Подтепето

темида

19 Юни, 2017

Окръжен съд гледа делото на кметицата на Централен

Екс кметът на район „Централен” Райна Петрова и бизнес дамата Надежда Минчева застават отново пред съда в понеделник.

На Петрова са повдигнати две обвинения

Първото е  за това, че от началото на месец юни 2012 г.  до месец юли 2013 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – Кмет на район „Централен” при Община Пловдив, не е изпълнила служебните си задължения по ЗМСМА при прилагане на разпоредбите на решение на Общинския съвет на Община Пловдив, с което са делегирани права на директорите на ЦДГ и ОДЗ от район „Централен” по управление на бюджетните сметки, които разпоредби им дават право да проведат самостоятелно процедурите по ЗОП за възлагане на доставка на хранителни продукти, не е осигурила самостоятелното провеждане на процедури по ЗОП от страна на директорите на ЦДГ и ОДЗ в качеството им на възложители на обществени поръчки, включително и самостоятелен избор на доставчик на хранителни продукти и е иззела възможността на възложителите по сключените договори сами да определят изпълнителя и самата тя е определила избора на изпълнител на договорите по ЗОП  вместо възложителите, с цел да набави за другиго облага чрез получаване на парични средства  общо за 2012 г. и 2013 г. в  размер на 44 855,03 лв. и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици, а именно сериозно накърняване на авторитета и доверието в местната власт и нарушаване на принципа за свободна и лоялна конкуренция – престъпление по чл. 282 ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

Второто обвинение е по чл. 304б ал. 1 от НК за това, че през месец юни 2013 г. е приела дар, който не й се следва – подаръчен ваучер за туристическа услуга на стойност 9 780 лв. от Надежда Минчева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице – Борислав С. във връзка със службата му относно провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 376 000 лв. за избор на изпълнител за доставка на хранителни продукти на детските ясли и детските кухни на територията на Район „Централен” при Община Пловдив, включваща отправяне на покана за договаряне към дружество „Надежда 2000” ЕООД Пловдив и сключване на договор за изпълнение със същото дружество.

Надежда пък  е обвинена за това, че през месец юни 2013 г. е дала дар – подаръчен ваучер на стойност 9 780 лв. на Райна П., която е твърдяла, че може да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице във връзка със службата му относно провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 376 000 лв. за избор на изпълнител за доставка на хранителни продукти в детските ясли и детските кухни, включваща отправяне на покана за договаряне с „Надежда 2000” ЕООД и сключване на договор за изпълнение с това дружество.

По делото до момента бяха разпитани директори и служители в детските градини. Голяма част от тях са били разпитани още при ареста на Райна Петрова през 2014-а. Тогава почти всички свидетели са потвърдили пред разследващите, че Петрова не е обръщала внимание на сигналите им за доставка на некачествени продукти от фирмата на Надежда Минчева „Надежда 2000”. От януари 2017-а насам, голяма част от същите свидетели твърдят, че вече не си спомнят подробности.  

Делото продължава с разпити на още свидетели.

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

24 Ян, 2017

Разпитаха кмета на Община „Родопи” по делото на Райна Петрова

Заради множество неявили се свидетели съдът насрочи ново заседание на 8 март

Разпитите показаха, че при сигнали за некачествена храна в детските градини, тя е била заменяна

Таня Кънева

Делото с подсъдими бившият кмет на район „Централен” Райна Петрова и бизнесдамата Надежда Минчева бе отложено за Международния ден на жената 8 март, заради множество неявили се свидетели. Това е второ поредно отлагане в един и същи ден. Преди обяд по искане на защитника на Петрова – адв. Красимир Елдъров, заседанието бе отложено за 13 часа, за да може той да се яви в Апелативен съд и да защитава кмета Иван Тотев, който обжалва отстраняването си от длъжност.

На второто заседание бе разпитан като свидетел кметът на Община "Родопи" Пламен Спасов. Той ...

» повече