Ефективна присъда от 2 години и 4 месеца за Катя Лерца

Темида

Съдът я лиши от правото да управлява автомобил за 4 години

Пловдивският окръжен съд постанови лишаване от свобода за срок от 2 години и четири месеца при първоначален общ режим за 40-годишната пловдивчанка Катя Лерца, която прегази пътен полицай до парк Лаута. Тя има забрана да шофира за 4 години от дата на влизане в сила на присъдата.

Съдът я призна за виновна за неспазване на разопоредбите на чл. 21, ал.1 от Закона за движение по пътищата, който гласи: "При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч – за пътно превозно средство от категория "В" в населено място – 50 км/ч; както и по чл. 23, ал.1 от ЗДвП: "Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко.“ В следстиве на това по непредпазливост е причинила смъртта на униформения Делян Палазов – престъпление по чл. 343, ал.1, б. "В", вр. чл. 342, ал.1 от НК.

Според съда, Лерца е невинна по обвинението за неспазване на чл. 20, ал.2, изр. 2-ро или "Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението".   

От присъдата ще се приспадне 72-часовият престой на Катя Лерца в ареста, където е била задържана след инцидента. Тя трябва да заплати на МВР направени разноски по досъдебното производство на стойност 1578,68 лева, а полицията трябва да върне джипа ѝ, който е на служебен паркинг като доказателство по делото.

След изчитането на присъдата съдията обясни, че решението е взето при лек превес на смекчаващи вината обстоятелства, като чисто съдебно минало и отежняващи, като изключително високата скорост, с която се е движела и още фактът, че въпреки наложеното отнемане на свидетелството за управление е шофирала дни след тежкия инцидент. Данните за предходните наказания от КАТ не бива да се преекспонират, смята съдът, тъй като те били много стари и за леки нарушения. Заради целите на превенцията, превъзпитанието и ефекта им върху цялото общество присъдата е определена при „първоначален общ режим“, а не при условията на чл. 66 от НК, като поиска защитата, мотивира се съдебния състав. Размерът на наложеното спрямо подсъдимата ефективно наказание от две години и четири месеца лишаване от свобода е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК.

Накрая съдията заяви, че потвърждава мярката за неотклонение „парична гаранция“ до влизане в сила на присъдата, тъй като няма опасност подсъдимата да се укрие.

Решението на Окръжен съд – Пловдив не е окончателно и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния.

Групата от близки на Катя Лерца напусна залата в пълно мълчание и без коментар.

Лелята на загиналия полицай заяви пред медиите, че за нея присъдата е ниска. „Днес в залата защитата на обвиняемата говори надълго и нашироко за нейните деца и какво щяло да се случи с тях, ако майка им влезе в затвора… не казаха нищо за децата на Делян, а знаете ли какво се случва с тях? На 30 декември баща им имаше рожден ден и те го „празнуваха“ на гробищата,“ разказа тя през сълзи. По-малкото дете на загиналия продължава да се среща с психолог след смъртта на баща си.

В залата бяха част от колегите на загиналия пътен полицай, още с излизането в коридора един от тях отвори прозореца, за да разкаже на униформените от „Съдебна охрана“, които бяха в двора, каква е присъдата.

Адвокатът на семейство Палазови коментира единствено, че още не е обсъдил с клиентите си дали да обжалват размера на наказанието.

Прокурор Черешарова заяви, че присъдата е точно такава, каквато е била поискана от обвинението – ефективна.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.