3-годишното дете, което претърпя инцидент в дома си, е с опасност за живота

Темида

Прокуратурата: И двете близначета са в болница

По първоначални данни те са недохранени и имат синини по телата  

Двете тригодишни деца на арестуваната 38-годишна пловдивчанка са настанени в болница, това съобщи говорителят на Районна прокуратура – Пловдив Атанас Илиев, която наблюдава досъдебно производство за неполагане на грижи на малолетно дете, пострадало при инцидент в дома си.

Той разказа, че според първоначалните данни майката сама е подала сигнал на Спешния телефон след 19,30 часа в понеделник. Жената съобщила, че детето се е намирало в креватчето си, когато върху главата му е паднал гипсов орнамент, поставен на стената.

Пристигналите в апартамента медици установили спукан череп и хематом. На момченцето е извършена спешно много сложна животоспасяваща операция. По данни на лекуващите лекари то все още е с опасност за живота си.

Установено е, че пострадалото дете и близначката му са системно недохранени, с ниско тегло, много над нормалното за възрастта. Според разследващите по телата на двете дечица има синини.  

Майката на близнаците е на 38-години, тя е задържана за срок от 24 часа по Закона за МВР. Срещу нея все още няма повдигнати обвинения, поясни прокурор Илиев. По думите му, в хода на досъдебното производство трябва да се установи как са били отглеждани децата. В момента текат разпити на свидетели. Установено е още, че жената  сама е отглеждала двете деца – момиче и момче близнаци на 3 г., а биологичният им  бащата се намира в Германия, където работи. Няма данни майката да е живяла с друг мъж през това време.

Ходът на делото е много динамичен. Назначени са медицински експертизи, които да установят здравословното и физическото състояние на двете деца, коментира говорителят на прокуратурата. Предстои да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, която да установи вида и механизма на причиняване на телесните повреди, извършва се и повторен оглед на местопроизшествието.  

Досъдебното производство се води по реда на чл. 182 ал. 1 от Наказателния кодекс – за това, че родител е оставил лице, намиращо се под неговите грижи без надзор и с това е създал опасност за неговото физическо развитие.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.