Подтепето

темида

22 Мар, 2017

Децата на Пловдив станаха посланици в каузата за пестене на водните ресурси (СНИМКИ)

Снимки: Йоана Иванова, стажант

В Световния ден на водата под тепетата се включиха повече от 200  ученици

Над 663 милиона души в света живеят без безопасен източник на вода в близост до дома си. Тези хора прекарват безброй часове на опашка или километрични походи до отдалечени източници. Свързаните с липсата на вода болести водят до 3,5 милиона смъртни случаи всяка година. Всяка година на 22 март - Световния ден на водата - десетки събития и aкции по света напомнят, че този ценен ресурс е изчерпаем и призовават за ефективни действията за справяне с кризата с достъпа до питейна вода.

В подобна инициатива днес се включиха над 200 пловдивски ученици по време на открит празник в Цар - Симеоновата градина. Децата показаха свои проекти, плакати, рисунки и ...

» повече
21 Мар, 2017

Една жена и двама мъже са обвинени за търговия с културни ценности и археологически обекти

 

Те търгували с древни монети, като най-старата иззета от тях е бронзова, сечена в Македония, около 325 г. пр. Хр.

Тримата не са подавали в НАИМ-БАН документи за регистриране и описване на движими културни ценности, те се признават за виновни

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Гена Т., на 56 г., за това, че е придобила културни ценности и че е държала повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, предвиден в Закона за културното наследство  - престъпления по чл. 278а ал.2 във връзка с ал. 1 и по чл.278а ал.6 от Наказателния кодекс, и спрямо Людмил А., на 29 г., и Георги Т., на 43 г., за това, че ...

» повече
17 Мар, 2017

Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова е номинирана за член на ВСС

Магистрати от първоинстанционните районни и окръжни прокуратури в Апелативен район - Пловдив издигнаха кандидатурата на Районния прокурор на гр. Пловдив - Гергана Мутафова за изборен член  от квотата на прокурорите за следващия ВСС.

Предложението е подписано от 153 магистрати от Апелативна прокуратура гр. Пловдив, Окръжните прокуратури в гр. Пловдив, гр. Пазарджик, гр. Смолян, гр. Стара Загора, гр. Хасково и гр. Кърджали, както и от деветнадесет районни прокуратури в апелативния район.

Прокурорите са мотивирали предложението си след преценка както на професионалните, така и на личните качества на Гергана Мутафова, която през годините се е наложила сред колегите си като добър и уважаван човек и ръководител, съпричастна към проблемите на магистратите и служителите и в същото време справедлива при вземането на решения.

Гергана Мутафова ...

» повече
16 Мар, 2017

Потребител на сексуални услуги си възвърна надвзети 80 лева

Човекът се спазарил за двайсетачка, но му смъкнали 100 със заплаха

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо двамата мъже, които го изнудвали, те са обвинени за грабеж

Интересна „потребителска история“ е на път да влезе в съдебните анали, стана ясно от обвинителен акт, внесен днес от Окръжна прокуратура - Пловдив.

Невинни до доказване на противното са обвинените Иван А., на 32 г., и Янко З., на 31 г., за това, че в съучастие, като извършители отнели чужди движими вещи от другиго с намерението противозаконно да ги присвоят, като употребили сила и заплашване. Двамата изиграли потребител на секс услуги на Скобелева майка, като го „таксували“ допълнително, без сумата да е договорена предварително.

Вижте историята:  „На 31 октомври 2016 г., около ...

» повече
16 Мар, 2017

Вирус отложи заседание по делото за пожара в Тютюневия град

Издирват „съседи“ на обвиняемия за свидетели

Вирусно заболяване на адвокат Стефан Левашки стана причина за отлагане на поредното заседание по делото срещу бездомника Любомир Данчев, който е обвинен в палежа на четирите тютюневи склада, изгорели през август миналата година в Пловдив. Съдебният състав насрочи разглеждане за 14 април 2017-а година.

Обвинението настоява да бъдат издирени и да се явят като свидетели двама други бездомници, обитавали складовете по това време. Те са били призовани за днешното  дело. Клошарят Филип Теофилов не бил намерен на сегашния си адрес (единият от изгорелите складове). Той ще бъде издирван чрез сегашния си работодател. Другият свидетел, също бездомник, Красимир Димитров, ще бъде доведен от ареста, тъй като стана ясно, че е задържан за кражба и притежание ...

