Актуално

Удължиха срока за строителство на стадион „Ботев“ до март 2020, подновяват градежа след конструктивно обследване

Бъдещият стадион „Ботев“ ще има 19 000 места и ще може да приема полуфинал от Лига Европа

Спартак Пловдив са внесли проект за стадион с 4000 места и осветление

Анекс за удължаване на срока за строителство на стадион „Христо Ботев“ с 18 месеца бе подписан днес между концесионера – клубът „Ботев“ Пловдив и Общинската администрация. Документът бе парафиран от кмета Иван Тотев и административния директор на „канарчетата“ Иван Йотков, а на събитието присъстваха също адвокат Димитър Радев и зам.-кметовете Георги Титюков и Розалин Петков. По този начин клубът има възможност да изпълни задълженията си по концесията за строителство на изцяло нов модерен стадион до март 2020 година.

Ботев Пловдив взе на концесия стадиона преди 5 години, докато клубът все още бе в завидно финансово състояние с подкрепата на Корпоративна търговска банка. След фалита на банката и пропадането на финансовия благодетел Цветан Василев строителството на стадиона бе прекратено. Така първата стъпка днес ще бъде да се направи конструктивно обследване, което да установи дали градежът е в добро състояние и строителството може да продължи в обичайни темпове. Това ще се случи в близките дни, уточни административния директор Иван Йотков. Самият Иван Тотев заяви, че вярва, че всичко ще бъде изпълнено в срок и това ще бъде първият напълно нов стадион, завършен в Пловдив.

След обследванията ще се пристъпи към строителство. Според концесията клубът се задължава да вложи 14 млн. лева в строителството на модерното съоръжение. Последният публично представен проект предвижда бъдещият стадион „Христо Ботев“ да има 19 000 седящи места, 75% от които ще бъдат покрити с козирка. Съоръжението ще покрива изискванията за полуфинал от Лига Европа. Секторът на привържениците на Ботев ще бъде изместен от традиционната източна трибуна в северната част, където ще бъде изписана и любимата на „бултрасите“ 12-ка, символ на 12-ия играч на „жълто-черните“.

Освен бъдещото развитие на стадион „Ботев“, Иван Тотев разкри и желанието на два други пловдивски отбора – Локомотив и Спартак за развитие на техните спортни комплекси. Локомотив работят по проект за тренировъчната база в Лаута, а Спартак са вкарали в общината архитектурен проект и инвестиционно намерение за около 3 млн. лева за нов стадион с търговска част с капацитет около 4000 души. Новият стадион „Тодор Диев“ ще бъде оборудван с осветление и ще отговаря на изискванията за мачове в „А“ група.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина