Подтепето

темида

26 Фев, 2018

Ахмед Муса отново се изправя пред Апелативния съд в Пловдив

Делото се разглежда за втори път, след като Върховен касационен съд отмени присъдата

Обвиненият в разпространение на антидемократична идеология, проповядване на омраза на религиозна основа и ръководена на организация с цел престъпления против републиката Ахмед Муса днес отново се изправя пред Пловдивския апелативен съд. Делото е върнато от ВКС за ново разглеждане от друг съдебен състав. Издадената присъда бе отменена.

По повдигнатите спрямо подсъдимия Ахмед Муса обвинения по чл.108 ал.1 НК, чл. 109 ал.2 от НК, 164 ал.1 НК, при първото разглеждане на делото Апелативният съд му наложи общо наказание две години лишаване от свобода.

По повдигнатото обвинение по чл.109 НК неговите съучастници в деянието бяха освободени от наказателна отговорност и им беше наложено административно наказание по реда на чл.78а НК.

С отменителното решение на ВКС делото беше върнато за ново разглеждане в тези части.

В първото заседание по делото съдът назначи съдебно-техническа, както и комплексна тюркологична, арабистка и теологическа експертиза.

Делото ще се гледа в два дни, следващото заседание е насрочено за сряда 28.02.2018 г.

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

01 Юли, 2015

Не 1, а 2 години затвор за Ахмед Муса

Вместо  1 година, Ахмед Муса отива зад решетките за 2. Това реши днес Пловдивският апелативен съд. От всички, 13 обвинени в проповядване на антидемократичен ислям, имами само Ахмед Муса Ахмед е с ефективна присъда, която днес бе удвоена от представителите на Темида.
Пловдивските магистрати обаче отмениха наказанието на други двама обвинени – Саид Мутлу и Абдуллах Салих. До момента те бяха с условни присъди, но днес те бяха признати за невинни, като им се увеличиха единствено административните глоби, съответно по 3 и 4 хиляди лева.
За останалите подсъдими Пловдивския апелативен съд, се придържа към решението на пазарджишките си колеги и остави наложените им административни наказания.
 

» повече
09 Апр, 2015

Майката на Ахмед Муса в съда: Аллах знае всичко

Кой в България е отишъл на джихад. Нашите момчета са неграмотни, затова качват във фейсбук разни клипове, каза Живка

Тя дойде да защитава обвинени в проповядване на антидемократична идеология, Темида ги остави в ареста

Пловдивският апелативен съд остави в ареста задържаните от групата на Ахмед Муса Ахмед мъже, обвинени, че проповядват антидемократична идеология и изграждане на халифат и пропаганда към война. Единият от адвокатите на обвиняемите, заяви, че те са задържани по-скоро, за да бъдат оправдани действията на ДАНС, отколкото заради доказателства. Това, обаче, не попречи на днешния съдийски състав да потвърди най-тежката мярка.

При обиски са намерени знамена, шапки, ленти с логото на Ислямска държава. Във фейсбук пък са публикували статуси, които пропагандират към война, както и клипове, възхваляващи ...

» повече
27 Ян, 2015

Замесиха Кралица Елизабет и Обама в делото за радикален ислям

Адвокатите на 13-те имами поискаха разпити на шейхове от саудитската "Ал Аллах ал Ислями”

Елизабет Втора и Обама станаха част от делото за радикален ислям, което от Пазарджик дойде в Апелативния съд под тепетата. Кралицата и президентът на Щатите бяха използвани като доказателство за отношението на световните лидери и международната общност към кралското семейство на Саудитска Арабия и конкретно към починалия преди броени дни крал Абдулах. С това защитните на 13-те имами, обвинени в проповядване на радикален ислям, се опитват да променят отношението на съда към фондацията, свързана със саудитското кралско семейство, за която се твърди, че е финансирала подсъдимите за създаване на религиозна организация в Пловдив. В съболезнователна телеграма Кралицата подчертава, че Крал Абдулах се е грижил за мира ...

» повече
04 Дек, 2014

Обвиняема за разпространение на радикален ислям получи нервна криза в съда

Спешна медицинска помощ за Александрина Ангелова прекъсна заседанието

29-годишната студентка в ПУ единствена от задържаните застана пред Темида и припадна

Хари Харалампиев и още двама адвокати защитават основния обвиняем Ахмед Муса

Забулената и обляна в сълзи Александрина малко преди да получи нервна криза Медици влитат в съдебната залаДраматично се разви днешното заседание по мерките за неотклонение на задържаните за разпространение на радикален ислям в пловдивския Апелативен съд. Само един обвиняем по делото бе в съдебната зала- 29-годишната Александрина Ангелова. Другите не пожелаха да присъстват и пратиха армията си от адвокати. Студентката по Български и турски в ПУ получи нервна криза по време на пледоарията на наблюдаващия прокурор. Момичето едва поемаше въздух, ръцете й изтръпнаха, а съдийският състав изгони всички от залата и повика линейка. Медиците влетяха в залата шест минути по-късно и оказваха спешна помощ на ...

» повече