Подтепето

темида

23 Май, 2018

Съдят участниците в мелето на Колодрума по бързата процедура

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвиненията за хулиганство

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда осем бързи производства срещу осем лица, привлечени като обвиняеми за хулиганство, във връзка с инцидент по време на спортно мероприятие, провело се на 19 май 2018 г. в гр. Пловдив.

Разследването по делата приключи в рамките на разпореденото от наблюдаващите прокурори 72-часово задържане на осемте обвиняеми. В този срок бяха разпитани множество свидетели, приобщени записи от видеокамери и извършени други процесуално следствени действия.

Предстои Районен съд - Пловдив да заседава по делата срещу осемте обвиняеми лица.

» повече
22 Май, 2018

Адвокатът на Габриела Медарова поиска психиатрична експертиза

Студентката бе окована в белезници и откарана в ареста веднага след произнасянето на съда

Окръжен съд определи най-тежката мярка – „задържане под стража”, за Габриела Медарова днес. Делото бе по протест на Прокуратурата срещу определената мярка „подписка“ от Районен съд по обвинението, че е разбила носа на непознато момиче в тоалетната на пловдивско заведение.

След като чу решението на съда, което е окончателно, Габриела се добра до близкия стол и зарида силно. Баща ѝ веднага се притече до нея с шише вода, но в това време в залата влязоха служители на Съдебна охрана. Студентката бе окована в белезници и откарана в ареста.

В мотивите си за искане на арест прокурорът изтъкна, че съществува обосновано предположение за това, че именно тя е ...

» повече
22 Май, 2018

Габриела Медарова се връща в ареста

Тя поиска да се лекува и да продължи да учи

След като чу решението на съда, младата жена се довлече до първия стол зад гърба ѝ и започна да плаче неистово

Пловдивският окръжен съд не потвърди мярката за неотклонение „подписка“ спрямо Габриела Медарова, постановена от районните магистрати за престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 вр. чл. 130 ал.2 от НК. Тричленен състав днес уважи искането на прокуратурата за „Задържане под стража“.

Разплаканата Габриела каза на съда, че иска да е на свобода, да бъде с родителите си и да може да продължи да се лекува и да учи. След като чу решението на съда, младата жена се довлече до първия стол зад гърба ѝ и започна да ...

» повече
21 Май, 2018

Районен съд – Пловдив е първият в страната с изградена виртуална инфрактруктура

Идеята за изграждане на виртуална инфраструктура в Районен съд – Пловдив презентира председателят Иван Калибацев пред представители на Висшия съдебен съвет – комисии „Бюджет и финанси“ и „Професионална квалификация и информационни технологии“. На презентацията присъстваха  магистрати и служители от Апелативен съд – Пловдив, Окръжен съд – Пловдив,  както и от  Районен съд – Пловдив и Асеновград.

Виртуализацията спестява пари и енергия. Този положителен резултат идва от няколко посоки – от една страна, се намалява консумацията на енергия заради по-малкия брой  машини, а от друга, се намалява необходимото оборудване за охлаждане и поддръжка на сървърите. Това означава и редуцирани разходи. Пестенето на ток обаче не е единственият мотив за виртуализация, важно е пестенето на ресурси от всякакъв вид – сървъри, софтуер, охлаждане, налични специалисти, пространство, лицензи – стана ясно ...

» повече
21 Май, 2018

Осемте задържани след мелето в Колодрума остават в ареста за 72 часа

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава осем бързи производства за хулиганство

Под наблюдението на Районна прокуратура-Пловдив са образувани осем бързи производства за хулиганство във връзка с инцидент по време на спортно мероприятие, провело се на 19 май 2018 г. в гр. Пловдив.  В хода на бързите производства са били задържани осем лица, по отношение на които, на 20 май 2018 г., дежурен прокурор в Районна прокуратура-Пловдив е постановил задържането им за срок от 72 часа. До момента са разпитани над 25 свидетели, проведени са множество оперативно-издирвателни мероприятия по установяването на очевидци, приобщени са записи от камери, събират се доказателства по делата, като продължават да се извършват и други процесуално-следствени действия.

