Подтепето

ПУЛС

15 Юни, 2017

Отмениха бедственото положение в Шишманци

Пожарът е овладян напълно, селото благодари за професионалната работа на огнеборците

Стойностите на вредните вещества в атмосферния въздух са близки до нулата

В бившия Стоманолеярен завод са отчетени множество нарушения във връзка със стопанисването на сградите не по предназначение и нерегламентирано струпване на отпадъци

Общината изисква проверки на всички фирми там

От 12.00 часа на 14 юни е отменено  частичното бедствено положение в Община Раковски. Това съобщи кметът на Общината Павел Гуджеров.

„Пожарът е овладян напълно. Стойностите на вредните вещества в атмосферния въздух са близки до нулата. Обстановката в селата в близост до завода е спокойна"- беше лаконичен Гуджеров.

Под негово ръководство от Общинският щаб при бедствия са извършени огледи на цялата територия на бившия Стоманолеярен завод, като са отчетени множество нарушения във връзка със стопанисването на сградите не по предназначението им и нерегламентирано струпване на отпадъци.

В сигнал до РИОСВ, МОСВ, ГД ПБЗН и парламентарната комисия по околна среда и водите, кметът Гуджеров, уведомява ресорните институции относно негативното отражение върху здравето на населението на с. Шишманци, Община Раковски и на близките населени места, в резултат на пожара, възникнал на 2 юни на територията на „Завод за преработка на твърди битови отпадъци“.

"Имайки предвид непосредствената опасност за живота и здравето на хората от Община Раковски, високото обществено напрежение и повтарящия се за пети път пожар в комплекса, както и с цел предотвратяване възникването на подобни произшествия, молим Ви да се извърши детайлна проверка и от Ваша страна, като при констатиране на извършени нарушения – да се наложат съответни санкции."- се казва в сигнала.

Кметът Гуджеров настоява  целия комплекс от фирми, които преработват, складират и депонират да бъдат задължени да извършват дейността си по законосъобразен, екологосъобразен и безопасен за населението начин.

В  писмото до ГД ПБЗН Гуджеров благодари за професионалната работа на огнеборците.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПУЛС"

Подобни новини

23 Юни, 2017

Шишманци е готово за гражданско неподчинение

Кметът на Раковски: Очаквам отговорните институции наистина да вземат мерки, защото следващото, което трябва да правим е буквално гражданско неподчинение!

Проблем с водопровода на територията на Екозавода в Шишманци е главната причина за бошуващия с дни отровен огън

Децата повръщали масово след пожара, а възрастните дишали тежко

Още не е приключило разследването, но е ясно че контрол тотално е липсвал

Павел Гуджеров - кмет на Община Раковски: При откриването обещаха, че ще ухае на борови иглички едва ли не. За съжаление на бор още не сме усетили да ухае. Само игличките усещаме!

Таня Грозданова

Очаквам отговорните институции наистина да вземат мерки, защото следващото, което трябва да правим е буквално гражданско неподчинение! Това каза в интервю пред репортер на Под тепето кметът на Община Раковски, на чиято територия се намира Екозавода до село Шишманци, Павел Гуджеров.

Г-н Гуджеров каква е ситуацията към момента?

Като цяло ситуацията никак не е розова. Трябва да е ...

» повече
10 Юни, 2017

Жители на Труд с маски и трибагреници за четвърти път на протест

И в Труд като в Шишманци – хората кашлят, а екоинспекцията не засича проблем

Селото отново въстана срещу Централата горяща и складираща биологични отпадъци под носа им

Хората от пловдивското село Труд отново въстана срещу Централата горяща и складираща биологични отпадъци под носа им. Те излязоха на протест за четвърти пореден път в четвъртък от 17,30 часа, носейки маски на лицата и трибагреници в ръцете. Въпреки дъждовното време за пореден път стотици жители затвориха Карловско шосе, изразявайки своето недоволство.

„Шествието започна от читалище “Светлина-1929” и премина пред зоркия поглед на собственика на централата и негови приближени, който дебнеха протестиращите от съседни на главния път улици. Въпреки провокациите останахме верни на себе си и с достойнство игнорираха нежеланото присъствие,“ разказаха участници ...

» повече
09 Юни, 2017

Екоинспекцията взима разрешителното на фирмата, в чийто цех избухна пожара в Шишманци

Две наказателни постановления налага РИОСВ – Пловдив „Мишовски“ ЕООД

Санкциите ще са до 6000 лева всяка

РИОСВ – Пловдив установи две нарушения на фирмата, стопанисваща изгорелия склад в с. Шишманци - „Мишовски“ ЕООД. Ще бъдат съставени два акта за установяване на административно нарушение – за неводене на отчетност и за липса на уведомление за авария по чл. 20, ал. 3 от Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети. Наказателните постановления ще са до 6000  лв.  всяко. След влизане в сила на наказанията, регистрационният документ на фирмата за извършване на дейности за временно съхранение на рециклируеми отпадъци ще бъде отнето в съответствие със Закона за управление на отпадъците.

Резултатите от измерваните показатели, регистрирани от постоянната мобилната автоматична станция за мониторинг на въздуха ...

» повече
09 Юни, 2017

Затварят цеха, причинил пожара в Шишманци

Това е шестият пожар от отварянето на Екозавода

Недоволството на хората от Шишманци е срещу редовното обгазяване на населеното място

Те не вярват на измерванията на РИОСВ

Частичното бедствено положение остава в сила

Да бъде прекратена дейността на цехът за пластмасови отпадъци, на територията на Екозавода за битови отпадъци , в който възникна пожара продължаващ вече седмица. До това решение се стигна след снощното открито събрание на жителите на с. Шишманци и оклоните села Белозем и Болярино.

На срещата присъстваха кметът на Община Раковски Павел Гуджеров, председателят на ОбС Георги Лесов, народните представители Младен Шишков и Запрян Янков,  кметът на Шишманци Костадин Иванов, общински съветници и кметове на кметства от Община Раковски. Директорът на РИОСВ- Пловдив  доц. Стефан Шилев , главен инспектор ...

» повече
08 Юни, 2017

След 5 дни тлеещ пожар и тонове изгоряла пластмаса въздухът на Шишманци не бил замърсен

Това сочат официалните данни от мобилната станция за мониторинг на въздуха на РИОСВ – Пловдив

Шишманци диша въздух под нормите за замърсяване, отново обявиха от Екоинспекцията

Първоначалните данни, регистрирани от мобилната автоматична станция за мониторинг на въздуха в селото показват стойности на замърсяване, далеч под нормативно определените по всички измервани показатели, съобщава РИОСВ. Проследени са стойностите на серни и азотни газове, ФПЧ10, толуен, бензен и др.

Измерванията ще продължат до окончателното потушаване на пожара в бившия цех за стоманолеене. Населението ще бъде информирано за регистрираните стойности.

Поставянето на постоянна мобилната автоматична станция в Шишманци бе предприето от РИОСВ – Пловдив на 6 юни 2017 г. поради незатихналия пожар,  възникнал на 2 юни и емитирането на замърсители от площадката.

До момента не ...

» повече