Подтепето

темида

09 Ноев, 2017

Бранеков и Николич пледират „невинни” в делото за събарянето на тютюневия склад на „Одрин 8”

Процесът стартира по същество през януари

Бизнесмените Георги Бранеков и Александър Николич застанаха пред Окръжен съд в първото заседание по делото за събарянето на тютюневия склад на улица „Одрин 8”. Процесът ще стартира по същество в средата на януари, съкратено съдебно следствие няма да има. Двамата ще пледират за невинни, разбра се днес.

Георги Бранеков е обвинен в това, че в периода 20 декември 2013 г. до 9 февруари 2016 г., като представител, и от 15 юли 2015 г. като управител на фирма „Одрин 8“ ЕООД-Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в съучастие, като извършител с Александър Николич, като подбудител, организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство – групов паметник на културата – Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“, включваща Тютюнев склад – сграда на ул. “Одрин” в Пловдив, притежаваща и понастоящем статут на единична недвижима културна ценност, като е знаел, че нарушава разпоредбите на Закона за културното наследство.

Георги Бранеков е предаден на съд и за това, че на 19 ноември 2010 г. като упълномощен представител на фирма „Одрин 8“ ЕООД, в съучастие като извършител с Александър Николич, като подбудител, съзнателно се е ползвал от преправен официален документ – Удостоверение, издадено от Министерството на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство, като преправката е била, че  сградата на ул. „Одрин“№8, квартал 165, планоснимачен №610 в гр. Пловдив не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона“ на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад“ на ул. „Одрин“, съобщават от държавното обвинение.  

Окръжна прокуратура-Пловдив предаде на съд и Александър Николич, на 46 г., български и сръбски гражданин, за това, че в периода от 27 октомври 2009 г. до 19 ноември 2010 г., като управител на фирма „Одрин 8“ЕООД, при условията на продължавано престъпление, организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство  групов паметник на културата – Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“, включваща Тютюнев склад – сграда на ул. Одрин в гр. Пловдив, притежаваща и понастоящем статут на единична недвижима културна ценност, като е знаел, нарушава разпоредбите на Закона за културното наследство – престъпление по чл.277а ал.6 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Александър Николич е предаден на съд и за това, че в периода от 20 декември 2013 г. до 15 юли 2015 г., като управител на фирма „Одрин 8“-Пловдив ЕООД, и от 15 юли 2015 г. до 9 февруари 2016 г., като изпълнителен директор на „Пи Джей Трейд“,едноличен собственик на капитала на дружество „Одрин 8“ ЕООД, на 4 пъти в съучастие , като подбудител и помагач, умишлено склонил Георги Бранеков, да извърши престъпление и го подпомогнал чрез съвети и разяснения как, къде и пред кои органи да подаде документи по организиране и осъществяване на противозаконно дейност в защитена територия за опазване на културното наследство – престъпление по чл.277а ал.6 във връзка с чл.20 ал.3 и ал. 4 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.   

Александър Николич е предаден на съд и за това, че на 4 октомври 2010 г. , като управител на фирма „Одрин 8“ЕООД, съзнателно се е ползвал от преправен официален документ – Удостоверение, издадено от Министерството на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство, като преправката е била в частта на съдържанието, че  Сградата на ул. „Одрин“№8, кв.165, пл.№610 в гр. Пловдив не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона“ на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад“ на ул. „Одрин“ в гр. Пловдив – престъпление по чл. 316 във връзка с чл.308 ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 в ъв връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Александър Николич е предаден на съди за това, че на 19 ноември 2012 г.  умишлено склонил Георги Бранеков, като извършител и като пълномощник на фирма „Одрин 8“ ЕООД, чрез съвети и разяснения как и пред кои органи да се ползва от преправен официален документ, че  Сградата на ул. „Одрин“№8, кв.165, пл.№610 в гр. Пловдив не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона“ на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад“ на ул. „Одрин“ в гр. Пловдив – престъпление по чл. 316 във връзка с чл.308 ал.1 във връзка с чл.20 ал.3  и ал.4 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

По делото са призовани 34 свидетели, извършени са строително-техническа, компютърна и графологична експертизи, приложени са протоколи за претърсвания и изземвания, справки за фирми, копия от документи и др.  Установено е, че на мястото на разрушената сграда е било предвидено изграждане на многоетажен хотел с подземни паркинги и гаражи, както и други обслужващи сгради.

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

01 Мар, 2018

ВАС реши категорично: Складът Ориент Табако е паметник на културата

Върховният административен съд окончателно спря събарянето на тютюневия склад на „Одрин” 8

Точно две години след като багери събориха по-голямата част от тютюневия склад Ориент Табако, Темида заяви с категоричност, че сградата е паметник на културата. Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди законността на спирането на разрушаването на тютюневия склад – паметник на културата, на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, съобщи днес Дневник, позовавайки се на адв. Александър Кашъмов.

"На този етап с колегите от Министерството на културата си свършихме работата, за да спрем това безобразие, ред е на прокуратурата да докаже обвиненията и да бъдат наказани злосторниците", написа Кашъмов в профила си във Фейсбук. Той вероятно визира подсъдимите за унищожаването на недвижимата културна ценност, според съда, Георги Бранеков и Александър ...

» повече
05 Дек, 2017

Собственици на имоти и администрацията заедно пишат проекти за Тютюневия град

Снимката е илюстративна: Некласиран проект на рх. Георги Шопов и арх. Ангел Петраков

Инвеститорите и Община Пловдив обсъдиха общ план за възстановяване на историческия район

Проектите включват идеи за развитието на Тютюневия град чрез запазване на облика му, уреждане на градската среда и създаване на нормативна база за извършване на строителство

Собствениците на имоти в Тютюневия град в Пловдив, представителите на местната власт и Асоциацията на българските архитекти обсъдиха цялостна концепция и проект за развитието на района, съобразени с изискванията на Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). Проектите включват идеи за развитието на Тютюневия град чрез запазване на облика му, уреждане на градската среда и създаване на нормативна база за извършване на строителство.

Идеите бяха коментирани от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев като първото градивно предложение за ...

» повече
04 Апр, 2016

Имена от „Одрин 8” в плетеница от фирми, ощетили държавата със стотици хиляди левове

Бедняк от Кючук Париж наследи компании с огромни дългове към хазната, свързани с италианския предприемач Фабрицио Алемано

Приемникът на дружествата: Не съм се срещал лично с италианеца, само съм чувал за него 

В обща верига от фирми изплуват имената още на Найден Колев и Навин Апостолов, на американеца Джефри Кърк Стоун и десетки други италианци

Иво Дернев

Фабрицио Алемано и негови италиански партньори се чудят как да бутнат кино Космос преди пет годиниПредставете си как двама видимо угрижени и отрудени мъже слизат от стар, но поддържан Форд Ескорт на повече от 25 години. Спрели са пред вход с №79 на панелен блок в периферията на Кючук Париж. Приличат си и на години, и на визия, въпреки че единият е далеч по-млад от другия- баща и син са. Заедно поглеждат към ръждясалата козирка над терасата на ...

» повече