Подтепето

ПУЛС

10 Ян, 2017

Грамадата на нашето недоволство изчезва

След реконструкцията на Дондуковата градина камарата с камъни няма да я има  

Ти, камък за какво ще сложиш днес – 20 години по-късно?

"А грамадата расте пак
невидимо, тайно,
и камъни върху нея
фърчат непрестайно;
че когото Бог накаже,
светът не прощава,
че който много търпи, тегли
много отмъщава.”

Иван Вазов                                                                            

"За да ни напомня, че "Цялата държавна власт произтича от народа". Това се чете на нещото, което играе ролята на паметник, посветен на Януарските събития отпреди 20 години.

Грамадата, както е известна купчината с камъни в Градската градина до Природо-научния музей, с всяка изминала година става все по-малка и все по-неподдържана. .. и така до момента, в който ще изчезне съвсем.

В проекта за реконструкция на парка  липсва грозната купчина с камъни, разбра Под тепето. Има си обяснение – Градинката до Енергото е създадена след Освобождението през 1878 год от прочутия Люсиен Шевалас. Главен вдъхновител и разпоредител за оформянето е генерал-губернатора на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков. Поради особената значимост на първата градска градина за озеленяването на Пловдив,  тя е обявена за паметник на българската градинско–паркова култура. А „грозната грамада”, иначе казано е „пльосната” там, без да е съгласувано поставянето й с компетентните органи. За това си отива.

И като няма да има какво грозно нещо  "да ни напомня, че "Цялата държавна власт произтича от народа" и за историята и преживелиците в  Зимата на нашето недоволство, нашата лична и общата - всенародна, версиите на сините и версиите на червените... и как се стигна до появата на този "паметник"…

 

Та питаме: Ти, камък за какво ще сложил 20 години по-късно?

Ето й нашия списък.

Слагаме камък за испанците и общата ни работа, защото „маняна” вече отива към една бременност – близо 9 месеца чакаме да се роди електронното таксуване.

Слагаме много камъни за коматевци. На тях са им нужни особено на къра да стъпват отгоре им,  докато се прибират през „нивите”.

Камък за държавните пари за Пловдив Европейска столица на културата 2019.

Два големи камъка от Тютюневия град, за да се спъват в тях пред общината и министерство на културата.

Камък за закъсалите реформи в съдебната система, здравеопазването и образованието.

Камък за липсата на сговор в управляващите…

Ти, камък за какво ще сложиш днес?

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПУЛС"

Подобни новини

10 Ян, 2018

Грамадата на нашето недоволство е незаконна

„Паметникът“ в градинката до Енергото ще бъде премахнат с реконструкцията на парка

"Цялата държавна власт произтича от народа". Това е надписът на табелата до камарата с камъни, струпани на ул.“Христо Г. Данов“, за които напоследък се сещаме само около датата 10 януари всяка година. Нещото играе ролята на паметник, посветен на Януарските събития отпреди 20 години. Той е издигнат спонтанно от хилядите протестиращи, които оставяха камък в края на шествията в онази зима преди 21 години*. Грозната грамада се топи с всяка изминала година и под Вазовия стих

 А грамадата расте пак
невидимо, тайно,
и камъни върху нея
фърчат непрестайно;
че когото Бог накаже,
светът не прощава,
че който много търпи, тегли
много отмъщава.”

Скоро няма да остане нищо ...

» повече
12 Ян, 2017

Упорито паркират в парка до Енергото

Градината е паметник на културата, за да влезеш в нея с кола минаваш през платен паркинг

Таня Кънева

Вече окончателно обърнаха Дондуковата градина на паркинг. От миналта седмица всеки ден зад оградата на бившия ресторант, който бе на първо ниво в Дома на младоженците, всеки ден виждаме паркирали автомобили. За да стигнат в парка и да спрат шофьорите са минали през Синя зона по протежение на ул."Христо Г. Данов", където има свободни места.

На Богоявление екипът ни снима две големи коли с пловдивска регистрация кротко паркирани в най-стария парк под тепетата - сив ван Опел и тъмносин джип Мицубиши. Джипът се оказа притежание на общински съветник от малка група, гравитираща около управляващите.

Днес на мястото на опела бе паркирана колата ...

» повече