Подтепето

ПУЛС

04 Юли, 2018

Жестоки комари след валежите пращат малчугани в болница

В детското отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив след дъждовната седмица зачестиха случаите на малки и по-големи пациенти, нахапани от различни насекоми.

Изплашените родители на 4-годишната Габи я доведоха с подути и зачервени крачета след атака от комари. Семейството имало гости от САЩ и решило да ги разходи из Стария Пловдив. Докато изпият по едно кафе на открито, детето било жестоко нахапано от комари и за часове получило отоци, разказа педиатърът д-р Анелия Балабанова. Майката се опасявала, че острата реакция е алергична, но педиатрите отхвърлили съмненията, а след проведеното лечение, червенината и подутините бързо изчезнали. Детската лекарка препоръча родителите да не забравят и да слагат в чантите си специалните защитни средства срещу насекоми - репеленти, и да ги използват  преди и по време на разходка, особено ако са избрали за целта тепетата, Гребната база и парковете, където растителността рязко избуя след валежите, а покрай нея се нароиха и насекомите. Най-опасни са ухапванията от кърлежите, защото и след премахването им, крият риск от зараза с различни при това доста опасни инфекции.

Д-р Балабанова отбеляза, че с началото на ваканцията в отделението нарастват и случаите на деца с вирусни инфекции, засягащи храносмилателната система.

Неприятни изненади през лятото може да  донесе и силното слънце. Не  са редки случаите на слънчеви алергии, ако не са взети необходимите предпазни мерки.

  • 04 Юли, 2018 | Симеон
    Богомил 1 - в клоните на дърветата е пълно с гнезда на огромни комари, на оси, на бълхи. Ужасно е. Децата в яслите са надупчени
  • 04 Юли, 2018 | Расово КОМАРОВЪДСТВО във всяко кметство
    "Наивно" е да обвинявате дъждовете, докато в ход има кампания да се правят "гребни" (кис-кис, кой ша ти гребе, ма?) канали във всяко кметство = застояла чорба, сладководен жабуняк за РАСОВО КОМАРОВЪДСТВО и жабешки бутчета. Ако само с малария се отървем добре, ама има и ЛАЙМ ... Наблъскай с отровни препарати и бебетата, Кмете!
Още от рубриката "ПУЛС"

Подобни новини

06 Юли, 2018

Общината: Пловдивчани да проявят съпричастност в борбата срещу комарите

Предприемат нови мерки пръскания и дават съвети как да се погрижите за обектите, които стопанисвате и обитавате

От ОП „Дезинфекционна станция“ информират за промяна в обявения в началото на седмицата работен график за провеждане на  ДДД-дейности в Пловдив.

Специализираното общинско предприятие  концентрира усилията си в дейностите по дезинсекция срещу възрастните форми на комари, както следва :

Петък /06.07.2018 г./ - район „Централен“ и район „Западен“

Събота /07.07.2018 г./ - район „Южен“ и район „Северен“

Понеделник /09.07.2018 г./ - район „Източен“ и район „Тракия“.

При влошени метеорологични условия, обработките ще продължат в следващите дни с благоприятни за работа характеристики.

Ще се работи във времевия диапазон от 22:00 до 4:30 часа с разрешен за използване биоциден препарат в ...

» повече