» повече
19 Май, 2018

20 години затвор за баща, подпалил сина си

Апелативният съд потвърди присъдата на Никола, залял сина си с бензин за заем от 10 лева 

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжен съд - Пловдив, с която Никола Добревски беше осъден на двадесет години лишаване от свобода за убийството на сина си Иван Добревски, извършено по особено мъчителен начин. Съдът не прие версията на подсъдимия, че пострадалият се е самозапалил. Тези твърдения са категорично опровергани от показанията на полицейските служители и лекарския екип, пристигнали на мястото на инцидента. Иван все още е бил в състояние да разговаря с тях и сам е разказал за инцидента. Думите му са били потвърдени и от неговата майка, която пред съда се е възползвала от правото да не дава показания, като съпруга на подсъдимия ...

» повече
18 Май, 2018

Габриела Медарова излезе на свобода с мярка „подписка”

Съдът констатира липса на достатъчно доказателства срещу нея

Габриела Медарова бе освободена от следствения арест с решения на районния съд. Темида не откри достатъчно доказателства, че тя е извършила престъплението, в което е обвинена и пусна студентката с мярка „подписка”.

Районен съд – Пловдив, след като изслуша страните и се запозна с материалите по делото, прие, че искането на Районна прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Габриела Медарова е неоснователно и го остави без уважение.

От представените в съдебната зала доказателства от досъдебното производство  съдът констатира, че очевидци на извършване на деянието са били приятелят на обвиняемата, както и самата пострадала. За обосноваване достоверност на такива показания представителят на обвинението посочи като доказателство протокол за оглед ...

» повече
18 Май, 2018

Изгониха журналистите от заседанието за мярката на Габриела с обяснението, че залата е тясна

В зала № 9 на Районен съд Пловдив се влиза зад гардероба, което е нарушение на наредбите за безопасност  

Според защитата на арестуваната, запис камери пред тоалетните на бара доказва невинността ѝ

 

Съдия Димитър Кацарев нареди журналистите да напуснат зала № 9 на Районен съд – Пловдив, в която се гледа искането на Районната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо Габриела Медарова за престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 вр. чл. 130 ал.2 от НК. Магистратът изтъкна, че помещението не може да събере всички желаещи да присъстват на откритото заседание.  

Въпросната зала е не само малка за разглеждане на дела с широк обществен и медиен интерес, достъпът до нея е меко казано затруднен. Половината от ...

» повече
18 Май, 2018

Прокуратурата иска Габриела Медарова да остане в ареста

Студентката бе задържана, след като удари млада жена в заведение по време, в което бе с мярка за неотклонение „парична гаранция“ заради помляни 10 коли пред Оазис 4

Районен съд – Пловдив ще разгледа днес искането на Районна прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Габриела Медарова за престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 вр. чл. 130 ал.2 от НК.

Припомняме, че студентката бе задържана, след като удари млада жена в заведение по време, в което бе с мярка за неотклонение „парична гаранция“ заради помляни 10 коли пред Оазис 4 пияна и дрогирана.

Очаквайте подбробности

» повече
10 Май, 2018

Ден на отворените врати в Административен съд – Пловдив

Административен съд – Пловдив отново организира „Ден на отворените врати”, който ще е на 10.05.2018 година /четвъртък/ от 13:00 часа до 17:00 часа в сградата на Административен съд - Пловдив, ул. Иван Вазов № 20.

Инициативата „Ден на отворените врати” в органите на съдебната власт през 2018 година e под надслов „Открито за съдебната власт" , осъществява се ежегодно с цел популяризиране дейността на съда и повишаване правната култура на гражданите.

В Деня на отворените врати, каним граждани, ученици, студенти и журналисти, които да посетят сградата на Административен съд – Пловдив. В рамките на събитието, гостите ще бъдат запознати с историята, функциите, структурата на институцията и работата на съдиите и съдебната администрация.

В кабинета на Заместник - председателя на Административен съд – Пловдив ...

» повече