Кое е вярно и кое не в историята за отстъпения бъбрек, трогнала социалните мрежи

По следите

 

Ахмед от Пещера не е получавал ред за трансплантация на бъбрек

Жена му Кери подвела хората с измислената история за 14-годишно момче

От Изпълнителната агенция по трансплантации твърдят, че медиите са знаели това

В цялата история за възрастния мъж от Пещера, който е отстъпил реда си за бъбречна трансплантация на дете и сега набира средства за операция в чужбина, истината е  вярна само донякъде. Това става ясно от съобщение на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ). Припомняме, че историята за Ахмед Моллов обиколи социалните мрежи и новинарските емисии за 48 часа.

Справката на ИАТ по казуса, който трогна обществото и бързо набави необходимите средства за операцията (23 хил. евро в рамките на 24 часа), показала, че Ахмед Моллов от Пещера не е получавал ред за трансплантация на бъбрек, нито в близките месеци е имало трансплантация на дете на 14 години, както се твърди в разказа му, пише Дневник. Според агенцията Моллов е в регистъра като нуждаещ се от бъбречна трансплантация от януари 2011 г. До момента няма информация, да е бил сред извиканите потенциални реципиенти, съвместими с донора, при реализираните донорски ситуации, посочват от ИАТ.

Няма и как да се отстъпи ред на дете, защото всички деца под 18 години винаги са с предимство при нужда от трансплантации, допълват от агенцията.

Още едно уточнение, на което държат от Изпълнителната агенция по трансплантации, е, че тази информация и изобличаването на неистиността на историята е била предоставена на медиите, още преди излъчването на репортажите и масовото й препечатване, но въпреки това се е появила в общественото пространство в този си вид.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.