Подтепето

темида

05 Ян, 2018

Ефективна присъда от 2 години и 4 месеца за Катя Лерца

Съдът я лиши от правото да управлява автомобил за 4 години

Пловдивският окръжен съд постанови лишаване от свобода за срок от 2 години и четири месеца при първоначален общ режим за 40-годишната пловдивчанка Катя Лерца, която прегази пътен полицай до парк Лаута. Тя има забрана да шофира за 4 години от дата на влизане в сила на присъдата.

Съдът я призна за виновна за неспазване на разопоредбите на чл. 21, ал.1 от Закона за движение по пътищата, който гласи: "При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч - за пътно превозно средство от категория "В" в населено място - 50 км/ч; както и по чл. 23, ал.1 от ЗДвП: "Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко.“ В следстиве на това по непредпазливост е причинила смъртта на униформения Делян Палазов - престъпление по чл. 343, ал.1, б. "В", вр. чл. 342, ал.1 от НК.

Според съда, Лерца е невинна по обвинението за неспазване на чл. 20, ал.2, изр. 2-ро или "Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението".   

От присъдата ще се приспадне 72-часовият престой на Катя Лерца в ареста, където е била задържана след инцидента. Тя трябва да заплати на МВР направени разноски по досъдебното производство на стойност 1578,68 лева, а полицията трябва да върне джипа ѝ, който е на служебен паркинг като доказателство по делото.

След изчитането на присъдата съдията обясни, че решението е взето при лек превес на смекчаващи вината обстоятелства, като чисто съдебно минало и отежняващи, като изключително високата скорост, с която се е движела и още фактът, че въпреки наложеното отнемане на свидетелството за управление е шофирала дни след тежкия инцидент. Данните за предходните наказания от КАТ не бива да се преекспонират, смята съдът, тъй като те били много стари и за леки нарушения. Заради целите на превенцията, превъзпитанието и ефекта им върху цялото общество присъдата е определена при „първоначален общ режим“, а не при условията на чл. 66 от НК, като поиска защитата, мотивира се съдебния състав. Размерът на наложеното спрямо подсъдимата ефективно наказание от две години и четири месеца лишаване от свобода е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК.

Накрая съдията заяви, че потвърждава мярката за неотклонение „парична гаранция“ до влизане в сила на присъдата, тъй като няма опасност подсъдимата да се укрие.

Решението на Окръжен съд – Пловдив не е окончателно и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния.

Групата от близки на Катя Лерца напусна залата в пълно мълчание и без коментар.

Лелята на загиналия полицай заяви пред медиите, че за нея присъдата е ниска. „Днес в залата защитата на обвиняемата говори надълго и нашироко за нейните деца и какво щяло да се случи с тях, ако майка им влезе в затвора… не казаха нищо за децата на Делян, а знаете ли какво се случва с тях? На 30 декември баща им имаше рожден ден и те го „празнуваха“ на гробищата,“ разказа тя през сълзи. По-малкото дете на загиналия продължава да се среща с психолог след смъртта на баща си.

В залата бяха част от колегите на загиналия пътен полицай, още с излизането в коридора един от тях отвори прозореца, за да разкаже на униформените от „Съдебна охрана“, които бяха в двора, каква е присъдата.

Адвокатът на семейство Палазови коментира единствено, че още не е обсъдил с клиентите си дали да обжалват размера на наказанието.

Прокурор Черешарова заяви, че присъдата е точно такава, каквато е била поискана от обвинението – ефективна.  

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

11 Юни, 2018

Апелативните магистрати в Пловдив: 2 години и 4 месеца затвор за Катя Лерца

Загиналият полицай Делян Палазов не е съвиновен, категоричен е съдът  

Подсъдимата е лишена и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години

Решението на Пловдивския апелативен съд не е влязло в сила и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата, с която Окръжен съд осъди Катя Лерца на 2 години и 4 месеца лишаване от свобода за предизвикано пътно-транспортно произшествие на бул.„Санкт Петербург“ в Пловдив, при което на 13 май 2017 година загина полицейски служител. Наказанието следва да се изтърпи реално при първоначален общ режим. Подсъдимата е лишена и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години.

В решението си магистратите са посочили, че категорично е ...

» повече
11 Ян, 2018

10 години затвор за кражби на 6 златни синджира

Иван, който дърпал бижута от шиите на жени, ще лежи при първоначален строг режим

Всички противозаконно отнети вещи са на обща стойност 2957,50 лева

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Иван Р. за виновен в това, че в периода от 12.08.2017 г. до 23.08.2017 г. в гр. Пловдив при условията на опасен рецидив – извършил е престъплението, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, и в условията на продължавано престъпление, е отнел чужди движими вещи от владението на А. С., Р. С., Д. Д., Н. Н. и на Н. Д. с намерение противозаконно да ги ...

» повече
05 Ян, 2018

Лерца призна фактите по катастрофата, при която загина полицай, но не и вината си

Пловдивчанката отказа да бъде снимана в съда и заяви, че съжалява за трагичната смърт

Катя Лерца, която причини смъртта на полицай край парк Лаута се изправи днес в Окръжен съд – Пловдив, където делото срещу нея се гледа по съкратената процедура.

Припомняме, че срещу нея е повдигнато обвинение за това, че на 13.05.2017 г. в южното платно за движение на бул. "Санкт Петербург", при управление на моторно превозно средство - автомобил Киа, е нарушила няколко члена в Закона за движение по пътищата и е причинила смъртта на пътния полицай Делян Палазов. Тя е с наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 6000 лева, забрана да напуска страната и временно отнемане на шофьорската книжка.

Както заяви на разпоредителното заседание по делото ...

» повече
05 Дек, 2017

Катя Лерца, която прегази полицай, иска делото да се гледа по съкратената процедура

Лерца се яви в съда без обичайния грим и червило

Обрат: Пловдивчанката признава фактите, но не и вината си

Обвиняемата и защитата ѝ променили стратегията ден преди заседанието

Роднините на загиналия Деян искат затвор за Лерца

Таня Грозданова

Обвинената за причинена смърт при пътно-транспортно произшествие Катя Лерца пожела делото да се гледа при съкратено съдебно производство на днешното разпоредително заседание в Окръжен съд - Пловдив.  Пловдивчанката е подсъдима за катастрофа от месец май тази година, при която загина полицаят Делян Палазов, който охраняваше фестивал в парк Лаута.

Катя Лерца, ще признае фактите по случилото се, но не и вината си. Това обяви адвокатът й Димитър Марковски, след като от името на Лерца поиска съкратено съдебно следствие без разпит на свидетели и вещи лица. По принцип процедурата се прилага при признаване на ...

» повече