Екстрадират турски гражданин по искане на Прокуратурата в Одрин

Темида

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Окръжния съд в  Кърджали  за екстрадиция на турския гражданин Абдуррахман К. в родината му.

Абдуррахман К. е със статут на постоянно пребиваващ в България чужденец. В Турция срещу него е издадена заповед за задържане, заради търговия с наркотици.

Според молбата за екстрадиране на 10.03.2012 г. в гр. Ерзурум,  автомобилът, с който пътували Абдуррахман К. и друг мъж, е спрян за полицейска проверка. Служители от Отдел „ Контрабанда и организирана престъпност“ открили 4 кг. хероин, марихуана и незаконно притежаван пистолет. Първоначално Абдуррахман К. е освободен, но след проведено допълнително разследване от прокуратурата в Одрин е установена съпричастността му към престъплението и е издадена заповед за залавянето му.

Според Наказателния кодекс на Турция, за престъплението се предвиждат наказаниe "лишаване от свобода", което не може да е под 10 години и съответстваща глоба.

Пловдивският апелативен съд прецени, че към молбата за екстрадиция турските власти са приложили всички изискуеми документи, от които да се направи извод за какво престъпление се издирва Абдуррахман К. Дадени са гаранции, че деянието не е политическо и исканото лице няма да бъде съдено от извънреден съд. Освен това ще му бъде дадена възможност да обжалва съдебните решения, които засягат неговите права.

Решението на апелативните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.