Подтепето

темида

20 Фев, 2018

3-годишното дете, което претърпя инцидент в дома си, е с опасност за живота

Прокуратурата: И двете близначета са в болница

По първоначални данни те са недохранени и имат синини по телата  

Двете тригодишни деца на арестуваната 38-годишна пловдивчанка са настанени в болница, това съобщи говорителят на Районна прокуратура – Пловдив Атанас Илиев, която наблюдава досъдебно производство за неполагане на грижи на малолетно дете, пострадало при инцидент в дома си.

Той разказа, че според първоначалните данни майката сама е подала сигнал на Спешния телефон след 19,30 часа в понеделник. Жената съобщила, че детето се е намирало в креватчето си, когато върху главата му е паднал гипсов орнамент, поставен на стената.

Пристигналите в апартамента медици установили спукан череп и хематом. На момченцето е извършена спешно много сложна животоспасяваща операция. По данни на лекуващите лекари то все още е с опасност за живота си.

Установено е, че пострадалото дете и близначката му са системно недохранени, с ниско тегло, много над нормалното за възрастта. Според разследващите по телата на двете дечица има синини.  

Майката на близнаците е на 38-години, тя е задържана за срок от 24 часа по Закона за МВР. Срещу нея все още няма повдигнати обвинения, поясни прокурор Илиев. По думите му, в хода на досъдебното производство трябва да се установи как са били отглеждани децата. В момента текат разпити на свидетели. Установено е още, че жената  сама е отглеждала двете деца – момиче и момче близнаци на 3 г., а биологичният им  бащата се намира в Германия, където работи. Няма данни майката да е живяла с друг мъж през това време.

Ходът на делото е много динамичен. Назначени са медицински експертизи, които да установят здравословното и физическото състояние на двете деца, коментира говорителят на прокуратурата. Предстои да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, която да установи вида и механизма на причиняване на телесните повреди, извършва се и повторен оглед на местопроизшествието.  

Досъдебното производство се води по реда на чл. 182 ал. 1 от Наказателния кодекс – за това, че родител е оставил лице, намиращо се под неговите грижи без надзор и с това е създал опасност за неговото физическо развитие.

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

06 Мар, 2018

Малтретираните близнаци се подобряват

снимката е илюстративна

Момченцето е излязло от кома

Бабата придружава децата в болницата, а майката се е съгласила да бъдат настанени в приемно семейство

Тригодишното момченце, което пострада през февруари от падането на гипсов орнамент в дома си, вече е излязло от кома. Няма опасност за живота му, съобщават от лечебното заведение, цитирани от радио Пловдив. Момчето остава под лекарско наблюдение.

Неговата сестра близначка също е в добро здравословно състояние и след предстоящото ѝ изписване ще бъде настанена в Център за настаняване от семеен тип в Пловдив с постоянна медицинска грижа, защото се нуждае от продължителна рехабилитация.

Припомняме, че децата бяха приети в болница недохранени и с тегло в пъти по-ниско от характерното за възрастта им.

Междувременно стана ясно, че майката е дала ...

» повече
21 Фев, 2018

Социалните: Няма как децата да бъдат върнати при майката

директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева (вляво)

Според закона за Закрила на детето 3-годишните близнаци са жертви на насилие

Момиченцето тежи колкото бебе на 6 месеца, а момченцето е в кома

Бабата твърди, че децата са били добре допреди година

„Категорично заявявам, че след като бъде изписано момиченцето от болницата, което се очаква по-скоро и дай Боже момченцето да се възстанови, няма как децата да бъдат върнати при биологичната им майка.“ Това каза в специално изявление по случая с 3-годишните близнаци директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева.       

Според информация от зам.-директора на УМБАЛ „Св. Георги“, където са настанени децата, състоянието на момичето се подобрява. Очаква се да го изпишат идната седмица, като ще бъде пренасочено към Детска клиника, тъй като се нуждае от ...

» повече
21 Фев, 2018

Пуснаха от ареста майката на недохранените близначета от Пловдив

снимка: стоп кадър от btv

Социалните обсъждат кой ще се грижи за децата

Майката на двете 3-годишни близначета, които са били системно недохранвани, а едното е с черепна травма и опасност за живота, е била освободена късно снощи, след като е изтекло 24-часовото ѝ задържане.  Информацията съобщиха по Нацоиналната телевизия тази сутрин.

Защото съм бедна, така 38-годишната жена отговори на въпрос на btv защо децата са били недохранени. По данни на съседи от блока Иванка е разхождала всеки ден куче, но не и децата си.   

В момента момченцето е в кома в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

По думите на директора на пловдивската полиция ст. комисар Атанас Илков, втори оглед на апартамента потвърждава версията, че гипсов орнамент е паднал и ударил момченцето. Пред разследващите тя ...

» повече
20 Фев, 2018

3-годишно дете е в болница след инцидент в дома му в Пловдив

Арестуваната майка разказва, че е паднал гипсов орнамент върху главата му

38-годшина жена е задържана в ареста след извършена животоспасяваща операция на едно от децата ѝ, съобщиха от  Районна прокуратура-Пловдив, която наблюдава досъдебно производство за неполагане на грижи на малолетно дете, пострадало при инцидент в дома си.

По първоначални данни на 19 февруари 2018 г., след 19,30 ч., в апартамент в централната част на Пловдив, е била причинена телесна повреда на малолетно дете момче на 3 години.  

Детето се е намирало в детско креватче, когато върху главата му е паднал гипсов орнамент, поставен на стената, по данни на майката. На детето е оказана Спешна медицинска помощ и към настоящия момент е извършена животоспасяваща операция. Майката на детето – 38-годишната И ...

» повече