Подтепето

ПУЛС

06 Мар, 2016

Рушат го! Убиват ни града!

Събарят тютюневия склад на „Одрин“ 8 с разрешение на общината      

 

Рушат го! Убиват ни града! Тази реакция на кореняк пловдивчанин, собственик на къща на ул. „Иван Вазов“ изобразява най-ярко случващото се в Тютюневия град днес. Архитектурният бисер на улица „Одрин“ 8, невписан за паметник на културата заради техническа грешка, ще бъде сравнен със земята до края на деня. Багери събарят прекрасната фасада на тютюневия склад пред погледите на десетки меко казано възмутени свидетели през целя ден.

Бригадата, която унищожава сградата работи срещу всякакви правила за безопасност на труда. Работниците нямат дори каски на главите, а всички опити на будни граждани да се свържат с някоя от институциите днес се оказаха неуспешни заради почивния ден. Това до някаква степен обяснява защо именно днес, в неделя, стартира разрушаването на тютюневия склад.

Новината за случващото се разпространи светкавично из архитектурната гилдия, която е меко казано гневна заради събарянето на един от най-красивите тютюневи складове. Под Тепето бе на място на събитието и поиска документ от ръководителя на дейностите, с какъвто той разполагаше. Мъжът показа разрешение за събаряне на сградата, подписано и подпечатано от община Пловдив, лично от лицето Николова. На 3-ти февруари 2015 година. Той обясни, че собственикът на имота има право да събори сградата, но не разкри какви са инвестиционните намерения за мястото. Не коментира също, че има заповед от НИНКН за поправяне на техническата грешка, поради която складът не е вписан като паметник на културата.

Очаквайте подробности по темата!

Снимки: Лина Кривошиева

 

 • 07 Мар, 2016 | Лондо
  Защо ги избирате бе пловдивчани
 • 06 Мар, 2016 | Хм...
  Намерете главния архитект и го попитайте, дали е разбрал от медиите, какво е решила общината. Дано се случи в добра кондиция, та да получите трезв отговор.
 • 06 Мар, 2016 | архитект
  Когато един път доброволно сме се отдали на властта на мутри, трябва да знаем, ще живеем в град, който всъщност е на тях. Ние не сме "тугеда", няма и да бъдем. Нито днес, нито през 2019. Ние сме другите, не сме като тях и трябва да им го покажем.
 • 06 Мар, 2016 | архитект
  Когато един път доброволно сме се отдали на властта на мутри, трябва да знаем, ще живеем в град, който всъщност е на тях. Ние не сме "тугеда", няма и да бъдем. Нито днес, нито през 2019. Ние сме другите, не сме като тях и трябва да им го покажем.
 • 06 Мар, 2016 | мърша
  МАЙКА ТИ ШЕЙБА,ТОТЕЕЕЕВ,ОСТАВКААААА
Още от рубриката "ПУЛС"

Подобни новини

06 Мар, 2016

Жива верига спасява остатъка фасадата на тютюневия склад

Снимки: Лина КривошиеваРазрушителите на склада избягаха от обекта, след като видяха реакциите на будните граждани

Минути след разпространилата се информация за събарянето на тютюневия склад на „Одрин“ 8, десетки пловдивчани се събраха на мястото в опити да спасят поне онази част от сградата, която все още не е съборена. Пристигнаха и архитекти от града, които застанаха с телата си пред багерите в опити да спрат разрушителните процеси. И не останаха сами. До тях се наредиха още пловдивчани, милеещи за културния паметник, който е на път да ни напусне завинаги.

При тази гледка, бригадата, работеща на обекта, явно е потръпнала, защото изоставиха техниката и избягаха. Работниците не посмяха да се опълчат на будните граждани, образували жива верига пред „Одрин“ 8 и тихомълком напуснаха ...

» повече
06 Мар, 2016

Бутат тютюневия склад на „Одрин“ 8

Ремонтът на покрива завърши със събаряне на сградата

Това, което упорито се опитвахме да предотвратим, се случва в момента. Бутат тютюневия склад на улица „Одрин“ 8.

Неслучайно събарянето на сградата се извършва в почивен ден. Явно изпълнителите на поръчката са очаквали безпрепятствено и мълчаливо пловдивчани да гледат как се руши архитектурното бижу, но няма как нито един човек да остане безучастен към подобно потресаващо деяние.

Друг факт е, че събарянето няма как да се случи без съгласието на община Пловдив, която очевидно е дала зелен светофар на работниците. Припомняме, че в началото на миналата седмица започнаха уж ремонтни дейности на покрива на сградата. Няколко пъти се опитахме да получим информация по въпроса, ни никой не отговори на запитванията ни.

Самата ...

» повече
05 Мар, 2016

Продължават дейностите на тютюневия склад на Одрин 8, информация за бъдещето му все още няма

Опитите ни да се срещнем с началника на строителния обект удариха на камък

Вече трети ден подред не успяваме да получим конкретна информация, относно бъдещето на тютюневия склад на улица Одрин 8 и основателното ни притеснение дали няма бъде сринат до основи. Запознахме ви с активността там преди седмица, като продължаваме да следим темата. В сградата се работи дори в почивните дни. Но срещаме трудности в диалога с хората на място, които извършват някакви дейности, вдигнали са дори скеле. Един от работниците там ни обеща няколко пъти среща с началника му, който може да отговори на въпросите ни, в уречени часове, но никоя от уговорките не се реализира. Чувахме само „Изпуснахте го току що” или „Май подранихте, изчакайте”. Очевидно шефът ...

» повече
26 Фев, 2016

Вместо склада на „Одрин 8” вписали за паметник сградата на другия ъгъл

Има заповед от НИНКН за отстраняване на техническата грешка

Общината трябва да се съобрази с документа и да не дава разрешение за събаряне на импозантната постройка

Има заповед от НИНКН за отстраняване на допуснатата техническа грешка, след която тютюневия склад на улица „Одрин 8” ще бъде вписан за паметник на културата. Импозантната сграда в тютюневия град остана без покрив и има сериозна опасност да бъде съборена. Заповедта е издадена на 28 януари, след година и три месеца на изчакване. Тя е по член 2 от АПК и на базата на нея се отстранява допуснатата при вписването на обекта грешка. Общината би трябвало да е осведомена за предстоящата промяна в статута на склада и трябва да се съобрази с това, като ...

» повече
25 Фев, 2016

Свалиха покрива на тютюневия склад на „Одрин” 8

Ще събарят ли една от най-красивите сгради от тютюневия град  

Това ли е началото на края на Тютюневия град? Този въпрос си задават от няколко дни мнозина пловдивчани, свидетели на странна активност в един от най-красивите тютюневи складове - този зад автогара Юг на ул. „Одрин 8”. Респектиращата като обеми и архитектура сграда вече няма покрив, а бригада дюлгери кърти нещо във вътрешността на сградата, точно под помещението, в което все още оцелели светят стенописите на художника Вълчан Петров.  Проверка на Под тепето на място завари работници, а около отворените заграждания на сградата, с ръце в джобовете седеше млад мъж. Не знам, нямам никаква информация, аз само дойдох да отворя, каза той. Има само два варианта - или собствениците подменят покрива или ...

» повече