Подтепето

ПУЛС

21 Ян, 2018

Пловдивските "баби" израждат средно 6000 бебета годишно

Д-р Диана Аргирова, завеждащ Неонатологията в УМБАЛ Пловдив, учи млади родители на първи грижи за новороденото

Отбелязваме деня на родилната помощ

6460 бебета са проплакали за пръв път в Пловдив през 2017 г.

На 21 януари църквата почита паметта на свети мъченик Неофит – небесен закрилник на патриарх Неофит. На днешната дата имен ден празнуват Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит.

От 1951 година с указ на Народното събрание 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Народът го нарича Бабинден. На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Професионалистите в родилната помощ правят равносметка, а пациентите им изказват своята благодарят и признание за проявените грижи и всеотдайност.

Днешният празник се отбелязва тържествено в АГ отделенията на болниците и клиниките в цялата страна, като екипите спазват древния обичай по измиване ръцете, наричане за плодородие и на акуширащите специалисти се дарява сапун и кърпа.

През последните години Пловдив упорито продължава да държи второто място в класацията на ражданията в България. През изминалата 2017-а година в града и областта са регистрирани 6 460 новородени, което е с 304 по-малко, в сравнение с предходната 2016-а година.

Най-много бебета са проплакали в частната Университетска болница „Селена”. С 2098 раждания здравното заведение заема челна позиция по брой на ражданията в Пловдивска област. На второ място е УМБАЛ "Свети Георги" с 1700 бебета.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПУЛС"

Подобни новини

09 Авг, 2018

Рекорден брой бебета се родиха вчера в УСБАЛАГ „Селена“

Рекорден брой новородени проплакаха за първи път за по-малко от денонощие в Университетската АГ болница „Селена“. 25 са родените бебета само там за 8-ми август, а за цял Пловдив цифрата стига до 31.

13 от децата се раждат нормално, а 12 с цезарово сечение. Едва половината от операциите са били планувани от бъдещите майки. В АГ „Селена“ раждат жени от цяла България, като за следващите няколко дни също се прогнозира висок брой на ражданията.

И тази година пловдивската област е на второ място в България по брой на новородени след столицата. От началото на година само в болница „Селена“ са родени 1540 бебета.

УСБАЛАГ „Селена“ е най-голямата специализирана акушеро-гинекологична болница в Южна България, която от средата на 2017 година става ...

» повече
03 Ян, 2018

Къде се раждат пловдивските бебета

Частна болница на 5 място по брой родени деца за 2017 година

6476 са новородените в пловдивска област през миналата година. Най-много бебета са проплакали в частната Университетска болница „Селена”. С 2098 раждания здравното заведение заема челна позиция по брой на ражданията в Пловдивска област. В родилното отделение на УМБАЛ „Свети Георги” са имали 1700 бебета, в Окръжна болница „Пловдив” 957. 578 са били новородените в клиника  „Торакс” , 325 в родилен дом  „Весела”, 242 във Втора градска болница. Във всички  останали общински болници в област Пловдив са се родили общо около 400 деца. 

УСБАЛАГ „Селена”  е на 5 място в България по брой родени деца през миналата година. Момиченцата, дошли на бял свят в болницата, са били с 200 повече ...

» повече
01 Ян, 2018

Момиченце е първото българско бебе в Пловдив

снимка: lazara

След госпожицата проплакали и три момчета на Нова година

С повече мъжки рожби започна Новата година под тепетата, но момиченце е първото българско бебе, което е проплакало на 1 януари в пловдивска болница. В 6,30 часа тази сутрин е регистрирано първото раждане за годината в града, а госпожицата е дошла на бял свят в АГ болница "Селена", похвалиха се от лечебното заведение. Последното бебе за 2017 година там пак е момиченце.

Във "Весела" пък са изродили малчугана Кирил една минута след 2 часа. Той е второ дете за 18-годишната Живка Асенова, която има и 10-месечна дъщеря.

Акушерките в УМБАЛ "Пловдив" отчитат бебе от силния пол. Първото бебе за 2018-а година в бившата Окръжна болница е Георги, а последното за ...

» повече