Подтепето

темида

17 Ноев, 2017

Прокуратурата погна петролен бос за нелегални горива и укриване на данъци

10 души са арестувани по време на акцията

Иззети са множество цистерни и тежкотоварни автомобили, доставящи въпросните горива

По наблюдавано от екип от прокурори от Окръжна прокуратура – Пловдив досъдебно производство за укриване на данъци и пране на пари бяха установени и обезпечени 100 000 литра горива без доказан произход и парични средства с левова равностойност над 1,9 млн. лева

На 14/15.11.2017 г., под ръководството на екип от наблюдаващи прокурори при Окръжна прокуратура – Пловдив, на територията на обл. Пловдив, обл. Хасково и обл. Бургас, бяха извършени 18 претърсвания и изземвания, множество огледи на местопроизшествие и разпити на над 20 свидетели. По реда на Закона за МВР, за срок от 24-часа, бяха задържани 10 човека.

Описаните действия бяха ...

» повече
10 Ноев, 2017

Райна Петрова е невинна по всички обвинения

Съдът оправда бившата кметица на Централен, прокуратурата ще обжалва решението

Невинна е и Надежда Минчева

Два пъти „невинна” чу обвинената в престъпления по служба и получаване на подкуп Райна Петрова днес. Състав на Окръжен съд с председател Силвия Цанкова оправда бившата кметица на район „Централен” и по двете обвинения, тъй като не са събрани достатъчно доказателства за това. Оправдателна е и присъдата на собственичката на „Надежда 2000” Надежда Минчева. Съдия Цанкова бе категорична, че няма категорични данни за извършено престъпление нито от едната, нито от другата подсъдима. Окръжният прокурор Румен Попов чу решението на съда, но напусна съдебната зала преди председателят на състава Силвия Цанкова да изложи мотивите за него. Представителят на държавното обвинение подчерта, че ще обжалва решението на ...

» повече
10 Ноев, 2017

Райна Петрова рисува в съда в очакване решението на Темида

Окръжният прокурор Румен Попов поиска условни присъди за Петрова и Надежда Минчева

Разчитам на съдебната система, каза в последните си думи бившата кметица на „Централен”

Попов отказа да пледира по обвинението за длъжностни престъпления срещу Петрова

Надявам се съдът да подходи принципно и да вземе правилното решение. Разчитам на съдебната система. Това каза в последните си думи пред Темида бившата кметица на район „Централен” Райна Петрова. Днес следобед тя ще чуе решението на Окръжния съд в делото по обвиненията за подкуп и длъжностни престъпления. Искам справедливост, каза другата подсъдима по делото- собственичката на фирмата „Надежда 2000” Надежда Минчева, обвинена в даване на подкуп на Петрова- ваучер за екскурзия на остров Пукет на стойност близо 10 хиляди лева, заради подписване на ...

» повече
09 Ноев, 2017

Бранеков и Николич пледират „невинни” в делото за събарянето на тютюневия склад на „Одрин 8”

Процесът стартира по същество през януари

Бизнесмените Георги Бранеков и Александър Николич застанаха пред Окръжен съд в първото заседание по делото за събарянето на тютюневия склад на улица „Одрин 8”. Процесът ще стартира по същество в средата на януари, съкратено съдебно следствие няма да има. Двамата ще пледират за невинни, разбра се днес.

Георги Бранеков е обвинен в това, че в периода 20 декември 2013 г. до 9 февруари 2016 г., като представител, и от 15 юли 2015 г. като управител на фирма „Одрин 8“ ЕООД-Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в съучастие, като извършител с Александър Николич, като подбудител, организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство – групов паметник на културата – Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив ...

» повече
09 Ноев, 2017

Тръгва делото за събарянето на тютюневия склад на „Одрин 8”

Георги БранековДелото за събарянето на тютюневия склад на улица „Одрин 8” влиза в съда днес. Пред Темида се изправят управителите на едноименното дружество и собственици на сградата, част от Тютюневия град през последните години. Двамата ще отговарят пред Окръжен съд- Пловдив за ползване на фалшиво удостоверение от Министерството на културата, в което се твърди, че сградата на „Одрин 8” не е паметник на културата, като на базата на този документ от община издават строителното разрешение.Според обвинението удостоверението е подправено в частта, в която се заявява, че сградата не притежава статут на единична недвижима културна ценност, макар да е била обявена за паметник на културата още през 1975 г.

Георги Бранеков е обвинен в това, че в периода 20 декември 2013 ...

» повече
07 Ноев, 2017

Бездомникът Любчо към съда: Оправдайте ме!

