По следитеРазследване

2100 изпълнителни дела образува НАП Пловдив за месец

2100 длъжници с неплатен ДДС и други данъци от края на 2016 г. вече са в процедура по събиране с изпълнително дело, съобщават от ТД на НАП Пловдив. При всички тях има неплащане за повече от 2 месеца. Агенцията e стартирала кампания по изпращане на съобщения за доброволно плащане в 7-дневен срок. Такива кампании ще се провеждат всеки месец.

От Данъчното препоръчват всяка фирма или физическо лице периодично да проверява онлайн за задължения, както и за образувано изпълнително дело. От НАП съветват своите клиенти до 7 дни да погасяват задълженията си, както и да осъществят незабавен контакт с публичен изпълнител, ако вече е образувано дело. Това е необходимо, тъй като плащанията по делото  трябва да се направят по друга банкова сметка на НАП. В случай на финансови затруднения длъжникът може да предостави обезпечения и да обсъди с публичния изпълнител възможност за краткосрочно погасяване на дълга на части.

През 2016 година в следствие на принудително събиране на публични задължения, в НАП Пловдив са проведени 354 търга с тайно и явно наддаване, от които са събрани повече от 6,5 милиона лева. Към тази крайна мярка се пристъпва спрямо лица, които не плащат доброволно своите задължения, не са предложили ред за погасяването им или не спазват поетите ангажименти.

За лицата, които не платят своевременно дължимите публични вземания, ще бъдат предприети предвидените в ДОПК принудителни способи за събиране, запор на банкови сметки, на работната заплата, както и запор на автомобили и възбрана на недвижими имоти с последваща продажба. Това са мерки, които клиентите на НАП могат да избегнат, чрез плащане в срок на дължимите данъци и осигуровки, коментира директорът на дирекция „Събиране“ Юлия Ставракева.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина