Подтепето

темида

11 Юни, 2018

Апелативните магистрати в Пловдив: 2 години и 4 месеца затвор за Катя Лерца

Загиналият полицай Делян Палазов не е съвиновен, категоричен е съдът  

Подсъдимата е лишена и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години

Решението на Пловдивския апелативен съд не е влязло в сила и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата, с която Окръжен съд осъди Катя Лерца на 2 години и 4 месеца лишаване от свобода за предизвикано пътно-транспортно произшествие на бул.„Санкт Петербург“ в Пловдив, при което на 13 май 2017 година загина полицейски служител. Наказанието следва да се изтърпи реално при първоначален общ режим. Подсъдимата е лишена и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години.

В решението си магистратите са посочили, че категорично е опровергана тезата на защитата за съпричиняване на катастрофата от страна на полицая. Той е предприел действия за спиране и извършване на проверка на друг автомобил, движещ се пред този на подсъдимата, в крайна лява лента. Според Апелативния съд служителят на реда от достатъчно голямо разстояние е подал знак със стоп-палка и реално е бил видим за Лерца. Освен това в този момент в средната лента, при три налични, е нямало приближаващи автомобили.

Апелативният съд отхвърли искането за условно наказание, приемайки че за поправянето на подсъдимата е наложително то да бъде изтърпяно реално в затвора.  

Пред първоинстанционния съд подсъдимата е признала фактите, изложени в обвинителния акт и делото е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие. За това и първоначално определеното наказание е намалено с една трета.

В решението е посочено, че подсъдимата е управлявала автомобила си със скорост двойно по-висока от разрешената. Освен това по целия булевард „Санкт Петербург“ в момента на произшествието е имало концентрация на много хора, поради провеждане на масово мероприятие.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство е отчетено, че след извършване на деянието свидетелството за правоуправление на подсъдимата е отнето. Скоро след произшествието контролните органи са установили, че тя въпреки това управлява автомобил без книжка, за което й е съставен акт за нарушение.

Връчването на постановлението за отнемане на свидетелството за правоуправление и възможността за обжалването му пред съда, нямат пряко отношение към оценка поведението на подсъдимата. По делото са събрани и доказателства, от които е видно, че подсъдимата многократно е нарушавала и преди това правилата за движение по пътищата.

Решението на Пловдивския апелативен съд не е влязло в сила и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

27 Юни, 2018

Повдигнаха обвинения на пловдивчанката, причинила катастрофа край Труд с отнета книжка

Инцидентът е станал, докато е изтърпявала наказание за шофиарне в нетрезво състояние

Освен това 26-годишната жена извикала приятел, който да каже, че е шофирал по време на катастрофата

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняема А.Л., на 26 г., за това, че управлявала моторно превозно средство в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелство за правоуправление – престъпление по чл. 343в ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, и за това, че нарушила правилата за движение и по непредпазливост е причинила средни телесни повреди на повече от едно лице, след което е избягала от местопроизшествието – престъпление по чл. 343 ал. 3 пр. 4 и пр. 6, буква А във връзка чл. 342 ал. 1 ...

» повече
05 Ян, 2018

Ефективна присъда от 2 години и 4 месеца за Катя Лерца

Съдът я лиши от правото да управлява автомобил за 4 години

Пловдивският окръжен съд постанови лишаване от свобода за срок от 2 години и четири месеца при първоначален общ режим за 40-годишната пловдивчанка Катя Лерца, която прегази пътен полицай до парк Лаута. Тя има забрана да шофира за 4 години от дата на влизане в сила на присъдата.

Съдът я призна за виновна за неспазване на разопоредбите на чл. 21, ал.1 от Закона за движение по пътищата, който гласи: "При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч - за пътно превозно средство от категория "В" в населено място - 50 км/ч; както и по чл ...

» повече
05 Ян, 2018

Лерца призна фактите по катастрофата, при която загина полицай, но не и вината си

Пловдивчанката отказа да бъде снимана в съда и заяви, че съжалява за трагичната смърт

Катя Лерца, която причини смъртта на полицай край парк Лаута се изправи днес в Окръжен съд – Пловдив, където делото срещу нея се гледа по съкратената процедура.

Припомняме, че срещу нея е повдигнато обвинение за това, че на 13.05.2017 г. в южното платно за движение на бул. "Санкт Петербург", при управление на моторно превозно средство - автомобил Киа, е нарушила няколко члена в Закона за движение по пътищата и е причинила смъртта на пътния полицай Делян Палазов. Тя е с наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 6000 лева, забрана да напуска страната и временно отнемане на шофьорската книжка.

Както заяви на разпоредителното заседание по делото ...

» повече
05 Дек, 2017

Катя Лерца, която прегази полицай, иска делото да се гледа по съкратената процедура

Лерца се яви в съда без обичайния грим и червило

Обрат: Пловдивчанката признава фактите, но не и вината си

Обвиняемата и защитата ѝ променили стратегията ден преди заседанието

Роднините на загиналия Деян искат затвор за Лерца

Таня Грозданова

Обвинената за причинена смърт при пътно-транспортно произшествие Катя Лерца пожела делото да се гледа при съкратено съдебно производство на днешното разпоредително заседание в Окръжен съд - Пловдив.  Пловдивчанката е подсъдима за катастрофа от месец май тази година, при която загина полицаят Делян Палазов, който охраняваше фестивал в парк Лаута.

Катя Лерца, ще признае фактите по случилото се, но не и вината си. Това обяви адвокатът й Димитър Марковски, след като от името на Лерца поиска съкратено съдебно следствие без разпит на свидетели и вещи лица. По принцип процедурата се прилага при признаване на ...

» повече