Подтепето

темида

22 Дек, 2016

Обвиниха ЧСИ Атанас Атанасов за присвояване на близо 740 хиляди лева

Парите изчезнали от специалните сметки на скандалния частен съдебен изпълнител

Атанасов не се признава за виновен

Скандалният частен съдебен изпълнител Атанас Атанасов отново влиза в новините. Този път с това, че ще отговаря пред съда за сериозно престъпление по служба. Окръжна прокуратура внесе обвинителен акт спрямо ЧСИ-то за длъжностно присвояване на близо 740 хиляди лева.

Атанасов е обвинен в това, че в периода от 17 септември 2007 г. до 16 юли 2013 г., в Пловдив, като частен съдебен изпълнител е присвоил чужди пари - всичко на обща стойност 736 621 лева, връчени му в качество и поверени му да ги пази и управлява, като длъжностното присвояване е в особено големи размери, съобщават от прокуратурата.  

Атанас Атанасов е встъпил в длъжност на 3 април 2006 г. с подписване на клетвен лист пред Съвета на камарата на частните съдебни изпълнители и така придобил качеството на длъжностно лице. Съгласно Закона за частните съдебни изпълнители/ЗЧСИ/ той е трябвало да има най-малко една специална сметка на свое име в банка за паричните средства, които получава от осребряването на имуществото на длъжници. При започване на дейността си Атанасов открил такива сметки в четири банки.

С решение от 15 юли 2013 г. Върховния касационен съд е оставил в сила решение на Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители /КЧСИ/  от 23 ноември 2012 г., с което на Атанасов е било наложено дисциплинарно наказание – лишаване от правоспособност като частен съдебен изпълнител за срок от три години. Поради тази причина съдебният му архив е бил прехвърлен на негов колега със заповед на министъра на правосъдието.  На 28 октомври 2014 г. КЧСИ е била уведомена за недостиг на средства в специалните сметки на Атанас Атанасов.  В тях се съхранявали внесените пари на длъжници, които частният съдебен изпълнител трябвало да преведе по сметки на взискателите. Изготвена била справка за движението на сумите по специалната банкова сметка на Атанасов. Установено било, че по 33 изпълнителни дела длъжниците  внасяли пари, но не са били извършени плащания по сметките на взискателите.  По делото е установено, че при управление на поверените му пари, собственост на длъжници,  Атанасов не се е разпореждал с тях служебно, а го е правил в свой личен интерес - теглил различни суми, както и изплащал свои задължения към ТД НАП-Пловдив, Камарата на частните съдебни изпълнители, сметки за изразходвана електроенергия. Заключението на назначена съдебно-счетоводна експертиза сочи, че в горепосочения период Атанасов се е разпоредил с общо 736 621 лева, които не са възстановени, гласи обвинителният акт.

От прокуратурата уточняват, че Атанас Атанасов не се признава за виновен по така повдигнатото му обвинение. В момента той отново работи като ЧСИ, след като наложеното му наказание от ВКС изчете и правата му бяха възстановени.

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини