Драстично намаляване на присъдите за убийството на митничаря Георги Дребчев

Темида

Измениха доживотната присъда на Божидар Атанасов на 20 години лишаване от свобода

Апелативните съдии прецениха, че убийството не се отличава с изключителна опасност за обществото

Извършеното поръчково убийство на митничаря Георги Дребчев пред дома му през 1993г. е тежко деяние, но не се отличава с изключителна опасност за обществото. С този мотив Пловдивският апелативен съд измени доживотната присъда, с която Божидар Атанасов бе признат за виновен на предна инстанция.  Апелативните съдии му наложиха наказания от 20 години лишаване от свобода. Съдът намали и присъдата на втория съучастник и подбудител Иван Карабелов  от      петнадесет  години и шест месеца затвор на  7 години.

Апелативните магистрати са преценили, че в случая начинът на осъществяване на престъплението не завишава обществената опасност на деянието. Това е така, тъй като убийството е извършено с един изстрел в тялото на пострадалия, след което подсъдимия Божидар Атанасов  без да се интересува дали и доколко този изстрел е бил достатъчен за причиняване на смъртта на Георги Дребчев, изплашен и притеснен напуснал местопрестъплението.

Тези обстоятелства не могат да характеризират деянието като брутално и жестоко, както е приел в мотивите си Окръжния съд, още повече, че липсва и обвинение убийството да е извършено с особена жестокост. Не без значение е и изминалия изключително дълъг период от извършване на престъплението до реализиране на наказателната отговорност, който не може да не бъде отчетен в полза на подсъдимия, се казва в съдебното решение.

В мотивите за намаляване присъдата на вторият подсъдим Иван Карабелов съдът  приема, че това се прави заради съдействието, което  е оказал на разследващите органи. Благодарение на неговите обяснения е доказано престъплението извършено от Божидар Аатанасов.

Апелативният съд потвърди присъдените от Окръжния съд обезщетения за неимуществени вреди, а именно, подсъдимите да заплатят по  100 000 лв. на двамата  граждански ищци и частни обвинители.

Присъдата подлежи на  протест и обжалване  пред Върховния касационен съд  в петнадесетдневен срок. 

Божидар Атанасов има втора доживотна присъда за убийство, която обжалва пред Апелативен съд- Пловдив. Става въпрос за екзекуцията на Оги Лудия. Делото е насрочено за 13 септември, когато ще продължи с  разпит на свидетели.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.