовата афера“, отново не можа да стартирана днес в Окръжен съд-Пловдив, където бе насрочено разпоредително заседание

Двама от 14-те обвиняеми по делото за измама в особено големи размери не се явиха на разпоредителното заседание днес. Срещу тях са повдигнати обвинения за престъпления, касаещи източване на ДДС за над 5,5 милиона лева, извършени в различно съучастие или самостоятелно извършени през периода декември 2008 г. до септември 2012 г. Схемата, свързана с внос на цитруси от Гърция, е действала в продължение на четири години като в нея са изполвани фирми – бушони. Янкови и съучастниците им бяха арестувани през 2012-та година, но по- късно бяха освободени под парична гаранция. 

Основните обвиняеми пловдивския бизнесмен Сотир Янков, съпругата му Елена, дъщеря му Мария се явиха в залата. Не се яви обаче адв. Ина Лулчева, защитник на Сотир Янков, която според него била възпрепятствана. Съдът не уважи изтъкнатата причина, тъй като не е постъпило официално заявление от юриста. Това обаче не се оказа пречка за заседанието, в залата бе служебният защитник на Янков, който заяви, че се отказва от услугите му.

Двама от останалите 11 обвиняеми също не се явиха на разпоредителното заседание днес.

Единият от тях – Милко Велков, е депозирал известие, че в същия ден ще присъства на дело в Специализирания наказателен съд. В залата стана ясно, че е там в качеството си на обвиняем.

Вторият отсъстващ – Иво Илиев, се оказа в чужбина. Неговият защитник адв. Стефан Левашки каза, че Илиев се намира в Германия, където работи и работодателят му не го е освободил, за да присъства.  

Процесът срещу известния с прозвището „Дон Портокал“ и близките му стартира през октомври 2015-та година, но бе връщан от съда на два пъти, заради процесуални нарушения. 

За министъра на финансите в залата се яви юристконсулт Манолева. Владислав Горанов е депозирал молба да бъде присъединен по делото като граждански ищец.

Дни преди днешното заседание в Окръжен съд – Пловдив са постъпили молби от подсъдимите Сотир, Мария и Елена Янкови, с които не дават съгласие да бъдат снимани в съдебната зала и изобщо в сградата на съда, както и не дават съгласие фотографски материали, на които са заснети, да бъдат използвани от печатни и електронни издания не само за насроченото за утре заседание, а изобщо.

Съдът не даде ход на делото заради отсъствието на двамата обвиняеми и обяви нови дати на 9,10 и 11 май, както и резервни в началото на юни.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.