Подтепето

Спортен Пловдив

07 Ноев, 2016

Пловдивчани бягат, за да победят диабета

На Гребния канал, на 12 ноември от 10:00 ч. ще се проведе организирано бягане с кауза: „Променяме диабета!“. Инициативата е под патронажа на посланика на Дания в България, г-н Кристиян Конигсфелдт, bTV Media Group, 5kum run с подкрепата на Ново Нордиск. Лицата на Преди обед на bTV, Десислава Стоянова и Александър Кадиев, както и д-р Неделя Щонова, водеща на здравно – информационния блок „Дъхът на здравето“ в Преди обед също подкрепят а инициативата на национално ниво.

Бягането с кауза ще се проведе едновременно в четири града – в Южен парк гр. София, в Морските градини на гр. Варна и гр. Бургас и на Гребен канал в гр. Пловдив. Стартът и финишът на бягането са на централните трибуни на Гребен канал. 

„Бягаме с кауза: „Променяме диабета!“ има за цел да увеличи информираността на обществото относно захарния диабет и да насочи вниманието на жителите на гр. Пловдив към физическата активност и здравословния начин на живот, като предпоставка за превенцията на захарен диабет тип 2. 

На участниците в бягането с кауза, както и на гостите на Гребен канал – гр. Пловдив, доброволно, анонимно и безплатно ще бъдат предоставени консултации и скрининг за риска от развитие на диабет от квалифициран медицински екип осигурен от организаторите. На желаещите ще се раздават и здравно-образователни материали за захарния диабет и специални светлоотразителни жилетки.  
Всички желаещи да се присъединят към „Бягаме с кауза: „Променяме диабета!“  може да се регистрират на интернет сайта на 5km run http://5kmrun.bg/reg_form.php. Ще получат личен баркод, с който ще се отчете времето, за което са пробягали 5-те км. Може да се бяга и нерегистриран, но бягането ще се регистрира като анонимно. Ако решите да се регистрирате, моля донесете баркода в деня на бягането! 
На 14 ноември всяка година се отбелязва Световния ден за борба с диабета по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. 

По данни от 2015 г. на Международната диабетна федерация (МДФ) със захарен диабет в България живеят 460 000 души, а 200 000 имат диабет, но не знаят и следователно не се лекуват. Борейки се с рисковите фактори, могат да се предотвратят 90% от случаите на захарен диабет тип 2!
Всички присъединили се към бягането с кауза „променяме диабета!“ са добре дошли! 

Няма направени коментари
Още от рубриката "Спортен Пловдив"

Подобни новини