Подтепето

темида

27 Дек, 2016

Осъдиха жена, „продавала“ визи за САЩ

Гарантирала документите срещу 5000 долара на човек

Районният съд – Пловдив осъди Мима Стоицова на 11 месеца лишаване от свобода и я призна за виновна в това, че на неустановена дата през юни 2006 г. в жилище в Пловдив с цел да набави за себе си имотна облага е възбудила и поддържала заблуждение у друг човек, че неин познат работи в отдел „Визи” на МВнР и ще му осигурят визи за САЩ, като го накарала да преведе по банковата й сметка сумата от пет хиляди щатски долара и с това му причинила имотна вреда в размер на 5000 щатски долара, чиято левова равностойност е 7692, 25 лева, като измамата е извършена при условията на повторност в немаловажен случай.

През 2006-та свидетел от Сливен прочел във вестник, че неизвестно лице с посочен в обявата телефонен номер осигурява визи за САЩ. Свидетелят споделил информацията с двама  свои познати, един от които искал да уреди виза за приятелката си. Тримата позвънили на посочения телефонен номер. Подсъдимата Стоицова потвърдила, че урежда визи за САЩ и ги поканила в жилището си в Пловдив. Заявила, че ще ги свърже със свой колега, който работел за американското посолство. Той щял да им осигури визи, без да се явяват на интервю срещу 5000 щатски долара.

На 30.06 2006 г. с вносна бележка от банков клон в Сливен свидетелят превел необходимите 5000 долара по сметка на Стоицова. След превода се свързал с нея. Тя предоставила телефонен номер, за който твърдяла, че е на колега, работещ за американското посолство. Свидетелят и двамата му приятели се обадили и се свързали с мъж, който твърдял, че работи за външно министерство, но имал близък американски гражданин, който извършвал самите интервюта за визи. Уговорили си среща в София. В кафене в близост до МВнР тримата свидетели и приятелката на единия от тях предали задграничните си паспорти. Последвали няколко срещи, но не им били осигурени необходимите визи за САЩ. На 20.10.2006 г. свидетелите депозирали жалба в Районна прокуратура – Сливен.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок.            

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини