Подтепето

темида

25 Апр, 2018

Кметът на Западен не се яви в Специализирания съд

Делото за Зоокъта бе отложено за пореден път

Сециализираният наказателен съд в столицата за пореден път отложи днес делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместник – кмета по общинска собственост Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. Последният не се яви на насроченото заседание от 13.30 часа.

Припомняме, че през март защитата на тримата поиска отлагане, за да се запознае с материалите по делото. Те са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на Зоокъта в парк Отдих и култура. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирма "Запрянови 03" ООД, на която е възложена работата по строителството без обществена поръчка, а с пряко договаряне. Обвинителният акт беше внесен от Софийската градска прокуратура (СГП) на 30 януари. До изпращането на делото там се стигна след законодателна промяна от ноември 2017 г., според която делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове, се разглеждат именно в този съд. Разследването по казуса започна през ноември 2016 г. Съдия по делото е бившият член на съдебния съвет Даниела Костова.

Днес по обяд в залата на Специализирания съд се явиха само кметът Тотев и заместникът му Кацарски. Адвокатът на Колев представи удостоверение, че той е приет в болница в началото на седмицата.

  • 26 Апр, 2018 | Съдъъът
    Кво става сеега? Докога ще отлагат тия престъпници. Факт е, че зоологическата не е законно рехабилитирана. Факт е, че пряко договаряне не е законово приложено. Факт е, че всички проекти в пловдив са забатачени с наши фирми. Ай стига де.Колев - целия западен е в дупки, които умишлено се оставят за да пораснат за да има далавера.
  • 26 Апр, 2018 | Съдъъът
    Кво става сеега? Докога ще отлагат тия престъпници. Факт е, че зоологическата не е законно рехабилитирана. Факт е, че пряко договаряне не е законово приложено. Факт е, че всички проекти в пловдив са забатачени с наши фирми. Ай стига де.Колев - целия западен е в дупки, които умишлено се оставят за да пораснат за да има далавера.
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

12 Апр, 2018

Зоопаркът на Пловдив ще е готов това лято, заяви кметът

До месеци отваряме двете теми – Втори гребен канал и Зоокъта

До лятото Пловдив ще има завършен зоопарк, това заяви кметът Иван Тотев в кулоарите на Общински съвет, в отговор на журналистически въпрос „защо има обявена поръчка за доставка на храна на животните, като няма зоопарк“.

Той разказа, че в сряда на заседание на Върховен административен съд, по повод отказа на РИОСВ – Пловдив да прави оценка за въздействие върху околната среда на обекта, е присъствала Мирослава Сукарева от дирекция Общинска собственост. Делото е разгледано и се изчаква решението на съда да излезе. „Изчакваме всички процедури, следва строително разрешение и имаме уверението на Запрянови, че за 20 дни ще завършат обекта,“ каза Иван Тотев. Това обаче може да се подреди така ако ...

» повече
30 Ян, 2018

Лисица оглежда пустия пловдивски зоопарк

Дивото животно броди по пешеходната зона край Гребния канал

Докато в София десетки протестират срещу въдворяването на двете болни лъвчета Масуд и Терез в пазарджишкия зоокът, в Пловдив диви животни бродят в градски условия. При това около мрежите на скандалния и пустеещ зоопарк край Гребната база. Ангел Иванов ни прати снимка на скитаща по самия канал лисица. Животинката се държала много социално, явно свикнала с човешко присъствие около себе си.

Очевидно не е гребец. Не е и обитател на така шумния пловдивски зоопарк, въпреки че очевидно обитава територията около него.  Свободен четириног гражданин на Пловдив е, който бе на оглед на празните клетки, но отвън, коментира с чувство за хумор снимките си г-н Иванов.

Обективът му хванал лисаната на пешеходната ...

» повече
06 Ноев, 2017

Делото за зоопарка отива в Специализирания наказателен съд

Обвиненията срещу Тотев, Кацарски и Колев ще бъдат внесени в СНС благодарение на влезлите в сила промени в НПК

Делото за пловдивския зоопарк отива в Специализирания наказателен съд. Обвинителният акт срещу кмета Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район „Западен” Димитър Колев ще бъде внесен от прокуратурата отново, но в СНС, като това стана възможно с влезлите в сила преди броени дни промени в НПК. Новината съобщи в Пловдив говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Припомняме, че на 18 септември Окръжният съд в Пловдив върна обвинителния акт на прокуратурата заради допуснати съществени пропуски и процесуални нарушения. Румяна Арнаудова разкри днес, че обвинението ще бъде коригирано и внесено отново, но в Специализирания съд, който след промените в НПК ...

» повече
19 Сеп, 2017

Установиха процесуални нарушения в делото за Зоопарка

Делото е образувано по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура, с който са предадени на съд обвиняемите Иван Тотев, Димитър Кацарски и Димитър Колев

Според обвинението тримата обвиняеми са извършили престъпление като съучастници, което им качество за всеки един от тях е описано с противоречия в обвинителния акт

Окръжен съд – Пловдив прекрати съдебното производство по НОХД №1301/2017 г. и върна делото на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения.

Делото е образувано по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура, с който са предадени на съд обвиняемите Иван Тотев, Димитър Кацарски и Димитър Колев. Срещу всеки един от тримата са повдигнати обвинения за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди и случаят е особено тежък ...

» повече
20 Ян, 2017

Европейската комисия е научила за казуса с пловдивския зоопарк от медиите

България закъснява само с една от новите три директиви, касаещи европейските поръчки

Паулина Гегова, специален пратеник на Под Тепето в Брюксел

Стабилността в политическия живот на Пловдив през последната седмица е разклатена от казуса със зоопарка, заради който кметът на града Иван Тотев е с обвинение за длъжностно престъпление. Проектът първоначално започна с обявяване на обществена поръчка, спряна в последствие от общинската администрация, за да се премине към пряко договаряне с фирмата изпълнител- „Запрянови 03”.

Темата със зоопарка се разрасна не само на национално, но и на европейско ниво. Европейската комисия вече се е запознала със случая от пловдивските медии. Член на екипа на реформите на европейските правила за възлагане на обществени поръчки ни заяви, че никой не се е ...

» повече