Искам да бъда оправдан. Не съм извършил нищо! Това заяви пред Темида бездомникът Любомир Данчев, осъден на първа инстанция на 4 години затвор за огнената стихия в Тютюневия град. Председател на състава на днешното съдебно заседание бе лично шефът на Окръжен съд- Пловдив Валентин Хаджиев.

Данчев обжалва решението на Районен съд, който го наказа с четири години лишаване от свобода за пожара в складовете. Той е категоричен, че е невинен и иска да излезе на свобода.

Съдия Хаджиев обяви, че ще се произнесе в законовия едномесечен срок. Всичко, което поискахме, ни бе отказано. Сякаш днешното съдебно заседание нямаше смисъл,  коментира адвокатът на Любчо- Стефан Левашки.

» повече
06 Ноев, 2017

Делото за зоопарка отива в Специализирания наказателен съд

Обвиненията срещу Тотев, Кацарски и Колев ще бъдат внесени в СНС благодарение на влезлите в сила промени в НПК

Делото за пловдивския зоопарк отива в Специализирания наказателен съд. Обвинителният акт срещу кмета Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район „Западен” Димитър Колев ще бъде внесен от прокуратурата отново, но в СНС, като това стана възможно с влезлите в сила преди броени дни промени в НПК. Новината съобщи в Пловдив говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Припомняме, че на 18 септември Окръжният съд в Пловдив върна обвинителния акт на прокуратурата заради допуснати съществени пропуски и процесуални нарушения. Румяна Арнаудова разкри днес, че обвинението ще бъде коригирано и внесено отново, но в Специализирания съд, който след промените в НПК ...

» повече
01 Ноев, 2017

Затворът превъзпитал Асен Гюргенчев, там му викали „кмета“

Съдът ще се произнесе по молбата му за обжалване на ефективната присъда до един месец

Съпругът на загиналата Бонка не могъл да я прежали и напуснал този свят през октомври

Защитата на 19-годишният Асен Гюргенчев, който прегази жена на „зебрата“ до бившето кино „Фламинго“,  поиска от Темида ефективната му присъда от 2 години и 8 месеца затвор да бъде намалена на условна.  Адвокат Зоя Тошкова се обърна към съда с настояване наказанието му да не е жестоко. По думите ѝ той е млад, съвестен и учи в  престижно училище. Подзащитният ѝ напуснал мястото на инцидента, защото колата била на баща му, а той се притеснил, че родителят му няма да може да върти семейния бизнес и да изхранва семейството.  Защитата ...

» повече
31 Окт, 2017

Условна присъда за бившия военен, който прибра пистолета на самоубилия се бизнесмен в Лаута

"Аз не съм престъпник", заяви в съда 74-годишният граничар след 3 месеца под домашен арест

Пенсионерът Симеон Стоев, който „прибра“ пистолета на мистериозно самоубилия се бизнесмен Данаил Божилов в парк Лаута, получи днес присъда от година и половина лишаване от свобода, като наказанието е  условно с три години изпитателен срок.

Бившият граничар заяви в кулоарите на съда, че не е престъпник. Пред Темида той отново разказа, как е взел пистолета, за да не го намерят наркомани в парка. Добави също, че се е надявал с него да си помогне, за да получи неизплатени заплати от фирма „Омега-Т“ в размер на над 14 хиляди лева.

74-годишният пенсионер, престоя 3 месеца под домашен арест и каза, че е забравил да ходи през ...

» повече
31 Окт, 2017

19-годишният Асен, който уби жена на пешеходна пътека в навечерието на Вeликден, обжалва присъдата си

Вечерта преди делото колегите на загиналата отново сложиха цветя на лобното ѝ място

Абитуриентът иска от Апелативния съд в Пловдив условно наказание, вместо 2 години и 8 месеца затвор

Апелативен съд – Пловдив ще заседава днес по жалбата на 19-годишния Асен Гюргенчев, срещу наложената му присъда от 2 години и осем месеца затвор за причинена смърт на пътя поради непредпазливост.

Припомняме, че през юли младежът се призна за виновен за това, че на 13 април т.г. е предизвикал катастрофа на пешеходна пътека тип „зебра“ на бул. "Шести септември" в Пловдив, а при инцидента загина Бонка Куманова. Асен избягал от местопроизшествието, като пред съда заяви, че е търсил помощ. Той бе арестуван два дни по-късно, след като колата, която е шофирал, бе открита изоставена на паркинг. 

Вечерта преди делото колегите на загиналата отново сложиха ...

» повече