» повече
15 Мар, 2017

Любомир Трайков: Надявам се на справедлива присъда

Никой от обвинителите не поиска максимална присъда за младежа

Темида се произнесе: Любомир е осъден на 4 години лишаване от свобода и 6 години без право да шофира

Темида заседава по-рано днес по делото на Любомир Трайков, който причини смъртта на трима души след тежка катастрофа. Държавните и частните обвинения оцениха съдействието и осъзнаването на престъплението, което е извършило младото момче и не претендираха да се приложи закона в най-тежката му форма.

Припомняме, че през ноември миналата година, след употреба на алкохол и при шофиране с 99 км./ч., малко след полунощ, Любомир блъсна лек автомобил „Пежо“ и причини смъртта на трима от пътниците в колата. За причиняване на смърт по непредпазливост, законът предвижда лишаване от свобода между 3 и ...

» повече
13 Мар, 2017

Пловдивски нотариус се изправя пред Темида

Юристът ще бъде съден за измама с документи

Пловдивски нотариус ще се изправи пред Темида за съставянето на фалшиви документи. Подсъдима по делото е Нина Д. Срещу нея е повдигнато обвинение по чл. 311, ал. 1 от НК за това, че на 20.12.2011 г. в Пловдив  в качеството си на длъжностно лице – нотариус и в кръга на службата си е съставила официални документи – 6 нотариални заверки, в които е удостоверила неверни обстоятелства, че документите са подписани от посочените в тях лица, което е в разрез с истината.

Целта на измамата е тези документи да бъдат използвани като доказателство за обстоятелствата.

Делото ще се гледа днес пред Районен съд - Пловдив. 

» повече
08 Мар, 2017

Двама обвинени за арената за кучешки боеве

Иван Иванов и брат му Константин „произвеждали” питбули- гладиатори и ги пускали в битки в продължение на четири години

Районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт спрямо Иван Иванов и брат му Константин за незаконната арена за боеве с кучета, разбита при акция на полицията в индустриалната зона в Северен. Те са обвинени за това, че в съучастие като съизвършители, са отглеждали и тренирали животни  за боеве, което е престъпление според Наказателния кодекс. По делото е установено, че за периода от началото на 2012 г. до 29 октомври 2016 г. в парцел с двор и производствена сграда, Иванови отглеждали и тренирали 50 питбула за боеве, като животните били на различна възраст и с различен пол.

Събраните доказателства сочат, че двамата ...

» повече
08 Мар, 2017

Наркопласьорите Стоката и Монката влизат на топло след споразумение с прокуратурата

Известните в ъндърграунда наркопласьори Стоката и Монката влизат в затвора, след одобрено от окръжния съд споразумение на бандитите с прокуратурата. Стоян Касабов- Монката и Симеон Каракашев- Стоката бяха признати за виновни  разпространение на високорискови наркотични вещества. Монката е извършил престъплението в условията на опасен рецидив, с три присъди зад гърба си, една за тежко умишлено престъпление. С натрупването от условните наказания Касабов бе лишен от свобода за срок от 4,9 години. Каракашев пък бе осъден на година и пет месеца затвор при първоначален общ режим.

Подсъдимите се познавали от няколко години и се занимавали с разпространение на наркотични вещества. Каракашев извършвал продажба сред ограничен кръг от дилъри, сред които и Касабов, които впоследствие продавали наркотичните вещества на крайните потребители ...

» повече
07 Мар, 2017

Местят Иван Евстатиев в Центъра за психично здраве

Съдът постанови тройна съдебна психологическа и психиатрична експертиза на обвинения в изнасилване бивш кмет на Стрелча

В близките дни Иван Евстатиев ще бъде преместен в Центъра за психическо здраве в Пловдив, където двама психолози и един психиатър ще изследват състоянието му. Това стана ясно днес след поредното заседание по делото, в което бившият кмет на Стрелча и Пазарджик е обвиняем в изнасилване на 16-годишно момиче.

По думите на неговия защитник – адвокат Ташкена Колчева, Евстатиев се е затворил в себе си, не контактувал с никого и отказвал да разговаря дори с адвокатите си. Тя поиска от съда да бъде назначена тройна съдебна психологическа и психиатрична експертиза, която да даде отговор на въпроса дали той може да участва в наказателното производство, а ...

» повече